Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πανδημία: Nέες αρνητικές πρωτιές για την Ελλάδα

Μειώνονται γρήγορα τα κρούσματα Covid, αλλά πιο αργά οι θάνατοι. Τι δείχνει η εβδομαδιαία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων και τι προκύπτει από τη σύγκριση με προηγούμενα δεδομένα [πίνακας].

Πανδημία: Nέες αρνητικές πρωτιές για την Ελλάδα

Υποχώρηση στο σύνολο των σκληρών δεικτών της πανδημίας καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στην Ελλάδα. Πάνω από 50% είναι η μείωση των κρουσμάτων στον γενικό πληθυσμό και στους άνω των 65 ετών.

Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο με τους θανάτους, οι οποίοι μειώνονται πολύ πιο αργά και δίνουν στη χώρα μας τη χειρότερη ευρωπαϊκή θέση, για ακόμη μια εβδομάδα. Ο ρυθμός μείωσης είναι λίγο πάνω από 22%, όταν στην Ευρώπη η αναλογία θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού υποχωρεί περισσότερο από 33%.

Τα στοιχεία προκύπτουν από τη σύγκριση των δεδομένων που περιλαμβάνονται στη χθεσινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) με τα αντίστοιχα της έκθεσης που είχε εκδοθεί στις 27 Ιανουαρίου.

Στον πίνακα που ακολουθεί αποτυπώνεται η εικόνα και η διαφοροποίηση που έχει προκύψει τις τελευταίες εβδομάδες.

Αρνητικές πρωτιές

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ECDC, το τελευταίο 14ήμερο η Ελλάδα κατείχε την πρώτη ευρωπαϊκή θέση σε κρούσματα στους 65 ετών και άνω και στους θανάτους ασθενών με Covid.

Η διαφορά με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο είναι θηριώδης:

  • Στα κρούσματα στον γενικό πληθυσμό, η χώρα μας είναι τέταρτη, με 256,2 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, όταν η μέση αναλογία στην Ευρώπη είναι μόλις 90,5.
  • Στα κρούσματα στους άνω των 65 ετών, η Ελλάδα είναι πρώτη, με 350,9 ανά 100.000 πληθυσμού, αναλογία που είναι τριπλάσια από τη μέση ευρωπαϊκή (107,4 ανά 100.000).
  • Πρώτη παραμένει και στους θανάτους επί μεγάλο διάστημα, με 26,5 απώλειες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, αναλογία επίσης τριπλάσια από τη μέση ευρωπαϊκή (5,5 ανά εκατομμύριο).

Σύμφωνα με το ECDC, η συνολική εικόνα της Ελλάδας για τις τελευταίες 14 μέρες έδειχνε υποχώρηση των δεικτών: κρούσματα, θετικότητα τεστ, κρούσματα στους άνω των 65 ετών, εισαγωγές για νοσηλεία, εισαγωγές σε ΜΕΘ και θάνατοι.

Σταθερή κατάσταση

Στην έκθεση του ECDC αναφέρεται πως, μέχρι το τέλος της εβδομάδας που έληξε στις 5 Φεβρουαρίου, η επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρέμεινε σταθερή. Οι θάνατοι, μάλιστα, παρέμειναν στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους 12 μήνες.

Όπως επισημαίνεται, ενώ η συνολική κατάσταση συνέχισε να βελτιώνεται στους περισσότερους επιδημιολογικούς δείκτες, υπήρξε αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων στα άτομα άνω των 65 ετών σε 5 από τις 28 χώρες που δίνουν στοιχεία (Αυστρία, Ισλανδία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο).

Αύξηση κρουσμάτων στον γενικό πληθυσμό ανέφεραν και 10 από τις 30 χώρες που παρέχουν στοιχεία στο ECDC (Αυστρία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πολωνία, Τσεχία).

ΠΗΓΗ: iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v