Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινητοποιήσεις την Τετάρτη με διαστάσεις Γενικής Απεργίας

Κλιμακώνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις ύστερα από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Ποιοι κλάδοι συμμετέχουν και ποιοι προετοιμάζονται να μπουν στον χορό των διαμαρτυριών. Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς. Κλείνει η θεσσαλονίκη.

Κινητοποιήσεις την Τετάρτη με διαστάσεις Γενικής Απεργίας

Συνεχίζονται και κλιμακώνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις μετά από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Σε 24ωρη απεργία θα προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και αρκετοί κλάδοι του ιδιωτικού τομέα μπαίνουν στον απεργιακό χορό Τετάρτη 8 Μαρτίου όπου προγραμματίζονταν ήδη απεργιακές δράσεις και κινητοποιήσεις για την Ημέρα της Γυναίκας.

Το γαϊτνάκι των απεργιακών διαμαρτυριών ξεκίνησε η ΑΔΕΔΥ που κλιμακώνει της αντίδρασή της κατά των ιδιωτικοποιήσεων ζητώντας παράλληλα «να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών».

Η τριτοβάθμια οργάνωση των Δημοσίων Υπαλλήλων μετατρέπει τη στάση εργασίας για την «Ημέρα της Γυναίκας» σε γενικευμένη κινητοποίηση των εργαζομένων.

Με γοργούς ρυθμούς καταφθάνουν ανακοινώσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων με τις οποίες γνωστοποιούν τη συμμετοχή τους στην απεργία και τις συγκεντρώσεις.

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ), στο κάλεσμα της αναφέρει μεταξύ άλλων: «εκπαιδευτικοί μαζί με τους γονείς και τους μαθητές μας μπορούμε να δείξουμε τη δύναμή μας και την απόφασή μας να μην σιωπήσουμε και να απαιτήσουμε, οργανωμένα, να αποδοθούν οι ευθύνες χωρίς συμψηφισμούς και συγκαλύψεις». Ανάλογο το κάλεσμα και της ΟΛΜΕ.

To Eργατικό Κέντρο Αθήνας, αναφέρει: «Καμία συγκάλυψη και παραδειγματική τιμωρία, των πολιτικών προσώπων, που φέρουν ευθύνες» και προκηρύσσει 24ωρη απεργία.

Στον αγώνα ρίχνεται η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας καταγγέλλοντας την κυβέρνηση η οποία «δε δίστασε το Σάββατο, τέσσερις μόλις μέρες μετά την τραγωδία στα Τέμπη, να καταθέσει το νομοσχέδιο έκτρωμα που ιδιωτικοποιεί τη μοναδική Παιδοογκολογική μονάδα της χώρας» καλώντας στην 24ωρη απεργία της Τετάρτης και τις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Χειρόφρενο τραβούν λεωφορεία και τρόλεϊ στην Αττική καθώς σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι, όπως έγινε γνωστό μέσω του Σωματείου Τεχνικών και εργαζομένων ΟΑΣΑ-ΟΣΥ.

Ακινητοποιημένα θα μείνουν (μέχρι την Τετάρτη) τα τρένα και ο προαστιακός μετά τις αποφάσεις των σωματείων εργαζόμενων της Ηellenic Train να συνεχιστεί η απεργία στον σιδηρόδρομο.

Κατά τη συνεδρίαση των σωματείων εργαζομένων της Hellenic Train, (Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης με την Πανελλήνια Ένωση Σταθμαρχών ΟΣΕ) αποφασίστηκε η συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων τονίζοντας ότι «δίνουμε μάχη για την ασφαλή κυκλοφορία των τρένων αλλά και για να λάμψει η αλήθεια και να βρεθούν οι ένοχοι του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται».

Ζητούν από τους αρμόδιους φορείς «να προχωρήσουν άμεσα στη λήψη των σχετικών μέτρων, προκειμένου να αποκατασταθεί η ασφάλεια στον ελληνικό σιδηρόδρομο, με σκοπό να μη βιώσουν ξανά εργαζόμενοι και συμπολίτες μας τέτοια ολέθρια τραγωδία».

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων που αναχωρούν από το λιμάνι του Πειραιά, αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), με αφορμή τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Η κινητοποίηση αρχίζει στο 00.01 τα ξημερώματα της Τετάρτης έως στις 24.00 της ίδιας ημέρας.

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ), ωστόσο, δεν έχουν παρθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις. Εξετάζεται να λειτουργήσουν κάποιες ώρες προς διευκόλυνση του επιβατικού κοινού που θα θελήσει να κατέβει στο κέντρο για να συμμετάσχει στα συλλαλητήρια.

Επίσης και το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ συνεδριάζει για να αποφασίσει πώς θα κινηθεί ο κλάδος των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Τα καλέσματα στις συγκεντρώσεις είναι για τις 12:30, στην πλατεία Κλαυθμώνος και στις 12.30 στα Προπύλαια (ΠΑΜΕ).

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης: 24ωρη απεργία στον νομό

Ανακοίνωση εξέδωσε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης για την 24ωρη απεργία, που έχει προκηρυχθεί την Τετάρτη 8 Μαρτίου.

Παράλληλα, το ΕΚΘ καλεί τους πολίτες να παραβρεθούν στις κινητοποιήσεις και εκφράζει την οργή του για τις αιτίες, που οδήγησαν στον θάνατο δεκάδες ανθρώπους στα Τέμπη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ολόκληρη η χώρα θρηνεί για τον αδόκητο χαμό, τον άδικο θάνατο 57 συνανθρώπων μας που βρέθηκαν στην μοιραία αμαξοστοιχία.

Συγκλονισμένοι παρακολουθούμε τις ανθρώπινες ιστορίες και τον πόνο των οικογενειών που ξεκληρίστηκαν.

Τα αναπάντητα «γιατί» ζητούν απαντήσεις. Γιατί στην Ελλάδα του 2023 η ζωή των ανθρώπων εξαρτάται από το χέρι ενός σταθμάρχη. Γιατί έργα που σχετίζονται με την τηλεδιοίκηση των τρένων καθυστέρησαν. Γιατί όταν οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο κατήγγειλαν την έλλειψη ασφάλειας για εργαζόμενους και επιβατικό κοινό κάποιο κώφευαν και έκριναν τις κινητοποιήσεις και τις απεργίες παράνομες και καταχρηστικές.

Η τραγωδία των Τεμπών μας γεμίζει οργή και αγανάκτηση για τα εγκληματικά λάθη, παραλείψεις και αστοχίες που αποκαλύπτονται καθημερινά.

Διεκδικούμε πλέον πράξεις και όχι λόγια. Απαιτούμε να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση από τη Δικαιοσύνη και να αποδοθούν ευθύνες. Απαιτούμε διερεύνηση της υπόθεσης σε βάθος. Τέλος πια σε φιέστες και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα!

Το εργατικό κίνημα της Θεσσαλονίκης θρηνεί. Για τα παιδιά μας, τους αδερφούς μας, τις μανάδες και τους πατεράδες μας που έφυγαν έτσι άδοξα το βράδυ της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου 2023.

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης καλεί στα σωματεία της δύναμής του, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους νέους και τις νέες, τους συνταξιούχους, τους ανέργους της πόλης, όλοι μαζί να συμμετέχουν στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που προκήρυξε για την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023 στο Νομό Θεσσαλονίκης.

Συγκεντρωνόμαστε ΟΛΟΙ στις 12:00 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v