Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για τα Τέμπη

Πανελλαδικές συγκεντρώσεις. Βασικό αίτημα οι υπαίτιοι να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη και να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας.

Μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για τα Τέμπη

Το βαρύ κλίμα από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, εκφράστηκε για ακόμη μία φορά με πλήθος κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα. 

Ολοκληρώθηκε η πορεία προς τα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ στην οδό Καρόλου που πραγματοποίησαν σωματεία και φορείς, στο πλαίσιο του σημερινού συλλαλητηρίου για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Συνδικάτα και συλλογικότητες έδωσαν ραντεβού για τις 16 του μήνα στην 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Σταδιακά ανοίγουν οι δρόμοι, ενώ άνοιξαν όλοι οι σταθμοί του Μετρό με εντολή της ΕΛΑΣ. Επίσης, αποκαταστάθηκε η κίνηση των συρμών και στο δίκτυο του Τραμ, με τερματικό σταθμό και πάλι τη στάση «Σύνταγμα».

Οπως σημειώνει το ertnews.gr, τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων παίρνουν οι συνοικίες που από Δευτέρα έως και Τετάρτη θα διεξαχθούν σε τοπικό επίπεδο δράσεις από τοπικούς φορείς (ήδη το Σάββατο 11/3 έγιναν αρκετές συνοικιακές συγκεντρώσεις) και ακολουθεί η 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία την Πέμπτη 16 Μαρτίου.

Διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο άγαλμα του Βενιζέλου και πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν σήμερα μέλη σωματείων, φοιτητές, μέλη συλλόγων, οργανώσεις γυναικών, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και πολίτες με αφορμή το τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

Με σύνθημα «το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί», οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση εξέφρασαν τα αιτήματα να μην επαναληφθεί ανάλογη τραγωδία και να αποδοθούν ευθύνες σε όλους τους υπαίτιους.

Η πορεία πραγματοποιήθηκε μέσω της οδού Αριστοτέλους και της λεωφόρου Νίκης και ολοκληρώθηκε στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Συγκέντρωση στα Χανιά και το Ηράκλειο

Με συμμετοχή εκπροσώπων κομμάτων, φορέων φοιτητών και πολιτών πραγματοποιήθηκε στα Χανιά συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την τραγωδία των Τεμπών.

Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση συγκεντώθηκαν στην πλατεία της δημοτικής Αγοράς της πόλης και μετά από χαιρετισμούς των διοργανωτών, πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Μετά την ολοκλήρωση της πορείας ακολούθησε μουσική εκδήλωση στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, από μέλη του παραρτήματος Χανίων του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου, όπου συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές και συνταξιούχοι, επανέλαβαν την απαίτηση όπως είπαν, της κοινωνίας, για απόδοση ευθυνών σε όσους ευθύνονται για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Οι συγκεντρωμένοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ και συνδικάτων του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, τόνισαν ότι δεν θα αφήσουν τις διαμαρτυρίες «για να μην ξεχαστεί η τραγωδία», έστειλαν μήνυμα κατά των ιδιωτικοποιήσεων ενώ κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή, στην απεργία της ερχόμενης Πέμπτης 16 Μαρτίου.

Οι συγκεντρωμένοι, αμέσως μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Διαδήλωση στη Λάρισα

Νέα συγκέντρωση με μεγάλη συμμετοχή έγινε στη Λάρισα, την οποία διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με αρκετές συλλογικότητες και μαθητές των σχολείων.

Νεολαία και εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν για το δυστύχημα στα Τέμπη, φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα, αλλά και προβάλλοντας αιτήματα κατά των ιδιωτικοποιήσεων και των πολιτικών που εφαρμόζονται.

Η σημερινή διαδήλωση ήταν συνέχεια της πολύ μεγάλης σε όγκο πορείας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο πλαίσιο της απεργίας, όπου μαθητές, νέοι και εργαζόμενοι της πόλης διαμαρτυρήθηκαν για το δυστύχημα.

Δέκα προσαγωγές και δύο συλλήψεις στο τέλος της διαδήλωσης στο Σύνταγμα

Η ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση για το συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν σήμερα στο Σύνταγμα εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες και συνδικάτα, για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, περίπου 12 χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στη Πλατεία Συντάγματος, που στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας κινούμενα επί της οδού Πανεπιστημίου, ενώ ακολούθως διασπάστηκαν και κινήθηκαν σε τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Αστυνομίας, στην Πλατεία Καραϊσκάκη σημειώθηκε ένα μεμονωμένο περιστατικό, όταν ολιγομελής ομάδα ατόμων εκτόξευσε μάρμαρα, πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων προκαλώντας παράλληλα μικροφθορές. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι αστυνομικές δυνάμεις για να αποκρούσουν τις επιθέσεις πραγματοποίησαν περιορισμένη χρήση χημικών.

Τέλος, όπως επισημαίνεται από την Αστυνομία, συνολικά πραγματοποιήθηκαν 10 προσαγωγές και 2 συλλήψεις ατόμων, ενώ δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v