Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Public Issue: Καταβαράθρωση της εμπιστοσύνης προς την ΠτΔ

Μόλις τρεις στους 10 πολίτες εμπιστεύονται πλέον τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Η πυροσβεστική λαμβάνει την ψήφο εμπιστοσύνης των πολιτών. Μειωμένη αλλά υψηλή, η αποδοχή για τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Public Issue: Καταβαράθρωση της εμπιστοσύνης προς την ΠτΔ

Από το 88% στα τέλη της δεκαετίας του 2000, η εμπιστοσύνη προς τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας έχει βυθιστεί στο 29%, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία από την έρευνα της Public Issue για την Εμπιστοσύνη στους Θεσμούς (δείτε εδώ τα στοιχεία για τα πολιτικά κόμματα, τη δικαιοσύνη και την αστυνομία).

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι κατά τη θητεία της νυν προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου (ορκίστηκε το 2020) καταγράφηκε σημαντική πτώση. Συγκεκριμένα η αποδοχή 62% του 2018 υποχώρησε στο 38% το 2021 και στο 29% με τα τελευταία στοιχεία.

Πτωτικά, παρότι παραμένει σε υψηλά επίπεδα, κινείται και η εμπιστοσύνη στον στρατό. Είχε φτάσει το 2018 στο 89% αλλά υποχώρησε στο 71% το 2021 και στο 67% σήμερα, επίπεδα πάντως πολύ υψηλότερα από άλλους κρίσιμους θεσμούς.

Στην καλύτερη θέση όλων βρίσκεται η πυροσβεστική. Σήμερα απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του 84% των πολιτών, έχοντας προηγούμενες χρονιές φτάσει έως και το 92%.

Αναλυτικά τα σχόλια της Public Issue:

Η κάμψη της εμπιστοσύνης στον θεσμό του ΠτΔ είναι εντυπωσιακή, παρότι ο ΠτΔ δεν αναμειγνύεται ενεργά στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Το 2008, ο ΠτΔ ήταν μοναδικός πολιτικός θεσμός που εμπιστεύονταν οι πολίτες, εξαιτίας της υψηλής αποδοχής των Κωστή Στεφανόπουλου και Κάρολου Παπούλια.

Επτά στους 10 (67%) πολίτες εξακολουθούν να εμπιστεύονται τον Στρατό. Η κάμψη εμπιστοσύνης στην 5ετία σχετίζεται ίσως με τις εκχωρήσεις οπλισμού στην Ουκρανία, το θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, τις παραιτήσεις στελεχών, τις καταστροφές σε Στεφανοβίκειο και Νέα Αγχίαλο.

Η Πυροσβεστική κατατάσσεται και φέτος 1η στον δείκτη εμπιστοσύνης. Το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό. Σχετίζεται με την παγιωμένη ανασφάλεια στις κοινωνίες της διακινδύνευσης. Αποτυπώνει δε την επίδραση των οικολογικών καταστροφών που βιώνει η Ελλάδα (πυρκαγιές και πλημμύρες).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v