Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι «λογαριασμούς» αφήνει η Lehman σε τράπεζες-ΧΑ

Μικρή έκθεση, της τάξης των 100 εκατ. ευρώ αθροιστικά, διαθέτουν σε ομόλογα και άλλα προϊόντα της Lehman Brothers οι ελληνικές τράπεζες. «Ορφανά» κινδυνεύουν να μείνουν δύο deals.

Τι «λογαριασμούς» αφήνει η Lehman σε τράπεζες-ΧΑ
Μικρή έκθεση σε ομόλογα Lehman Brothers, η οποία αθροιστικά δεν δείχνει να ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, εμφανίζονται να διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες, με τις περισσότερες μάλιστα εξ αυτών να έχουν εγγράψει απομειώσεις λόγω της mark to market αποτίμησης.

Εγχώρια τραπεζικά χαρτοφυλάκια αλλά και πελάτες του private banking είχαν τοποθετηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ομόλογα Lehman Brothers στα χαμηλά του περασμένου Μαρτίου.

Οι θέσεις τότε σε ομόλογα Lehman από τράπεζες, αμοιβαία κεφάλαια και ασφαλιστικές ήταν υπολογίσιμες, το μεγαλύτερο όμως μέρος τους πουλήθηκε μέχρι και τον Μάιο εξασφαλίζοντας κέρδη.

Επαναγοράστηκαν θέσεις; Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος Alpha Bank διαθέτει μικρή έκθεση σε ομόλογα Lehman Brothers της τάξης των 10 εκατ. ευρώ. Λιγότερα από 10 εκατ. ευρώ έκθεση σε ομόλογα και άλλα προϊόντα της Lehman Brothers έχει η Εμπορική Τράπεζα, τα οποία όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, είναι στο σύνολό τους ασφαλισμένα.

Θα περίμενε κανείς ένα από τα «θύματα» της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης να είναι η ΑΤΕ, καθώς όταν προέκυψε η πολιτική διαμάχη για τα δομημένα ομόλογά της είχε αναφερθεί η επένδυσή της σε ομόλογα της Lehman.

Τυπικά, συγκαταλέγεται στα «θύματα» με ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ, πλην όμως αυτά έχουν χαρακτηριστεί senior debt της Lehman και είναι ECB eligible και όχι της Lehman Holdings, η οποία αιτήθηκε προστασία από τους πιστωτές, εντασσόμενη στο κεφάλαιο 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ.

Τραπεζικές πηγές ανέφεραν ότι η ΑΤΕ έχει ήδη εγγράψει στις οικονομικές καταστάσεις της τις απομειώσεις των εν λόγω ομολόγων μια και ακολουθεί την αποτίμηση mark to market.

Συνεπώς, έχει πολύ μικρές πιθανότητες να εγγράψει περαιτέρω απομειώσεις. Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν ότι η ΑΤΕ είχε επίσης επενδύσει σε hedge funds με την εγγύηση της Lehman, πλην όμως η επένδυση αυτή ρευστοποιήθηκε στα μέσα της τρέχουσας χρήσης με κέρδος.

Κύκλοι των Εθνικής Τράπεζας, EFG Eurobank, MPB και Τράπεζας Πειραιώς διευκρίνιζαν αρμοδίως ότι τα χαρτοφυλάκιά τους αλλά και τα τμήματα private banking δεν διαθέτουν την παραμικρή έκθεση σε χρεόγραφα Lehman Brothers.

Δεν διαθέτει έκθεση σε ομόλογα Lehman Brothers, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η Τράπεζα Κύπρου. Τέλος, ανεπηρέαστη από την κρίση της Lehman Brothers είναι, σύμφωνα με τη διοίκησή της, και η ελληνική επενδυτική τράπεζα Proton Bank καθώς για μια μικρή θέση έχει ήδη σχηματιστεί πρόβλεψη στο β΄ τρίμηνο και η ζημία δεν ξεπερνά τις 40 χιλ. ευρώ.

Βάσει των εκτιμήσεων, οι κάτοχοι εγγυημένων ομολόγων Lehman θα λάβουν πίσω το 30% έως και το 60% της ονομαστικής αξίας τους -κάποια από αυτά είναι διαπραγματεύσιμα ήδη σε τιμές χαμηλότερες-, ποσοστά που ενδέχεται βέβαια να αλλάξουν λόγω της μακράς διαδικασίας εκκαθάρισης.

---Ανεστάλη η άδεια ειδικού διαπραγματευτή της Lehman από ΤτΕ

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΤτΕ ανέστειλε την άδεια ειδικής διαπραγμάτευσης της Lehman για τα ελληνικά ομόλογα. Με βάση τις πληροφορίες, από τις συναλλαγές που δεν έχουν εκκαθαριστεί προκύπτει άνοιγμα της τάξης των 6 εκατ. ευρώ.

---«Στον αέρα» δύο deals με ελληνικές επιχειρήσεις

H υπαγωγή της Lehman Brothers σε καθεστώς προστασίας δεν επηρεάζει προς το παρόν τον τομέα επενδυτικής τραπεζικής, ωστόσο εγχώριοι τραπεζίτες διατύπωναν ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα την ανησυχία τους για το αν δύο υπό συζήτηση deals που αφορούσαν σε ελληνικές επιχειρήσεις και στα οποία είχε ανάμιξη η Lehman Brothers θα προχωρήσουν.

Το ένα εξ αυτών θα πρέπει να θεωρείται ήδη ότι βρίσκεται «στον αέρα», καθώς προϋπόθεση για την ολοκλήρωσή του ήταν η είσοδος του private equity της Lehman Brothers στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας. Οι συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής επιχείρησης και του private equity δεν ήταν σε προχωρημένο επίπεδο, ενώ ο εγχώριος όμιλος διαθέτει και την εναλλακτική δυνατότητα.

Το δεύτερο deal είναι πιο απλό, καθώς η Lehman Brothers φέρεται να είχε προσυμφωνήσει την ανάληψη αναδοχής στην αύξηση της Πειραιώς ΑΕΕΑΠ με ευθύνη, σύμφωνα με πληροφορίες, να βρει και ένα ή δύο ξένα χαρτοφυλάκια που θα συμμετείχαν στην αύξηση αποκτώντας θέση στο μετοχικό της κεφάλαιο.

---Μικρές επιπτώσεις από το prop desk

Το prop desk της Lehman Brothers δεν είχε ποτέ την ακτίνα δράσης στο Χ.Α. που είχαν τα prop των Morgan Stanley, Merrill Lynch ή και ευρωπαϊκών τραπεζών όπως οι Deutsche Bank και UBS.

Από το περυσινό φθινόπωρο, δε, η περικοπή γραμμών χρηματοδότησης είχε ως αποτέλεσμα να μειώσει σημαντικά την έκθεσή του -και- σε ελληνικές μετοχές.

Μεγαλύτερη θα είναι η επίπτωση από την παύση λειτουργίας των αρμπιτράζ desks της Lehman Brothers, τα οποία όμως επίσης έχουν μειώσει κατά τους τελευταίους μήνες δραστικά τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν χθες, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ότι τα πακέτα αθροιστικού ύψους 94,4 εκατ. ευρώ που διενεργήθηκαν στο κλείσιμο άνηκαν στο book της Lehman Brothers και πουλήθηκαν, δεν ισχύουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v