Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το "σχέδιο MIG", η κρίση και οι τράπεζες

Πώς εξηγείται η απόφαση της MIG για ΑΜΚ ύψους 5 δισ. ευρώ, που μεταβάλλει το τοπίο στον τραπεζικό χώρο. Οι μεγάλοι στόχοι, η νέα στρατηγική και οι επενδυτικές ευκαιρίες που "αναδύονται" στην Ελλάδα και στη ΝΑ. Ευρώπη.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Το σχέδιο MIG, η κρίση και οι τράπεζες
Νέες συνθήκες στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό χώρο της περιοχής μας  εκτιμάται ότι  φέρει η απόφαση της MIG να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 5 δισ. ευρώ, με στόχο να επενδύσει "κατά προτεραιότητα" στον τραπεζικό κλάδο.

Σε μια περίοδο πρωτόγνωρης καταστροφής κεφαλαίου διεθνώς, με τις αποτιμήσεις των τραπεζών να έχουν καταβαραθρωθεί, δείχνοντας ελκυστικές ακόμη και αν η εκτιμώμενη κερδοφορία του 2009 αναθεωρηθεί έως και 35% χαμηλότερα, η MIG επιδιώκει να καταστεί ο παίκτης που θα τρέξει το consolidation του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα και στη ΝΑ. Ευρώπη.

Για να το πετύχει με τις όσο το δυνατόν καλύτερες προϋποθέσεις απόδοσης για τους μετόχους της, ζητά "φρέσκο" χρήμα 5 δισ. ευρώ. Από νέους μετόχους, μια και η αύξηση επιδιώκεται να καλυφθεί μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, και σε τιμή ανά μετοχή (6 ευρώ) υψηλότερη κατά 20% από την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση (χθεσινό κλείσιμο μετοχής στα 5 ευρώ) και ελαφρώς υψηλότερη από την εσωτερική της αξία.

Πού εδράζεται η αισιοδοξία της ότι θα της προσφέρουν οι επενδυτές 5 δισ. ευρώ, σε αυτή μάλιστα τη συγκυρία; Στην υπεραξία που υπόσχεται η εστίαση υψηλής ρευστότητας για consolidation, σε συνεννόηση με τους βασικούς μετόχους των τραπεζών. Η MIG θα επιδιώξει να πείσει τους επενδυτές ότι οι τοποθετήσεις στις τράπεζες της Ελλάδας και της ΝΑ. Ευρώπης μέσω αυτής υπόσχονται υψηλότερες αποδόσεις απ' ό,τι οι απευθείας αγορές τραπεζικών μετοχών.

Αφενός γιατί η απόκτηση στρατηγικής θέσης από τη MIG θα ενισχύει τη μετοχική και κεφαλαιακή βάση των τραπεζών, βοηθώντας τες να βγουν ενισχυμένες από την περίοδο καταστροφής κεφαλαίου και καταρρεύσεων. Αφετέρου, διότι υπόσχεται ισχυρή κεφαλαιακή βάση προκειμένου την επόμενη ημέρα της κρίσης οι τράπεζες, στις οποίες επενδύει, να πρωταγωνιστήσουν στον νέο γύρο συγκέντρωσης.

Για την ελληνική νοοτροπία είναι σχεδόν εξωφρενικό. Η MIG, όμως, δεν κάνει τίποτε άλλο, σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος ξένης επενδυτικής τράπεζας, από το να επιδιώκει να αξιοποιήσει στο έπακρο τη συγκυρία. Με το cash να αποτελεί τον απόλυτο βασιλιά της περιόδου, η ρευστότητα ύψους 6,3 δισ. ευρώ εξασφαλίζει στη MIG τη δυνατότητα να παίξει κυρίαρχο ρόλο στον γύρο συγκέντρωσης του τραπεζικού τομέα, που θα ακολουθήσει και στη γειτονιά μας.

"Λειτουργώντας όπως ο Μπάφετ, η MIG αναζητά τις μελλοντικές υπεραξίες που κρύβει η συγκυρία. Και αποφασίζει να εστιάσει στον τραπεζικό κλάδο με μια δύναμη πυρός που αν την συγκεντρώσει είναι ικανή να της χαρίσει δύο - τρεις ισχυρούς πύργους στην τραπεζική σκακιέρα της ΝΑ. Ευρώπης, δηλώνει το ίδιο στέλεχος, τονίζοντας ότι η κίνησή της αλλάζει ήδη το σκηνικό στην Ελλάδα, καθώς επαναφέρει βίαια τις προσδοκίες συγκέντρωσης στον τραπεζικό κλάδο.

Αυτή η συγκέντρωση, διεθνώς, έχει ήδη ξεκινήσει μέσα στο "αίμα" της κρίσης, με τραπεζικούς κολοσσούς να εξαγοράζονται, να καταρρέουν και να ρευστοποιούνται κομμάτι-κομμάτι. Με δεδομένο ότι οι κρατικοί επενδυτικοί οργανισμοί (SWF) και οι ισχυροί ακόμη τραπεζικοί όμιλοι έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στα μεγάλα "ψάρια", που περνούν τις πιο δύσκολες ώρες των τελευταίων ετών, περιοχές όπως η ΝΑ. Ευρώπης μένουν "ορφανές".

Στόχος η απόκτηση θέσης σε συνεννόηση με βασικούς μετόχους

Στόχος της MIG είναι να επενδύσει τα νέα κεφάλαια σε τράπεζες των οποίων οι βασικοί μέτοχοι θα επιδιώξουν να ενισχύσουν τη μετοχική τους βάση με έναν ισχυρό κεφαλαιακά συνέταιρο. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της MIG, κ. Α. Βγενόπουλος, "στις φιλικές συγκεντρώσεις που θα ακολουθήσουν μπορούμε να είμαστε ένας συνέταιρος επιλογής (partner of choice)".

Τα περιθώρια που υπάρχουν, σύμφωνα με αναλυτές, είναι μεγάλα καθώς αρκετές ελληνικές τράπεζες διαθέτουν υψηλό free float και σε μια περίοδο κατά την οποία τα hedge funds αλλά και παραδοσιακοί επενδυτές ρευστοποιούν τις θέσεις τους χρειάζονται και νέους ισχυρούς μετόχους.

Η απουσία ισχυρής μετοχικής βάσης και αγοραστών είναι σε σημαντικό βαθμό υπεύθυνη για την ταλαιπωρία των αποτιμήσεων των τραπεζών, όπως οι ελληνικές, με μηδαμινή έκθεση στα τοξικά προϊόντα και με ελκυστικές αποτιμήσεις (μονοψήφια P/E), ακόμη και αν οι εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2009 περικοπούν σε ποσοστό μέχρι και 35%.

Καμία ελληνική τράπεζα αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τους ίδιους, δεν διαθέτει επαρκή διαθέσιμη ρευστότητα για να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε νέο γύρο συγκέντρωσης. Τα δε deals με χαρτιά θα αργήσουν, καθώς οι κεφαλαιοποιήσεις έχουν πιεστεί αρκετά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v