Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Road Show: Γκρίνια για ΔΕΗ και ΟΤΕ

Δυσαρέσκεια εξέφρασαν οι fund managers στο 3ο road show του Χ.Α. για τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε ΟΤΕ, ΔΕΗ. "Μικρό ενδιαφέρον για επενδύσεις" λένε οι διαχειριστές. Θετικά σχόλια για MIG.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Road Show: Γκρίνια για ΔΕΗ και ΟΤΕ
Η φτώχεια φέρνει γκρίνια και στο Λονδίνο για το Χ.Α., καθώς στο 3ο ετήσιο road show της ΕΧΑΕ στο City περισσεύει μεταξύ των fund managers η δυσαρέσκεια για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στον ΟΤΕ, στη ΔΕΗ και σε άλλες εισηγμένες εταιρίες του δημόσιου τομέα και βεβαίως για την ασάφεια που ισχύει ακόμη αναφορικά με τις επιμέρους ρυθμίσεις του φόρου υπεραξίας.

Οι ξένοι διαχειριστές αποδίδουν τη μείωση του ενδιαφέροντος για ελληνικές μετοχές σε σειρά κυβερνητικούς κυρίως χειρισμούς που πλήττουν μεθοδικά τους μετόχους μειοψηφίας.

Η δυνατότητα που παρέχει στην Deutsche Telekom το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο να αποφύγει την υποβολή δημόσιας πρότασης στον ΟΤΕ αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση για την οποία οι ξένοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους.

Αρνητική εντύπωση δημιουργούν επίσης τα ασαφή όρια άσκησης κοινωνικής και τιμολογιακής πολιτικής στη ΔΕΗ με ευθύνη του Δημοσίου.

Γκρίνια προκαλούν οι καθυστερήσεις τόσο στη γνωστοποίηση των κανόνων που θα ισχύουν ως προς τη φορολόγηση υπεραξίας όσο και στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με έμφαση στο Τ.Τ.

Σαν κερασάκι λειτουργούν οι περιπτώσεις συνεχών καθοδικών αναθεωρήσεων μεγεθών από εισηγμένες όπως η 3Ε.

Με την παραπάνω δυσαρέσκεια οι ξένοι δικαιολογούν τις περίπου αυτόματες πωλήσεις που βγάζουν επί ελληνικών τίτλων, λόγω των προβλημάτων που δημιουργεί η κρίση. Προβλημάτων που οδήγησαν σε ακύρωση της συμμετοχής στο road show από περίπου 20 fund managers.

"Η περίοδος είναι τέτοια που το ενδιαφέρον των μεγάλων ξένων σπιτιών είναι εστιασμένο στην περισυλλογή πτωμάτων και όχι στις επενδύσεις", σχολιάζει χαρακτηριστικά στέλεχος μεγάλης ξενης εταιρίας αμοιβαίων κεφαλαίων.

Στον αντίποδα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η κίνηση της MIG να προχωρήσει σε ΑΜΚ κατά 5 δισ. ευρώ. Η κίνηση αποτελεί πρώτο θέμα συζήτησης στα πηγαδάκια του road show, αποτυπώνοντας εν μέρει και το νέο ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά.

Το road show, στο οποίο συμμετέχουν εταιρίες εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο, πραγματοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά κι έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον τόσο των ελληνικών εισηγμένων εταιριών όσο και των ξένων θεσμικών επενδυτών, που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν από κοντά τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, 35 εισηγμένες επιχειρήσεις θα συναντήσουν περισσότερους από 150 θεσμικούς επενδυτές σε 600 ατομικές και ομαδικές συναντήσεις, που θα πραγματοποιηθούν στα κεντρικά γραφεία του Bloomberg, όπου διεξάγεται το road show.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό επιχειρηματικό γεγονός και αυτό αποδεικνύεται και από την εκπροσώπηση που έχουν οι εταιρίες σε αυτό, η οποία είναι σε επίπεδο ανώτατης διοίκησης.

Επίσης, για πρώτη φορά φέτος, οι εταιρίες που συμμετέχουν προέρχονται από ένα διευρυμένο πλέγμα και αφορούν τόσο στην κατηγορία της μεγάλης κεφαλαιοποίησης όσο (κυρίως) και της μεσαίας και μικρής.

Η μεγάλη συμμετοχή αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα δεδομένης της οικονομικής κρίσης που κυριαρχεί κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο στη διεθνή χρηματοοικονομική σκηνή.

Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και ο χρηματοπιστωτικός τομέας, το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να στηρίζει τις προσπάθειες εξωστρέφειας των ελληνικών εισηγμένων, ενθαρρύνοντας την επικοινωνία τους με μεγάλα ξένα funds και υποστηρίζοντας τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν για την προώθηση της εικόνας τους στο εξωτερικό.

---ΧΑ: Η ακτινογραφία των θεσμικών στο roadshow

Γνωστά ονόματα όπως η Fidelity, η JP Morgan, η Morgan Stanley, η Invesco, η Robecco, η Insight, έδωσαν το παρών στο εφετινό τρίτο ετήσιο roadshow που διοργανώνει στο Λονδίνο το ΧΑ, σε συνεργασία με το Bloomberg.

Συνολικά, συμμετέχουν περισσότερα από 100 ξένα funds, τα οποία διαχειρίζονται κεφάλαια ύψους περίπου 3 τρισ. ευρώ. Ποσοστό της τάξης του 60% προέρχεται από funds της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ τα funds από ΗΠΑ αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι και αγγίζουν ποσοστό 15%.

Περίπου 10% εκπροσωπούν τα προερχόμενα από τη Γερμανία funds ενώ υπάρχει παρουσία και άλλων χωρών όπως η Ελβετία, το Βέλγιο, Ισπανία και Ολλανδία.

Περισσότερες από 600 συναντήσεις μεταξύ εισηγμένων εταιριών και στελεχών των ξένων οίκων έχουν προγραμματιστεί για το διήμερο αυτό και η εκπροσώπηση των ελληνικών εταιριών, σε μεγάλο βαθμό, είναι σε επίπεδο ανώτατης διοίκησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v