Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρούν τα spreads των ελληνικών ομολόγων

Σημαντική αποκλιμάκωση στα spreads των ελληνικών τίτλων προκαλεί η χθεσινή συμφωνία του Εurogroup για τους όρους της βοήθειας προς τη χώρα. Ισχυρή πτώση σε 10ετές, 2ετές, CDS. Το σχόλιο της Πήγασος.

Υποχωρούν τα spreads των ελληνικών ομολόγων
Έντονη αποκλιμάκωση σε spreads και αποδόσεις των ελληνικών τίτλων, καθώς και στα ασφάλιστρα έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας, προκαλεί η χθεσινή συμφωνία του Εurogroup για τους όρους της βοήθειας προς τη χώρα.

Ειδικότερα, το spread του 10ετούς τίτλου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού υποχωρεί αυτήν την ώρα έως τις 332 μονάδες βάσης, από 409 μονάδες το βράδυ της Παρασκευής. Η απόδοση του τίτλου υποχωρεί στο 6,5% περίπου από επίπεδα άνω του 7%.

Έντονη πτώση για το spread του 2ετούς τίτλου, το οποίο υποχωρεί έως και 1,58% στις 424 μονάδες, τη στιγμή που την Παρασκευή ξεπερνούσε τις 600 μονάδες βάσης. Η απόδοσή του υποχωρεί στο 5,278% από επίπεδα άνω του 7%. 

Αντίστοιχη ισχυρή πτωτική κίνηση και στο spread του 3ετούς τίτλου, στις 477 μονάδες βάσης, με την απόδοση στο 6,39%.     

Ανοδικά το spread του 5ετούς τίτλου, στις 433 μονάδες, ενώ το spread του 7ετούς υποχωρεί στις 447 μονάδες βάσης.

Ακόμη, η απόδοση των ετήσιων εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου υποχωρεί στο 5,28% με πτώση 268 μονάδων βάσης σε σχέση με τα επίπεδα της Παρασκευής.  

Ισχυρή υποχώρηση εμφανίζουν και τα ασφάλιστρα έναντι ελληνικής χρεοκοπίας, με το CDS του 5ετούς να υποχωρεί στις 359 μονάδες από τις 426, ενώ το CDS για ένα έτος υποχωρεί κατά σχεδόν 2% στις 453 από 649 μονάδες βάσης.


* Το σχόλιο της Πήγασος

Μεγάλη ανακούφιση στην αγορά έδωσε η πληροφορία του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters ότι οι υφυπουργοί Οικονομικών και στελέχη κεντρικών τραπεζών των κρατών της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για τους όρους πιθανής έκτακτης βοήθειας προς την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων η διαδικασία ενεργοποίησης, το επιτόκιο, το ποσό και η διάρκεια των διήμερων δανείων, στο πλαίσιο συνάντησης που είχαν στις Βρυξέλλες σε προετοιμασία της συνεδρίασης των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin της επόμενης εβδομάδας στη Μαδρίτη.

Θετική συνδρομή στην αποκλιμάκωση των πιέσεων έπαιξε και η ομοβροντία φραστικών παρεμβάσεων Ευρωπαίων ηγετών, όπως οι Πρόεδροι της Γαλλίας και της Ιταλίας, κ. Νικολά Σαρκοζί και Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αλλά και Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και η εκπρόσωπος της Κομισιόν κ. Αμέλια Τόρες, που κοινό παρανομαστή είχαν την ετοιμότητα της Ε.Ε. για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

Σημαντική αποκλιμάκωση σημείωσε έτσι το περιθώριο απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού bund, κλείνοντας στις 398,5 μ.β. με πτώση 28 μ.β. Αντίστοιχη πορεία ακολούθησε και το κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας, που διαμορφώθηκε στις 367,0 μ.β. (-28,7 μ.β.), καθώς το ενδεχόμενο πιθανής αναστολής πληρωμών και χρεοκοπίας απομακρύνθηκε. Οι αποδόσεις στη λήξη που κινούνταν κοντά στο 7,35% για τα 5ετή και 10ετή ομόλογα αναφοράς την Πέμπτη επέστρεψαν στα επίπεδα του 7% (6,9% και 7,15% αντίστοιχα), παραμένοντας ωστόσο πάντα σε "απαγορευτικά" επίπεδα.

Τest για τη συνέχεια θα είναι η αντίδραση των επενδυτών κατά τη σημερινή συνεδρίαση στη χθεσινή απόφαση-ορόσημο της έκτακτης τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που επικύρωσε τη "συγκεκριμενοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας"*. Δεύτερο σημαντικό test θα είναι η δημοπρασία εντόκων γραμματίων της Τρίτης, ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Εκτίμησή μας είναι ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα βιώσουμε μια σημαντική συρρίκνωση των περιθωρίων απόδοσης και επιτοκίων δανεισμού, τα οποία θα επιστρέψουν σε πιο λογικά επίπεδα. Για τα 10ετή ομόλογα είναι πιθανόν να δούμε το spread στις 300 - 350 μ.β., ενώ το CDS αναμένεται να επανέρλει στις 300 μ.β.

Εντούτοις, η νευρικότητα και η αβεβαιότητα θα συνεχίσουν να κυριαρχούν εφόσον τα υψηλά επιτόκια δανεισμού αλλά και το επιδεινούμενο μακροοικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας θα δυσχεράνουν την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής. Μετά τον κώδωνα του κινδύνου που σήμανε ο οίκος αξιολόγησης S&P, η Fitch δεν δίστασε, σε μια αιφνιδιαστική απόφασή της, να υποβαθμίσει κατά δύο κλίμακες το μακροπρόθεσμο χρέος της Ελλάδας, από το "BBB+" στο "BBB-", με αρνητική προοπτική, επικαλούμενη την αύξηση των δημοσιονομικών προκλήσεων τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης των προοπτικών οικονομικής ανάπτυξης και αύξησης του κόστους δανεισμού.

Ο ίδιος οίκος προχώρησε επίσης σε μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας κατά μία βαθμίδα 5 μεγάλων ελληνικών τραπεζών, με αρνητική επιτήρηση (Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς από "ΒΒΒ" σε "ΒΒΒ-", ATEbank από "BBB-" σε "ΒΒ+").

Πιστεύουμε ότι η χρήση εξωτερικής οικονομικής βοήθειας θα επέτρεπε στην Ελλάδα να χρηματοδοτηθεί με ελκυστικότερα επιτόκια από αυτά της αγοράς, τουλάχιστον για τις μικρότερες διάρκειες μέχρι 3 έτη. Θα έδινε επίσης την απαραίτητη πίστωση χρόνου στη Ελλάδα ώστε να αναδειχθούν τα θετικά αποτελέσματα της προσπάθειας για δημοσιονομική προσαρμογή και προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που είναι ικανά να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία της και να οδηγήσουν σε σταδιακή αποκλιμάκωση των spreads σε πιο "βιώσιμα" επίπεδα.

Εξακολουθούμε να θεωρούμε "φθηνά" αποτιμώμενα τα ελληνικά κυβερνητικά χρεόγραφα, ιδιαίτερα με βάση την πιστοληπτική αξιολόγησή τους. Εκτιμούμε ότι οι κίνδυνοι που έχουν ενσωματωθεί μέσα στις τιμές είναι υπερβολικοί. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι οι ελληνικοί τίτλοι (κρατικοί και τραπεζικοί) αποτελούν επενδυτικές ευκαιρίες, όσο τρομακτικό και αν αυτό ακούγεται, για τους επενδυτές οι οποίοι στοιχηματίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει και θα καταφέρει να συμμαζέψει τα δημοσιονομικά της, άποψη που ασπαζόμαστε.

*Το Eurogroup αποφάσισε ομόφωνα, αν και εφόσον το ζητήσει η Ελλάδα, την παροχή βοήθειας, μέσω διήμερων δανείων τριετούς διάρκειας, ύψους 30 δισ. για το 1ο έτος ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης υπό τον συντονισμό της Κομισιόν, με σταθερό επιτόκιο Euro Swap 3ετών (1,83%) + 350 μ.β. δηλ. 5,3% (ή κυμαινόμενο επιτόκιο Εuribor 3 μηνών (0,641%) + 350 μ.β. δηλ. 4,14%), με αναλογική συμμετοχή όλων των χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ και με επιπλέον συνεισφορά 10 δισ. από το ΔΝΤ (με επιτόκιο μεταξύ του 1,25% και του 4,25%). Για μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας δάνειο η επιπλέον επιβάρυνση θα αγγίζει τις 100 μ.β. βάσης, ενώ η συνολική βοήθεια ενδέχεται να προσεγγίσει τα 80 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v