Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΜΕΧΑ: Κάθετη αντίθεση στον φόρο υπεραξίας

Ο ΣΜΕΧΑ εν όψει της συζήτησης και ψήφισης στη βουλή του φορολογικού νομοσχεδίου επισημαίνει την πλήρη αντίθεσή του στην προτεινόμενη διάταξη για εφαρμογή του φόρου υπεραξίας επί μετοχών από την άνοιξη του 2013.

ΣΜΕΧΑ: Κάθετη αντίθεση στον φόρο υπεραξίας
Άμεση συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών θα επιδιώξει η Διοίκηση του ΣΜΕΧΑ ενόψει της συζήτησης και ψήφισης στη Βουλή του φορολογικού σχεδίου, στο οποίο περιλαμβάνεται διάταξη για επιβολή του φόρου υπεραξίας επί μετοχών από τον Απρίλιο του 2013.

«Η επιλεχθείσα όμως χρονική στιγμή για την επιβολή του νέου φόρου, δεν συνάδει ούτε και θα συμβάλλει, στις προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει σε κυβερνητικό επίπεδο για τη διαμόρφωση ενός θετικού και ελκυστικού κλίματος για την οικονομία μας και τη διαμόρφωση του κατάλληλου επενδυτικού περιβάλλοντος για εισροή ξένων κεφαλαίων

Επιπροσθέτως, η αγορά το 2012 δεν έχει καμία σχέση με την αγορά του 2007, όταν επιβλήθηκε νομοθετικά ο φόρος υπεραξίας. Το επενδυτικό ενδιαφέρον σήμερα είναι περιορισμένο, οι εγχώριοι επενδυτές δεν διαθέτουν, λόγω της ύφεσης, την απαραίτητη 'αγοραστική επενδυτική δύναμη' για να προβαίνουν σε συναλλαγές επί μετοχών, και η τάση αυτή εκτιμούμε ότι θα συνεχισθεί και στο άμεσο μέλλον. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι κατά το 2012, ο ημερήσιος τζίρος του ΧΑ έχει μειωθεί κατά 50% σε σχέση με το 2011» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Σπ. Κυρίτσης.

Επιπλέον, ο προτεινόμενος φόρος υπεραξίας δεν θα αφορά όλους τους επενδυτές. Όσον αφορά τους ξένους επενδυτές, και για όσους υπάρχουν, με βάση τη χώρα προέλευσης, εν ισχύ συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας, δεν θα καταβάλλουν το συγκεκριμένο φόρο. Οι υπόλοιποι ξένοι επενδυτές που δεν τους καλύπτουν τέτοιες συμβάσεις, θα κληθούν να καταβάλλουν το φόρο υπεραξίας, με αποτέλεσμα να περιορίσουν τις συναλλαγές τους και το επενδυτικό τους ενδιαφέρον.

Όσον αφορά τους ημεδαπούς επενδυτές, όσοι θα επιλέξουν και έχουν τη δυνατότητα να διενεργούν συναλλαγές μέσω εξωτερικού, θα αποφύγουν το φόρο υπεραξίας. Για τους μικρομετόχους όμως που δεν έχουν αυτές τις δυνατότητες, και οι οποίοι αριθμούν σχεδόν 1,000,000, προφανώς ο νέος φόρος θα τους απομακρύνει ακόμα περισσότερο από τη συμμετοχή τους στην εγχώρια αγορά.

Ο ΣΜΕΧΑ ζητά - σε κοινή γραμμή με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο - απόσυρση της νομοθετικής διάταξης από το τρέχον φορολογικό νομοσχέδιο, άμεση έναρξη διαβούλευσης του πλαισίου εφαρμογής του με όλους τους φορείς της αγοράς, λαμβάνοντας υπόψη και τις επερχόμενες αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά την υιοθέτηση εφαρμογής του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Το αποτέλεσμα της διαβούλευσης να κατατεθεί προς ψήφιση τον προσεχή Απρίλιο, όπως έχει αναφέρει η κυβέρνηση ότι θα φέρει το επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο.

Όσον αφορά στο πλαίσιο εφαρμογής του φόρου υπεραξίας , ο ΣΜΕΧΑ ζητά να ληφθεί υπόψη η ευρωπαϊκή εμπειρία, δηλαδή υπολογισμός του στο τέλος κάθε χρόνου συμπεριλαμβανομένων και των τυχόν ζημιών από πώληση μετοχών, μη επιβολή του σε προϊόντα συλλογικών επενδύσεων, ελάχιστο όριο αφορολόγητων κερδών, πάνω από το οποίο θα υπολογίζεται ο φόρος υπεραξίας, καθώς και ποσοστό επιβολής φόρου άμεσα συσχετισμένο με το ποσοστό φόρου επί των καταθέσεων, που είναι risk free, γεγονός που θα αποτελέσει ένα κίνητρο για τους μικρομετόχους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει των έως σήμερα εξαγγελθέντων , αφενός θα διατηρηθεί ο υφιστάμενος φόρος συναλλαγών και αφετέρου θα επιβληθεί ένας επιπλέον φόρος, ο φόρος υπεραξίας.

Αυτό, επισημαίνουν εκπρόσωποι του ΣΜΕΧΑ, θα λειτουργήσει αντίστροφα στην προσπάθεια διαμόρφωσης θετικού κλίματος για την εγχώρια οικονομία και θα επιδεινώσει περαιτέρω την ήδη υφεσιακή εικόνα της αγοράς.

«Είναι βέβαιο ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα 'περάσει' και μέσα από το ΧΑ. Με νέες, αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, επιβαρύνσεις που αποφασίζονται αποσπασματικά, χωρίς να εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό ανάπτυξης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, αυτό που είναι βέβαιο ότι θα επιτευχθεί είναι η περαιτέρω συρρίκνωση της αγοράς, η δραστηριοποίηση πελατών σε άλλες, εκτός χώρας αγορές, η απουσία μερίδας ξένων επενδυτών και η ολοσχερής απομάκρυνση των ελλήνων μικρομετόχων από το ΧΑ. Προφανώς τα αποτελέσματα αυτά δεν συνάδουν ούτε και συμβάλλουν με την προσπάθεια της ανάπτυξης, που είναι μονόδρομος για την ελληνική οικονομία και την επιβίωση της χώρας» καταλήγουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v