Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: 19 μετοχές με P/BV που... σηκώνει κουβέντα

Πώς διαμορφώνονται οι αποτιμήσεις στην ελληνική αγορά μετά και την πρόσφατη άνοδο. Πού θα εστιάσουν οι ξένοι και γιατί. Το διακριτικό διπλό «rotation» των επενδυτών, οι «φθηνοί» τίτλοι και τα πιθανά... stories του φθινοπώρου.

XA: 19 μετοχές με P/BV που... σηκώνει κουβέντα

H άνοδος του Γενικού Δείκτη προς τα επίπεδα των 950-1.000 μονάδων επαναφέρει άμεσα τη συζήτηση για τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών και τα περιθώρια ανόδου. Η ταχύτητα της κίνησης, εκτός από κέρδη για τους συμμετέχοντες, έχει προκαλέσει και... άγχος σε εκείνους που δεν πίστεψαν την άνοδο στην αγορά και έχουν βρεθεί να κυνηγούν χαρτιά και αποδόσεις.

Αυτή η θεώρηση αρχίζει να φαίνεται και στο ταμπλό του Χ.Α., αφού παρατηρείται «διακριτικό» rotation θέσεων: (α) από τις μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη προς τίτλους με καλά θεμελιώδη χαρακτηριστικά που έχουν μείνει πίσω από πλευράς αποδόσεων τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αλλά και (β) από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης πρός αυτές της μεσαίας.

Το Χ.Α., πέραν των αποδόσεων σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, θα αρχίσει να μετατοπίζει το ενδιαφέρον του σταδιακά στα πιθανά «stories» του φθινοπώρου, και σημαντικοί επενδυτικοί οίκοι του εξωτερικού και ξένα funds εμφανίζονται συγκρατημένα θετικοί για την πορεία το επόμενο χρονικό διάστημα. Στις off the record εκτιμήσεις τους, πολλοί από τους ξένους επενδυτές εξηγούν ότι αρκετά από τα προαπαιτούμενα για να συνεχιστεί ο ανοδικός κύκλος της αγοράς υπάρχουν, ενώ αυτό που έχει αρχίσει να αλλάζει στις εκτιμήσεις τους είναι το μεσοπρόθεσμο view που έχουν και για τις τραπεζικές μετοχές, καθώς και για τα warrants των τραπεζικών τίτλων.

Παρότι λοιπόν αρκετές μετοχές εμπίπτουν στην κατηγορία των χαμηλών δεικτών P/BV, η σύγκριση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους δείχνει ότι ένας αρκετά μικρότερος αριθμός από αυτές, περίπου 15-20, μπορεί να ωφεληθεί επιπλέον από αυτό το άτυπο screening, σε συνδυασμό βέβαια και με ορισμένες άλλες προϋποθέσεις.

Εμείς να υπενθυμίσουμε ότι παραδοσιακά ο δείκτης P/BV που είναι χαμηλότερος της μονάδας ήταν χαρακτηριστικό ζημιογόνων επιχειρήσεων ή μετοχών με αυξημένο βαθμό κινδύνου. Όμως, στηνσυγκυρία, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική, καθώς οι δείκτες P/BV εμφανίζονται σαφώς κατώτεροι από αυτούς των προηγούμενων ετών.

Ενδεικτικά, όταν ο δείκτης P/BV είναι 2 φορές, αυτό μεταφράζεται ότι στα 2 ευρώ που καταβάλλονται για την αγορά μέρους της εταιρείας το 1 ευρώ προορίζεται για την αγορά λογιστικών καταγεγραμμένων στοιχείων και το άλλο ευρώ είναι premium (υπεραξία) στην τιμή αγοράς. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει όταν η μετοχή που αγοράζουμε είναι διαπραγματεύσιμη με P/BV χαμηλότερο της μονάδας.

Oι «επίμαχες» μετοχές

Πέραν των «προβληματικών» επιχειρήσεων, που παραδοσιακά παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαμηλούς δείκτες P/BV, στη λίστα με τους ελκυστικούς δείκτες τιμής προς λογιστική αξία συγκαταλέγονται και μεγάλες εταιρείες. Από τις πολλές σε αριθμό, απομονώθηκαν ορισμένες μετοχές για τις οποίες ο δείκτης P/BV... σηκώνει κουβέντα.

- Οι δείκτες τιμής προς ενσώματα ίδια κεφάλαια για την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank διαμορφώνονται στη 0,73 και στη 0,88 φορά αντίστοιχα για φέτος, ενώ ο Euro Stoxx Banks προσεγγίζει τη 0,65 φορά.

- Η μετοχή της ΔΕΗ είναι διαπραγματεύσιμη με P/BV 0,33 τόσο για το 2012 όσο και με βάση τις εκτιμήσεις για το 2013, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος για τις εταιρείες του κλάδου βρίσκεται στη 0,8 φορά. Για τον συγκεκριμένο τίτλο, η απόδοση του τελευταίου μήνα είναι +30%, αλλά η ΔΕΗ εμφανίζει καθαρό χρέος 4,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 δισ. ευρώ είναι μακροπρόθεσμος δανεισμός που πρέπει να γίνει rollover στην επόμενη χρήση ή 20,3 ευρώ ανά μετοχή.

- Για τον τίτλο της ΜΕΤΚΑ ο δείκτης P/BV είναι 1,6 για το 2013 ή λογιστική αξία 7,6 ευρώ ανά μετοχή. Ο μέσος όρος για τις εταιρείες στην Ευρώπη διαμορφώνεται στις 2,2 φορές για το 2012 και στις 2 φορές για φέτος. Στο εξάμηνο η εταιρεία εμφανίζει αποτίμηση 4 φορές σε όρους EV/EBITDA, έχει ταμείο 200 εκατ. ευρώ και δανεισμό 50 εκατ. ευρώ.

- Η Μυτιληναίος επίσης αποτιμάται σε όρους P/BV και EV/EBITDA αρκετά χαμηλότερα από την αγορά. Με δανεισμό 813 εκατ. ευρώ και ταμείο 258 εκατ. ευρώ, ο καθαρός δανεισμός είναι στα 555 εκατ. ευρώ ή 2,7 φορές τα EBITDA. Ο δείκτης P/BV για φέτος διαμορφώνεται στη 0,57 φορά.

- Για τον τίτλο του ΟΤΕ, οι δείκτες P/BV ήταν σε παρόμοια επίπεδα με τον δείκτη Euro Stoxx Telecommunications στη 1,4 φορά, ωστόσο το ράλι της τιμής από τα 5,8 στα 7,3 ευρώ ανά μετοχή ανέβασε και την αποτίμηση σε όρους λογιστικής αξίας σε επίπεδα ελαφρώς χαμηλότερα των 2 φορών, αν και σε όρους EV/EBITDA παραμένει αρκετά χαμηλότερα από τον δείκτη των ευρωπαϊκών telecoms.

- Οι τίτλοι της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, παρά τα υψηλά ποσοστά ανόδου, συνεχίζουν να εμφανίζουν χαμηλές αποτιμήσεις σε όρους λογιστικής αξίας. Σύμφωνα με τους αναλυτές, για το 2013, οι συγκεκριμένες μετοχές είναι διαπραγματεύσιμες στη 0,6 και στη 0,92 φορά αντίστοιχα. Ο ευρωπαϊκός κλάδος των κατασκευών κινείται στη μία φορά περίπου.

- Αναφορικά με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ και την J&P Άβαξ, ο δείκτης P/BV για φέτος προβλέπεται στο 0,44 και στο 0,51 αντίστοιχα. Η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει κινηθεί με +19% τον τελευταίο μήνα και της J&P Άβαξ μόλις με +3%.

- Η μετοχή της Τιτάν αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση με δείκτη P/BV περίπου στη 0,75 φορά, ενώ ο DJ Euro Stoxx Materials διαπραγματεύεται στη 1,4 φορά. Στα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου για πρώτη φορά υπήρξαν ενδείξεις ότι ίσως οι όγκοι πωλήσεων στην Ελλάδα βελτιωθούν τα επόμενα τρίμηνα.

- Η ΕΛΒΑΛ, με δείκτη P/BV στη 0,5 φορά, με κεφαλαιοποίηση λίγο πάνω από τα 250 εκατ. ευρώ, προβλεπόμενο P/E 10,5 φορές και με EV/EBITDA 5,5 φορές, αποτιμάται με σημαντικό discount έναντι του δείκτη Euro Stoxx Basic Resources.

- Οι εταιρείες ακινήτων όπως η Lamda Development και η Eurobank Properties διαπραγματεύονται με σημαντικά discounts, με δείκτες P/BV που υπολογίζονται στο 0,7 για τη Lamda Development και στο 0,75 για τη Eurobank Properties έναντι 1,1 φοράς για τον Euro Stoxx Real Estate.

- Ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ εξακολουθεί να είναι διαπραγματεύσιμος χαμηλότερα από τη μονάδα. Ο δείκτης P/BV βάσει των εκτιμήσεων του 2013 διαμορφώνεται στο 0,8, ενώ η απόδοση τον τελευταίο μήνα είναι +14%.

- Ο τίτλος της Fourlis αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα με P/BV για το 2013 της τάξεως του 0,8. Στο ταμπλό ενισχύεται κατά 15% τον τελευταίο μήνα αφού πολλοί εκτιμούν ότι παραμένει ελκυστικός στα 2,5 ευρώ.

- Η μετοχή της ΣΙΔΕΝΟΡ είναι μία από τις πρώτες σε απόδοση μετοχές του FTSE/ASE Mid Cap με σχεδόν 25% τον τελευταίο μήνα και με δείκτη τιμής προς λογιστική αξία στη 0,4 φορά.

- Ο τίτλος της Autohellas υπεραποδίδει με 34% στο εξάμηνο, ενώ ο δείκτης P/BV παραμένει στη 0,6 φορά βάσει των εκτιμήσεων του 2013.

- Για τη Σαράντης, η εσωτερική αξία ανά μετοχή εκτιμάται στα 4,2 ευρώ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου και η αποτίμηση στο ταμπλό οδηγεί σε δείκτη P/BV της τάξεως του 1,2 για το 2013. Η απόδοση στο τελευταίο εξάμηνο φθάνει στο 14%, ενώ οι μετοχές του κλάδου «παίζουν» από 1,5 έως 2 φορές την εσωτερική αξία τους.

 

* Δείτε αναλυτικά στοιχεία για τις αποτιμήσεις και τις αποδόσεις των μετοχών στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v