Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fast Finance: Τι λέει για ΓΔ, τράπεζες και ΕΚΤ

Ανοδική η αγορά μεσοπρόθεσμα όσο διατηρούνται τα επίπεδα των 1.100 - 1.120 μονάδων, τονίζει ο Η. Ζαχαράκης της Fast Finance. Τι λέει για τα μέτρα Ντράγκι, τα stress test των τραπεζών και τις αξιολογήσεις των οίκων.

Fast Finance: Τι λέει για ΓΔ, τράπεζες και ΕΚΤ

Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι θέσεις του κ. Ηλία Ζαχαράκη (όπως παρουσιάστηκαν στο neoforum.gr), διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, όχι μόνο σχετικά με την τρέχουσα πορεία και την τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη, αλλά επίσης και για μια ακόμη σειρά θεμάτων όπως τα stress tests των τραπεζών, τα πρόσφατα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι επικείμενες αξιολογήσεις των οίκων και το roadshow στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα.

Αμέσως παρακάτω παρουσιάζονται περιληπτικά, οι θέσεις του κ. Ζαχαράκη.

Τεχνική εικόνα Γενικού Δείκτη

Από τεχνικής άποψης το εύρος των 1.100-1.120 μονάδων για το Γενικό Δείκτη αποτελεί κομβικό σημείο για την αγορά. Αν αυτό το επίπεδο «χαθεί» -και δεν μιλάω για δύο ή τρεις συνεδριάσεις, αλλά σε μηνιαίο γράφημα- τότε «χαλάει» ότι χτίσαμε κατά την τελευταία διετία. Όσο όμως το επίπεδο αυτό κρατάει, η αγορά παραμένει ανοδική σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

Και ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε μπροστά μας νέα που θα δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα. Και δεν αναφέρομαι τόσο στα stress tests των τραπεζών -πιστεύω πως αν χρειαστούν κάποιες ΑΜΚ, αυτές θα γίνουν- όσο κυρίως στη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Αυτό είναι το μεγάλο νέο που μπορεί να αλλάξει την αγορά και να σπάσει τη συσσώρευση των τελευταίων δέκα μηνών.

Stress tests τραπεζών

Όσα έχουν λεχτεί μέχρι σήμερα για το ζήτημα των πιθανών αυξήσεων κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών που θα προκύψουν μετά τα επικείμενα ευρωπαϊκά stress tests, αποτελούν απλά εκτιμήσεις και εικασίες. Το τι πραγματικά θα γίνει, δεν μπορεί να το προβλέψει με ασφάλεια κανένας. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως οι ελληνικές τράπεζες είναι περισσότερο διασφαλισμένες από τις ευρωπαϊκές. Τώρα, αν και κατά πόσο θα χρειαστούν κάποιες αυξήσεις κεφαλαίου, αυτό μένει να το δούμε.

Οι κινήσεις της ΕΚΤ

Οι κινήσεις του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες καθυστέρησαν πολύ και πιστεύω πως είναι επιβεβλημένες προκειμένου να αποφύγουμε ένα νέο κύκλο ύφεσης.

Τα πυρομαχικά της ΕΚΤ στο μέτωπο της μείωσης των επιτοκίων έχουν πλέον εξαντληθεί, ωστόσο πολύ σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει μελλοντικά το ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο αναμένεται να επηρεάσει και τη συναλλαγματική ισοτιμία, πράγμα που θα βοηθήσει την ευρωπαϊκή οικονομία. Αν δούμε την ισοτιμία να πηγαίνει προς το 1,25 ή προς το 1,20 τότε θα δούμε να παίρνουν σάρκα και οστά όλα αυτά τα θετικά στοιχεία.

ΕΚΤ-τράπεζες-Ελλάδα

Η Ευρώπη δεν έχει κανένα περιθώριο προκειμένου να μην κινηθεί όπως έδρασαν οι ΗΠΑ στο ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης. Κατά την περίοδο της ποσοτικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ, οι τράπεζες ανέβασαν τις αποτιμήσεις τους κατά 100% και ας μην ξεχνούμε πως ο τραπεζικός κλάδος αποτελεί ένα από τα σημαντικά ζητήματα για την Ευρώπη.

Γενικότερα, η πολιτική του Μάριο Ντράγκι επιβραβεύει τις επενδύσεις, καθώς οι αποδόσεις των αποταμιευτών στην Ευρώπη έχουν ουσιαστικά μηδενιστεί. Ειδικότερα τώρα για την Ελλάδα, όπου ακόμη προσφέρονται κάποιες επιτοκιακές αποδόσεις, θα μπορούσαν να προσελκυστούν κεφάλαια στο βαθμό που ξεπεραστεί αρχικά ο κάβος των stress tests και στη συνέχεια έχουμε μια συνέχιση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και εξάλειψη του πολιτικού ρίσκου.

Αξιολογήσεις Οίκων

Το αν τελικά (και) κάποιος άλλος οίκος εντάξει το ΧΑ στις αναδυόμενες αγορές, πιστεύω πως μόνο βραχυπρόθεσμα θα μπορούσε να επηρεάσει τις τιμές των μετοχών, καθώς υπάρχουν κάποια funds που έχουν αποφασίσει να τοποθετηθούν στην Ελλάδα, είτε το ΧΑ θεωρηθεί αναπτυγμένη, είτε θεωρηθεί ως αναδυόμενη αγορά.

Αντίθετα, θεωρώ σημαντικό αν η ελληνική οικονομία αναβαθμιστεί έστω και κατά μία βαθμίδα σε ότι αφορά την πιστοληπτική της ικανότητα. Θα βοηθήσει τη χώρα στο να αντλήσει κεφάλαια στο επταετές ομόλογο που σχεδιάζει.

Το Roadshow του Λονδίνου

Βεβαίως και πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να δούμε και νέες εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό, μετά το Roadshow που θα διεξαχθεί στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα, ιδίως για εκείνες τις εταιρείες που δείχνουν ότι «γυρνάνε σελίδα» μετά από αρκετά χρόνια.

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v