Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Blue chips: Τα τελευταία «οχυρά» και το... panic button!

Πού μπορεί να βρει στηρίξεις η αγορά μετά το τριήμερο sell off. Τα ιστορικά χαμηλά για τα blue chips και ποιοι τίτλοι έχουν δείξει χαρακτήρα. Η ταχύτητα της πτώσης και τι μπορεί να πυροδοτήσει... πραγματικό πανικό. Τα επόμενα κρίσιμα επίπεδα.

Blue chips: Τα τελευταία «οχυρά» και το... panic button!

Η αύξηση του πολιτικού κινδύνου και οι επιθετικές ρευστοποιήσεις στις ελληνικές μετοχές στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις είναι δείγμα των νέων συνθηκών που επικρατούν και οι οποίες υποχρεώνουν σε πλήρη αναδίπλωση ακόμα και πιο μεσοπρόθεσμους επενδυτές στο χρηματιστήριο.

Η πτώση 20% του Γενικού Δείκτη μετριάζει την εικόνα σε πολλές από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Από τις 1.035 μονάδες στις 8 Δεκεμβρίου ο Δείκτης έχασε περισσότερες από 200 μονάδες διαμορφούμενος εχθές στις 828.

Στο διάστημα αυτό, απώλειες άνω του 30% εμφανίζουν MIG, Πειραιώς, άνω του 25% Εθνική Τράπεζα, ΓΕΚ-Τέρνα, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ, ενώ στον αντίποδα, καλύτερη εικόνα έχουν Coca Cola HBC, Aegean Airlines, Grivalia Properties, Motor Oil και Tιτάνας.

Καθώς το sell-off αγγίζει επίπεδα ρεκόρ στην αγορά και συνοδεύεται από την υψηλότερη αξία συναλλαγών των τελευταίων συνεδριάσεων, όχι μόνο αποτυπώνει τη σοβαρότητα της κατάστασης αλλά και δικαιολογεί τους φόβους για το "panic button".

Το πρώτο στοιχείο-καμπανάκι είναι η αρνητική απόκλιση που σημειώνει η μετοχή της ΕΤΕ. Ο τίτλος της οδηγείται σε συνεχή ιστορικά χαμηλά, γεγονός που φοβίζει τους διαχειριστές ότι θα συμπαρασύρει τελικά και τους τίτλους της Πειραιώς και της Alpha Bank, προκαλώντας ολικό panic mode στην αγορά.

Παράλληλα, το δεύτερο στοιχείο είναι η ταχεία κάθοδος των μετοχών του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ σε επίπεδα πέριξ των 8 ευρώ, κάτι που επίσης θα βάλει σε σκέψεις τους ξένους fund managers να ρευστοποιήσουν θέσεις.

Εν τω μεταξύ, σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία των επόμενων ημερών στο Χ.Α. θα διαδραματίσουν οι απόψεις που θα εκφράσουν οι ξένοι οίκοι, αλλά η πρώτη γεύση από τις εκθέσεις τους δεν είναι ενθαρρυντική.

Στο κακό σενάριο της αγοράς, πολλοί επισημαίνουν ότι η τρέχουσα κατάσταση σε όρους αβεβαιότητας μπορεί να συγκριθεί μόνο με την περίοδο Μαΐου – Ιουνίου 2012 και τις διπλές εκλογές της. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε εκείνο το χρονικό διάστημα ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης από τις 850 μονάδες βρέθηκε στις 475, με πτώση σχεδόν 45%, απόρροια της πολιτικής κατάστασης που επικρατούσε.

Σε επιμέρους αποδόσεις, από εκείνη την περίοδο, ο τραπεζικός δείκτης από τις 540 μονάδες είχε κατρακυλήσει στις 155, καταγράφοντας πτώση 70%, ενώ ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης από το υψηλό των 360 μονάδων είχε διαμορφωθεί στις 167, σημειώνοντας υποχώρηση 55%.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η αγορά έχει μπροστά της 9 συνεδριάσεις-φωτιά ως και την 29η Δεκεμβρίου που θα λάβει χώρα η κρίσιμη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο.

Τα τεχνικά οχυρά των δεικτών

Πιο τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης, με περίοδο εξέτασης από το χαμηλό του Ιουνίου του 2012, στις 470 μονάδες, έως και το υψηλό του Μαρτίου φέτος στις 1.380 μονάδες, στη χθεσινή συνεδρίαση τέσταρε την κρίσιμη περιοχή στήριξης των 818 μονάδων, η οποία αποτελεί ποσοστό 61,8% Fibonacci Retracement. Η ταχύτητα προσέγγισης και η αξία των συναλλαγών που συνοδεύει τη διάσπαση της σημαντικής αυτής περιοχής φόβισαν ακόμα και τους πιο απαισιόδοξους.

H τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη

Στις επόμενες συνεδριάσεις, αν στο πολιτικό τοπίο δεν προστεθούν νέα αρνητικά δεδομένα, η αγορά θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα, με πιθανό στόχο τις 925 μονάδες (επίπεδο 50% Retracement). Διαφορετικά, αν δεν μπορέσει να αντιδράσει πειστικά, τότε η πτωτική πορεία θα συνεχιστεί με πρώτη αξιόλογη στήριξη το χαμηλό των 750 μονάδων στις αρχές Νοεμβρίου του 2012 και παρακάτω, βάσει του Fibonacci Retracement, στις 685 μονάδες. Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα, από το υψηλό του Φεβρουαρίου του 2011 στις 1.750 μονάδες έως και τις 470, το επόμενο επίπεδο τοποθετείται στις 770 μονάδες, ενώ στο ανοδικό σκέλος στις 960 μονάδες.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης εξακολουθεί να είναι προπομπός στην κίνηση της αγοράς και για αυτόν το αντίστοιχο μέγεθος των 818 μονάδων ήταν οι 273 μονάδες, που αποτελεί το 61,8% Fibonacci Retracement της ανοδικής κίνησης από τις 167 του Ιουνίου του 2012 στο υψηλό των 445 μονάδων του φετινού Μαρτίου.

H τεχνική εικόνα του FTSE 25

Όμως, το παραπάνω επίπεδο δεν σταμάτησε τους πωλητές. Στο σενάριο της ανοδικής συνέχειας, οι 306 μονάδες συμπίπτουν τεχνικά με τις 925 μονάδες του Γενικού Δείκτη, ενώ το επόμενο επίπεδο βρίσκεται πολύ κοντά στο πρόσφατο, στις 338-340 μονάδες. Χαμηλότερα από τις 273 μονάδες, βρίσκεται το επίπεδο των 232, με ενδιάμεσο σταθμό τις 253 μονάδες στις 8 Απριλίου του 2013.

Τέλος, για τον τραπεζικό κλάδο, το πρόσφατο χαμηλό στις 108 μονάδες, που αποτελούσε ισχυρή ζώνη άμυνας, δεν μπόρεσε να αποτελέσει περιοχή αξιόλογης στήριξης, ενώ και το ψυχολογικό όριο των 100 μονάδων διασπάστηκε με φανερή ευκολία, αφού ο δείκτης έκλεισε τελικά στις 99.

Επόμενος στόχος το ιστορικό χαμηλό των 85 μονάδων της 8ης/4/12. Στον αντίποδα, κάθε αντίδραση οριοθετείται από το πρόσφατο υψηλό των 134 μονάδων (61,8% Fibonacci Retracement στο εύρος 85/212 μονάδων).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v