Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φουλάρει μηχανές η Περιφέρεια!

Η ιδιαίτερα μεγάλη άνοδος της περιφέρειας το τελευταίο δίμηνο δεν οφείλεται τόσο στην ύπαρξη αγοραστών, όσο στην απροθυμία των επενδυτών για ρευστοποιήσεις και, σε αρκετές περιπτώσεις, στη ”συμβολή” και των λόμπι. Από την αρχή του έτους τα κέρδη του δείκτη των ”μικρών” έχουν αυξηθεί κατά 20%, με τον Γενικό Δείκτη να κερδίζει 12% και τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης να κινείται στο 18%.

Φουλάρει μηχανές η Περιφέρεια!
των Στ. Κοτζαμάμανη, Γ. Σαββάκη

**Οι σχετικοί πίνακες δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

Η ιδιαίτερα μεγάλη άνοδος της περιφέρειας το τελευταίο δίμηνο δεν οφείλεται τόσο στην ύπαρξη αγοραστών, όσο στην απροθυμία των επενδυτών για ρευστοποιήσεις και, σε αρκετές περιπτώσεις, στη ”συμβολή” και των λόμπι, τα οποία έχουν εδώ και πολλούς μήνες ”ξαναπιάσει δουλειά” στην οδό Σοφοκλέους.

Με το ποτήρι να είναι περισσότερο μισογεμάτο παρά μισοάδειο, η χρηματιστηριακή αγορά ”στοιχημάτισε” στην άνοδο, ποντάροντας κυρίως σε μια σειρά από επιχειρήματα:

-Εν όψει των υψηλότερων κερδών που προβλεπόταν να ανακοινωθούν στις λογιστικές καταστάσεις του πρώτου φετινού τριμήνου.

-Εν όψει των όποιων θετικών ειδήσεων θα ανακοίνωναν οι εταιρείες σε επικείμενες γενικές συνελεύσεις των μετόχων τους, τακτικές ή έκτακτες.

-Εν όψει κάποιων φημολογούμενων deals που συζητήθηκαν σε γραφεία, σε ”πηγαδάκια” και σε διαδρόμους.

-Εν όψει απλώς μιας φήμης ότι θα ”γίνει παιχνίδι”...

Μετά και το μίνι ράλι που παρακολουθήσαμε το τελευταίο εικοσαήμερο, θα ήταν λάθος να εντάξουμε όλη την περιφέρεια της Σοφοκλέους σε μία κατηγορία. Το αντίθετο θα λέγαμε, μάλιστα. Εξακολουθούν να υπάρχουν εταιρείες που παρά το rebound των τελευταίων συνεδριάσεων διαπραγματεύονται με λογικότατα P/E και υψηλές μερισματικές αποδόσεις.

Άλλωστε, αν συνεκτιμηθεί ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο τα μερίσματα θα αποκοπούν και ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα φετινά κέρδη θα είναι ανώτερα από τα περυσινά, τότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι μερισματικές αποδόσεις παραμένουν περίπου εξίσου υψηλές με εκείνες που προϋπήρχαν της ανόδου στο ταμπλό.

Υπάρχουν, επίσης, μετοχές που έχουν ενσωματώσει πλήρως τις τρέχουσες οικονομικές τους επιδόσεις και το ”στοίχημα” τώρα παίζεται στο κατά πόσο κάποιος εκτιμά την προβλεπόμενη ανάπτυξή τους.

Τέλος, υπάρχουν τίτλοι που δείχνουν υπερτιμημένοι με κάθε κριτήριο και απλώς κάποιοι πιστεύουν ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες είτε θα πραγματοποιήσουν κάποιο φιλόδοξο deal, είτε θα χρησιμοποιηθούν ως ”οχήματα” από άλλες επιχειρήσεις, οι οποίες δρομολογούν με αυτόν τον τρόπο την έμμεση εισαγωγή τους στη Σοφοκλέους.

Η θεωρία του τελευταίου κύκλου

Ορισμένοι τοποθετούνται σε περιφερειακές μετοχές της Σοφοκλέους, πιστεύοντας στη θεωρία του τελευταίου κύκλου. Σύμφωνα με αυτή, στην πρώτη φάση μιας χρηματιστηριακής ανόδου πρωτοστατούν τα ”βαριά χαρτιά”, στη συνέχεια ακολουθεί η μεσαία κεφαλαιοποίηση και το τελευταίο στάδιο περιλαμβάνει ένα γενναίο ράλι στην περιφέρεια.

Έτσι άλλωστε έγινε και το 1999, με τη χαμηλή κεφαλαιοποίηση να είναι εκείνη που πρωτοστατούσε το καλοκαίρι και το φθινόπωρο εκείνου του έτους. Ωστόσο, άλλοι επενδυτές υποστηρίζουν ότι ποτέ καμία χρηματιστηριακή άνοδος δεν μοιάζει με τις προηγούμενες, καθώς οι λόγοι που ωθούν τις τιμές προς τα πάνω σαφώς είναι διαφορετικοί.

Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι οι συνθήκες σήμερα είναι πολύ διαφορετικές σε σχέση με το 1999: οι αποτιμήσεις είναι πολύ λογικότερες, οι δείκτες P/E σε μεγάλο βαθμό ρεαλιστικοί, οι εταιρικές προοπτικές θετικές και, κυρίως, το ευρύ επενδυτικό κοινό, παρά την κάποια τόνωση του όγκου των συναλλαγών που παρατηρείται τελευταία, συνεχίζει να απέχει...

Οι αποδόσεις

Με 13 συνεδριάσεις ένας επενδυτής μπορεί να γίνει πλούσιος; Θεωρητικά όχι. Μπορεί ωστόσο να αυξήσει την αρχική του επένδυση κατά 20% με σχετική ευκολία, κρίνοντας από τις αποδόσεις των μετοχών της Σοφοκλέους στο διάστημα 3 - 22 Μαΐου. Οι μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης, της πάλαι ποτέ περιφέρειας, επανέρχονται στο προσκήνιο του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Η απόδοση του Γενικού Δείκτη στο μικρό αυτό χρονικό διάστημα παρότι δεν είναι αμελητέα (+2,58%), σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με το +10,44% του δείκτη της μικρής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE Small Cap 80, ενώ η αντίστοιχη απόδοση του μεσαίου χώρου διαμορφώνεται μόλις στο +2,93%.

Μπορεί μέχρι τώρα να ήμαστε μαθημένοι στις υπεραποδόσεις των μετοχών και του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όμως φαίνεται ότι θα πρέπει πλέον να συνηθίσουμε στις υπεραποδόσεις της μικρής κεφαλαιοποίησης!

Στο διάστημα αυτό 40 μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης, με εξαίρεση τους τίτλους της Marfin Financial Group, της Εγνατίας Τράπεζας και του Βασιλόπουλου, προσφέρουν αποδόσεις άνω του 20% και το σύνθημα ”τόπο στους μικρούς” αρχίζει να ακούγεται πιο δυνατά στη Σοφοκλέους, ενώ οι μισές παρά μία μετοχές έχουν κινηθεί με αποδόσεις άνω του 30%.

Η άνοδος στις μετοχές έχει συνοδευτεί από αυξημένους όγκους συναλλαγών και οι τίτλοι της μικρότερης κεφαλαιοποίησης αποτελούν το πιο ζωηρό κομμάτι της αγοράς, ειδικά όσο οι δεικτοβαρείς μετοχές πλησιάζουν σε κομβικά σημεία αντίστασης. Εξετάζοντας τις αποδόσεις των μετοχών, στην πρώτη θέση της απόδοσης βρίσκεται η μετοχή της Plias με απόδοση σχεδόν 95% και ακολουθεί η μετοχή της Άλφα Γκρίσιν με απόδοση 64%.

Από την αρχή του έτους τα κέρδη του δείκτη των ”μικρών” έχουν αυξηθεί κατά 20%, με τον Γενικό Δείκτη να κερδίζει 12% και τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης να κινείται στο 18%. Εξετάζοντας τις αποδόσεις των δεικτών για την περίοδο των 52 εβδομάδων, η μεσαία κεφαλαιοποίηση περνάει στην πρώτη θέση των αποδόσεων και η μικρή κεφαλαιοποίηση ακολουθεί μεν, με σημαντική όμως διαφορά, βρισκόμενη πολύ κοντά στην απόδοση του Γ.Δ. και του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

**Οι σχετικοί πίνακες δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 479 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 25-29/5/2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v