Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Ετοιμάζουν... απόδραση από το ΧΑ

Μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και μικρομεσαίες με «γεμάτο» ταμείο συζητούν το ενδεχόμενο εξόδου από το Χρηματιστήριο και τη χώρα. Τα μοντέλα που εξετάζονται. Το timing των κινήσεων μετά την επαναλειτουργία του ΧΑ. Τι μπορεί να ανακόψει την έξοδο.

Εισηγμένες: Ετοιμάζουν... απόδραση από το ΧΑ

Ενώπιον του κινδύνου να αποχωρήσουν από το Χρηματιστήριο Αθηνών και τη χώρα οι πιο υγιείς από τις εισηγμένες επιχειρήσεις, στερώντας έσοδα από τον προϋπολογισμό  και τη «βιτρίνα» από την αγορά, βρίσκεται η ελληνική οικονομία.

Όπως είχε αποκαλύψει το Euro2day.gr οι συζητήσεις μεταξύ μεγαλομετόχων και private equity funds είχαν ξεκινήσει ήδη από το τέλος του περασμένου χειμώνα, λόγω της ανησυχίας για το αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έφτανε σε συμφωνία με τους εταίρους και πιστωτές.

Είτε λόγω της προσδοκίας ότι η συμφωνία θα υπογραφεί, είτε εξαιτίας διαφωνιών για το ύψος του τιμήματος, οι επαφές “πάγωσαν” το διάστημα Μαΐου - Ιουνίου, για να επανέλθουν δριμύτερες μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος και την εφαρμογή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Την επόμενη εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα στην Αθήνα βρέθηκαν αρκετά στελέχη ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, που είχαν σειρά συναντήσεων με επιχειρηματίες και θεσμικούς παράγοντες.

Παρότι οι περισσότερες από τις συζητήσεις εκτιμάται ότι δεν θα αποδώσουν, η αγορά θεωρεί πιθανή την αποχώρηση 5 έως 10 εισηγμένων που ανήκουν στην κατηγορία των εξωστρεφών επιχειρήσεων, ή είναι μικρομεσαίες με «γεμάτο» ταμείο, είτε, τέλος, έχουν ήδη ξένους μετόχους.    

Η μοναδική περίπτωση να αναστραφεί η τάση εξόδου από το Χ.Α. και τη χώρα είναι σύμφωνα με στέλεχος συμβουλευτικής εταιρείας να επανέλθει δυναμικά η εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα και στην πρόθεσή του να αξιοποιήσει την τελευταία ευκαιρία για ριζικές αλλαγές εντός του ευρώ.

«Αν ο πρωθυπουργός, ως ο απόλυτα κυρίαρχος του πολιτικού συστήματος, προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση, το κλίμα θα αλλάξει», σημειώνει η ίδια πηγή, τονίζοντας ότι αν οι επιλογές Τσίπρα είναι σωστές, «θα αποτελέσουν θρυαλλίδα για την αποδόμηση και ανασύνθεση όλου του πολιτικού σκηνικού». 

Σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρξουν, όπως προειδοποιεί, ακόμη και επιχειρηματίες οι οποίοι θα προτιμήσουν τη διαγραφή των μετοχών τους από το Χ.Α .για να τις εισάγουν αργότερα σε ρηχότερες αγορές, όπως αυτές των Βαλκανίων, όπου προφανώς θα μεταφέρουν και την έδρα των επιχειρήσεων.

Ποιοι βλέπουν προς την έξοδο

Προς την έξοδο από το Χ.Α. και τη χώρα βλέπουν επιχειρήσεις που διακρίνονται από εξωστρέφεια (εξαγωγές ή διευρυμένη παραγωγή σε χώρες του εξωτερικού), εταιρείες που δραστηριοποιούνται μεν στην εγχώρια αγορά, διαθέτουν, όμως, «γεμάτα» ταμεία, καθώς και εισηγμένες που ελέγχονται ήδη από ξένους επενδυτές.

Οι μεγαλομέτοχοι των εξωστρεφών επιχειρήσεων συζητούν με private equity funds το ενδεχόμενο είτε δημιουργίας εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV), η οποία θα εδρεύει στην αλλοδαπή, είτε την απευθείας μεταβίβαση του ποσοστού τους. Και στις δύο περιπτώσεις, μετά τη μεταβίβαση θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση.

Το κλειδί για την ευόδωση των διενεργούμενων συζητήσεων είναι τα private equity funds να διαπιστώσουν ότι υπάρχουν πρόσφορες συνθήκες κερδοφόρου αποεπένδυσης σε ορίζοντα μερικών ετών. Αυτό προϋποθέτει ότι οι επιχειρήσεις θα έχουν ορατό μέγεθος, προκειμένου η νέα εταιρεία συμμετοχών να μπορεί να εισαχθεί σε αγορά του εξωτερικού.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι περιπτώσεις εισηγμένων που μπορούν να αυτοχρηματοδοτήσουν την έξοδο από το Χ.Α. Πρόκειται για εταιρείες με μηδενικό δανεισμό και ισχυρό ταμείο. 

Μια άλλη υποκατηγορία εταιρειών που θα εξετάσουν μεταφορά έδρας συνδυάζοντάς την πιθανώς με διαγραφή των μετοχών τους από το Χ.Α. είναι οι ελάχιστες εισηγμένες εταιρείες συλλογικών επενδύσεων, είτε για φορολογικούς λόγους, είτε ως κίνηση που θα διευκολύνει την απρόσκοπτη ανάπτυξη των εργασιών τους.

To timing των κινήσεων

Η υπογραφή του τρίτου Μνημονίου αποτελεί προϋπόθεση για την ευόδωση των ανοικτών σήμερα συζητήσεων. Και αυτό επειδή κανείς δεν θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα με πιθανό ακόμη τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.

Ακόμη και για εξωστρεφείς εταιρείες με πωλήσεις στο εξωτερικό που ξεπερνούν το 70% του ετήσιου τζίρου τους, ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ θα σημάνει ότι θα πρέπει να λειτουργήσουν παραγωγικά σε περιβάλλον υψηλής πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής αστάθειας.

Η επαναλειτουργία του Χ.Α. αποτελούσε επίσης προαπαιτούμενο, προκειμένου να αποκρυσταλλωθεί το πού αποτιμούν πλέον οι αγορές τις εισηγμένες επιχειρήσεις που βρίσκονται στο στόχαστρο των funds.  

Πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα εμπόδια των capital controls

Στον αντίποδα, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων δεν πρόκειται να εμποδίσουν την υλοποίηση συμφωνιών. Οι μεταβιβάσεις πακέτων από τους βασικούς μετόχους προς τις εταιρείες ειδικού σκοπού μπορούν να διενεργηθούν εξωχρηματιστηριακά, με πίστωση μάλιστα του τιμήματος σε λογαριασμό του εξωτερικού.

Οι δημόσιες προτάσεις στους μετόχους μειοψηφίας είναι βέβαιο ότι θα τρέξουν σε δεύτερο χρόνο. Μέχρι τότε εκτιμάται ότι θα έχουν χαλαρώσει έτι περαιτέρω οι περιορισμοί στις τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v