Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Ποια είναι τα ορόσημα για τον Γενικό Δείκτη

Ποια επίπεδα τιμών πρέπει να κρατήσει ο Γενικός Δείκτης. Οι μεγάλες διακυμάνσεις στις τράπεζες και τι σηματοδοτούν για την αγορά. Το profit taking στα blue chips και η εικόνα για τις μετοχές Εθνικής, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.

XA: Ποια είναι τα ορόσημα για τον Γενικό Δείκτη

Συνεχίζεται το profit taking στην αγορά, με εντονότερους όμως ρυθμούς, αφού εκτός των τραπεζικών μετοχών αρχίζουν να εισέρχονται στο στόχαστρο και οι λοιπές δυνάμεις της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Η αποκομιδή κερδών σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Τιτάν και ΕΛ.ΠΕ. είναι αξιόλογη, με την εβδομαδιαία τους πτώση να ξεπερνά το 8%.

Ειδικά για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, η φορολόγηση, όχι μόνο του ΚΙΝΟ αλλά όλων των παιγνίων, όπως προσανατολίζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση (χωρίς να έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις) προκειμένου να καλυφθούν τα ισοδύναμα για την κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, δεν «αρέσει» καθόλου στην αγορά.

Η εβδομάδα κύλησε με πτώση 5,6% στον Γενικό Δείκτη, 6,4% στο FTSE/X.A. Large Cap και -26% στον δείκτη των τραπεζών. Παρά την πτώση, οι τιμές των τραπεζικών μετοχών, με εξαίρεση την Τράπεζα Πειραιώς, εξακολουθούν να σημειώνουν υψηλά κέρδη από τα χαμηλά τους στις αρχές του προηγούμενου μήνα.

Για την Τράπεζα Πειραιώς, το ξεκίνημα του book building οδήγησε τη μετοχή στα όρια του limit down και το ζητούμενο είναι πλέον αν αυτή η συμπεριφορά θα υπάρξει και στις άλλες τρεις τραπεζικές μετοχές που σύντομα θα εισέλθουν σε παρόμοια φάση.

Τεχνικά, η συνέχεια της διόρθωσης για τον Γενικό Δείκτη, πέραν της ασθενούς πρώτης στήριξης των 715 μονάδων, ήταν μάλλον αναμενόμενο γεγονός, αφού συνέπιπτε χρονικά με την έναρξη των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών. Ταυτόχρονα, όμως, η αγορά έχασε άμεσα και την «επαφή» με τη ζώνη που όριζαν τα προηγούμενα τοπικά υψηλά στις 703 μονάδες και τις 708 μονάδες.

Όπως είχαμε αναφέρει, η στήριξη στο διάστημα των 680 μονάδων, που μπορεί να αποτελέσει το τελικό re-test της ανοδικής συνέχειας, ήρθε γρήγορα στο προσκήνιο και θα έχει κρίσιμο ρόλο για τη συνέχεια. Στο ημερήσιο διάγραμμα, τα επόμενα επίπεδα με σημασία είναι των 666 μονάδων και των 650 μονάδων.

Κομβική παραμένει η στήριξη των 640 μονάδων, που τυχόν διάσπασή τους θα προκαλέσει πανικό στους αγοραστές.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Εφόσον η αγορά μπορέσει να ισορροπήσει στις 680 μονάδες, τα επίπεδα με σημασία είναι πάλι οι 703/708 μονάδες, ενώ αυτή τη φορά, ο σχηματισμός της διπλής κορυφής που σχηματίστηκε στα επίπεδα των 730 μονάδων θα πρέπει να επιλυθεί επιθετικά.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν μπόρεσε να κρατήσει τη ζώνη των 212/215 μονάδων και η επόμενη και πιο σημαντική στήριξη τοποθετείται στις 200/205 μονάδες. Αυτό το επίπεδο μπορεί να είναι και το σημείο του re-test για την αγορά. Ενδιάμεσο επίπεδο στήριξης είναι οι 192 μονάδες, όπου θα πρέπει να ολοκληρωθεί και κάθε κίνηση προς χαμηλότερα επίπεδα.

Το διάγραμμα του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης

Τέλος, για τον τραπεζικό δείκτη, η αντίδραση που ξεκίνησε από τα χαμηλά των 155/160 μονάδων στις 2/10 φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί, παρότι ο τελικός ανοδικός στόχος των 331 μονάδων δεν επετεύχθη ενδοσυνεδριακά.

Ο δείκτης ανήλθε μόνο ως το επίπεδο των 310 μονάδων ή 6% από τον στόχο. Η καθοδική διάσπαση των 240/250 μονάδων έχει φέρει στο προσκήνιο τη στήριξη στις 195/200 μονάδες, ενώ παρακάτω είναι τα ιστορικά χαμηλά.

Στις επιμέρους τιμές των τραπεζικών μετοχών, η Εθνική Τράπεζα εξακολουθεί να εμφανίζει ιδιαίτερα αυξημένο volatility και πλέον η ισχυρή στήριξη είναι το 0,51 ευρώ και έπειτα το 0,45 ευρώ. Στον αντίποδα, η αντίσταση τοποθετείται στο 0,61 ευρώ και έπειτα στο 0,663 ευρώ.

Τέλος, για την Alpha Bank, ο στόχος του 0,153 ευρώ επετεύχθη και πλέον το 0,105 ευρώ είναι η βασική στήριξη και έπειτα το 0,09 ευρώ. Η αντίσταση στο 0,143 ευρώ και στο 0,181 ευρώ.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v