Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες εισηγμένες «ψάχνονται» τώρα για εξαγορές

Κόντρα στην οικονομική ύφεση και στα προβλήματα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, πολλές είναι οι εισηγμένες εταιρείες που ψάχνουν να εκμεταλλευθούν τις λεγόμενες «ευκαιρίες της κρίσης». Kαταλύτης η διαχείριση από τις τράπεζες των κόκκινων δανείων.

Ποιες εισηγμένες «ψάχνονται» τώρα για εξαγορές

Την ώρα που πολλές εισηγμένες αναρτούν πωλητήρια θυγατρικών τους και λοιπών περιουσιακών τους στοιχείων προκειμένου να βελτιώσουν τη ρευστότητά τους και να αντιμετωπίσουν τη δυσμενή συγκυρία, άλλες εταιρείες αναζητούν αγοραστικές ευκαιρίες προσπαθώντας να διεθνοποιηθούν περαιτέρω, ή να εκμεταλλευθούν τις λεγόμενες ευκαιρίες της κρίσης στην εγχώρια αγορά.

Οι δύο αυτές αντίθετες στρατηγικές αναμένεται να συνεχιστούν -ή και να ενταθούν- μέσα στο 2016, ένα έτος που ενδεχομένως να αποτελέσει την καμπή προκειμένου η οικονομία να περάσει από την ύφεση στην ανάκαμψη (μάλλον από το δεύτερο μισό του έτους).

Καταλυτικό παράγοντα επίσης στο μέτωπο των εξαγορών αναμένεται να παίξει μέσα στη φετινή χρονιά και η ανάγκη των τραπεζών να διαχειριστούν πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο επιθετικά τις υποθέσεις των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. Έτσι, εκτιμάται πως οι πιστωτές θα προχωρήσουν σε σαφείς διευκολύνσεις (ακόμη και σε σημαντικές απομειώσεις υπολοίπων) προς τους αγοραστές, προκειμένου να εξασφαλίσουν την είσπραξη ενός μεγάλου ποσοστού των δανείων που έχουν χορηγήσει.

Το ζήτημα για τους χρηματιστηριακούς επενδυτές είναι πως οι εξελίξεις στα μέτωπα των εξαγορών και των απορροφήσεων επηρεάζουν ως ένα βαθμό τις αξίες των μετοχών τους, πράγμα που σε ορισμένες περιπτώσεις αντανακλάται και στο ταμπλό του χρηματιστηρίου.

Ποιες όμως θα μπορούσαν να είναι οι εταιρείες που μέσα στο 2016 θα προχωρήσουν ενδεχομένως σε τέτοιες κινήσεις;

Ο ΟΤΕ ενδεχομένως να αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα, λόγω των εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα στην εγχώρια αγορά τηλεπικοινωνιών.

Ανάλογες εξελίξεις πιθανολογούνται τόσο στον κλάδο της ακτοπλοΐας (οι τρεις μεγαλύτεροι όμιλοι είναι εισηγμένοι), όσο και στον χώρο των ιχθυοκαλλιεργειών, όπου σημείο-κλειδί είναι ο όμιλος στον οποίον θα ενταχθούν οι Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες.

ΤΙΤΑΝ: Από το 2010 έως και το 2014, ο όμιλος προχώρησε σε μια μεγάλη απομόχλευση του ισολογισμού του, περιορίζοντας δραστικά τις δανειακές του υποχρεώσεις. Από το 2015 ξεκίνησε η πορεία αναζήτησης νέων ευκαιριών και έτσι σήμερα η διοίκηση της εισηγμένης είναι πρόθυμη να εξετάσει πιθανές αγοραστικές ευκαιρίες ανά τον κόσμο.

Sarantis: Όλα δείχνουν πως η πολιτική των εξαγορών-απορροφήσεων της τελευταίας διετίας θα συνεχιστεί και φέτος. Όσο η κερδοφορία είναι υψηλή και η ρευστότητα άριστη, τόσο ο Όμιλος εκτιμάται πως θα σχεδιάζει την περαιτέρω διεθνοποίησή του.

ΕΛΤΟΝ Χημικά: Πρόπερσι ενσωμάτωσε δραστηριότητα ελληνικής εταιρείας και πέρυσι προχώρησε σε εξαγορά στην Τουρκία. Γενικότερα, η ΕΛΤΟΝ, χρησιμοποιώντας την κερδοφορία της και την καλή της ρευστότητα, επιδιώκει τις επεκτάσεις κυρίως εκτός Ελλάδας.

Ευρωπαϊκή Πίστη: Σε περιβάλλον Solvency II φαίνεται ότι ως ένα βαθμό οι οικονομίες κλίμακας χρειάζονται και έτσι η γνωστή ασφαλιστική εταιρείαν πέρα από τον στόχο της για οργανική ανάπτυξη, είναι ανοιχτή και σε θέματα επιλεκτικών εξαγορών ή απορροφήσεων χαρτοφυλακίων.

Ευρωσύμβουλοι: Ιδίως μετά την προσέλκυση στρατηγικού συνεταίρου (αμερικανική ECUSA), η εισηγμένη εταιρεία έχει θέσει μεταξύ των στόχων της και τις εξαγορές-συγχωνεύσεις άλλων επιχειρήσεων με παρεμφερές αντικείμενο εργασιών.

CPI: Μετά από μια αμυντική τακτική που εφάρμοσε κατά τα τελευταία χρόνια και περιόρισε δραστικά τον δανεισμό της, η εισηγμένη θα εξετάσει περιπτώσεις ενσωμάτωσης άλλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών πληροφορικής.

Πετρόπουλος: Βασισμένος στην ισχυρή του ρευστότητα, ο Όμιλος προχωρεί εδώ και χρόνια σε εξαγορές επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο των οχημάτων. Η πολιτική αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και μέσα στο 2016.

Υπάρχουν και αρκετές άλλες «ύποπτες» για επιθετικές κινήσεις εισηγμένες, όπως π.χ. η Quest Holdings, η οποία διαθέτει άριστη ρευστότητα και κατά την τελευταία τετραετία έχει επεκταθεί σε νέους τομείς (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διαχείριση αυτόματων πληρωμών).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v