Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ο πονοκέφαλος του τζίρου και το rebalancing

Τι θα σηματοδοτήσει για τον Γενικό Δείκτη μια διάσπαση των 580 μονάδων. Διατηρεί ελαφρύ προβάδισμα το θετικό σενάριο για σειρά blue chips. Tο επόμενο ορόσημο για τις τραπεζικές μετοχές. Κρίσιμη η διάχυση του ενδιαφέροντος σε περισσότερες μετοχές.

Χρηματιστήριο: Ο πονοκέφαλος του τζίρου και το rebalancing

Μετά από το τριήμερο των αυξημένων συναλλαγών την προηγούμενη εβδομάδα, η αγορά και ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. επέστρεψαν στις ρηχές συνεδριάσεις και στο στενό εύρος διαπραγμάτευσής τους.

Τεχνικά, το θετικό σενάριο εξακολουθεί να διατηρεί -ελαφρύ πλέον- προβάδισμα, μετά και την άσχημη χθεσινή συνεδρίαση, σε μια σειρά από blue chips όπως Coca Cola HBC, ΟΤΕ, ΔΕΗ, FF Group. Για το ανοδικό σενάριο, η αύξηση των συναλλαγών και η σταδιακή διάχυση του ενδιαφέροντος αποτελούν μονόδρομο.

Το ενδιαφέρον των επόμενων ημερών είναι στο rebalancing των δεικτών Stoxx στις 16 Σεπτεμβρίου, και στις πιθανές εισροές και εκροές που θα προκαλέσει στις μετοχές των Alpha Bank, Eurobank και ΟΤΕ.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, το γεγονός ότι ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης απέτυχε να διασπάσει τις 580 μονάδες, παρότι προσπάθησε ενδοσυνεδριακά, περιπλέκει ελαφρώς την εικόνα. Σε όρους αντίστασης, η κίνηση πάνω από τις 580 μονάδες θα δώσει ώθηση για τα προ Brexit επίπεδα των 620 μονάδων και έπειτα τα υψηλά έτους στις 660 μονάδες.

Στον αντίποδα, η στήριξη τοποθετείται στις 555-560 μονάδες (επίπεδο 50% Fibonacci από τις 731 μονάδες του Οκτωβρίου 2015 στις 420 μονάδες του Φεβρουαρίου). Παρακάτω, τα πρόσφατα χαμηλά των 520 μονάδων αποτελούν το τελευταίο όριο για τους αγοραστές.

Η ανοδική συνέχεια της εγχώριας αγοράς εξακολουθεί να περνάει μέσα από την ανοδική πορεία του τραπεζικού δείκτη.

Τον τελευταίο μήνα, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 Banks προσπαθεί να ξεφύγει από τις συνθήκες υποαπόδοσής του και έχει μπορέσει να κινηθεί με +9%, όταν η ευρύτερη αγορά (δείκτης Stoxx 600) για την ίδια περίοδο σημειώνει άνοδο 1,4% μόλις. Στα εσωτερικά, η Eurobank τον τελευταίο μήνα σημειώνει την καλύτερη επίδοση με +23%, +10% η Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα, ενώ η Alpha Bank αποτελεί το «laggard» με -4%.

Ο δείκτης των τραπεζών μπόρεσε να διατηρηθεί υψηλότερα από τη ζώνη στις 670 μονάδες (50% Fibonacci από τις 359 μονάδες του Φεβρουαρίου στις 1.240 μονάδες του Μαΐου) και προσέγγισε την περιοχή των 770 μονάδων, όπου εδράζεται η ισχυρή αντίσταση η οποία από τον Ιούλιο σταματά κάθε προσπάθεια για κίνηση προς τα επίπεδα τιμών προ Brexit.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Ανοδική διαφυγή πάνω από τις 770 μονάδες θα δώσει στον Γενικό Δείκτη τη δυναμική για να κινηθεί πάνω από τις 600 προς τις 620 μονάδες. Από την άλλη πλευρά, χαμηλότερα η ζώνη στήριξης είναι στην περιοχή των 630 μονάδων και πιο χαμηλά στις 560 μονάδες, επίπεδα στα οποία βρήκε στήριξη η αγορά και στις αναταράξεις του Brexit.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Τέλος, ο δείκτης των blue chips, παρότι είχε μπορέσει να ανακαταλάβει το επίπεδο των 1.540-1.550 μονάδων (επίπεδο 50% Fibonacci από τις 2.208 μονάδες του Οκτωβρίου 2015 στις 1.075 μονάδες του Φεβρουαρίου), αλλά στις τελευταίες συνεδριάσεις έκλεισε και πάλι χαμηλότερα. Ο απώτερος στόχος είναι οι 1.600 μονάδες και οι 1.676 μονάδες, αν και εφόσον ο τραπεζικός δείκτης βοηθήσει. Διαφορετικά, οι στηρίξεις τοποθετούνται στις 1.450 και στις 1.370 μονάδες, αντίστοιχα.

Το διάγραμμα του Δείκτη των blue chips

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v