Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Περασμένα μεγαλεία» για Α/Κ και ΑΕΕΧ

Κάτω από ένα δισ. οι επενδύσεις των εγχώριων θεσμικών στο ΧΑ. «Πονοκέφαλος» στις διοικήσεις ΑΕΔΑΚ και ΑΕΕΧ παρά τις καλές αποδόσεις που κατά κανόνα σημείωσαν μέσα στο 2016.

«Περασμένα μεγαλεία» για Α/Κ και ΑΕΕΧ

Έντονο σκεπτικισμό προκάλεσε στους «παλιούς γνώριμους» του χρηματιστηριακής αγοράς, το δελτίο Τύπου της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, με θέμα τα στατιστικά στοιχεία του συγκεκριμένου κλάδου κατά την 31η Δεκεμβρίου του 2016.

«Τα μεγέθη έχουν υποχωρήσει κατακόρυφα και το μόνο βέβαιο είναι πως τα εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια δεν μπορούν να διαδραματίσουν τον ρόλο που θα έπρεπε στο ελληνικό χρηματιστήριο, προσφέροντας ρευστότητα στο σύστημα, συμβάλλοντας στην ύπαρξη δίκαιων αποτιμήσεων και, γιατί όχι, ελέγχοντας τις διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών», δήλωσε στο Euro2day.gr παράγοντας του κλάδου.

Ειδικότερα, το σύνολο των χαρτοφυλακίων των ελληνικών ΑΕΔΑΚ περιορίστηκε στα 6,417 δισ. ευρώ (έναντι 7,238 δισ. στην αρχή του 2016), παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των Α/Κ είχε θετικές αποδόσεις μέσα στο έτος, όπως καταγράφεται σε σχετικό δημοσίευμα του Euro2day.gr, εκ των οποίων το 15% ήταν τοποθετημένο σε μετοχικά Α/Κ (εσωτερικού και εξωτερικού), το 17% σε μικτά, το 23% σε ομολογιακά, το 24% σε διαχείρισης-διαθεσίμων και το 7% σε σύνθετα (στο σύνολο υπάρχουν και Α/Κ που έχουν ιδρυθεί στο εξωτερικό και διαχειρίζονται από ελληνικές ΑΕΔΑΚ).

«Αν κάποιος θέλει να συγκρίνει τα πράγματα με την προ κρίσης περίοδο, θα μπορούσε να πει πως τότε το συνολικό ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων κυμαινόταν γύρω στα 25 δισ. και σε ελληνικές μετοχές ήταν τοποθετημένα γύρω στα 4 με 5 δισ. ευρώ. Σήμερα, το ποσό των Α/Κ που είναι επενδεδυμένο στο ΧΑ υπολείπεται του ενός δισ. ευρώ και αυτό φυσικά οφείλεται τόσο στην πτώση των τιμών των ελληνικών (κυρίως τραπεζικών) μετοχών, όσο και στις ρευστοποιήσεις μεριδίων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ακόμη μεγαλύτερη καθίζηση έχει υποστεί ο κλάδος των ΑΕΕΧ (Ανώνυμων Εταιρειών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου), ο αριθμός των οποίων από περίπου είκοσι έχει περιοριστεί μόλις στις δύο, με συνολικό ενεργητικό γύρω στα 18 εκατ. ευρώ…

Ο κλάδος καταστράφηκε από την επιλογή των τραπεζών να απορροφήσουν τις ΑΕΕΧ και πολύ σημαντικό ρόλο σ’ αυτό είχε παίξει και η κίνηση της τότε κυβέρνησης να προσφέρει φορολογικά κίνητρα για τον σκοπό αυτό!

Επιπλέον, το 2016 έκλεισε με τις δύο ΑΕΕΧ (Alpha Trust Ανδρομέδα και Αιολική) να εμφανίζουν μεγάλο discount (34,8%ν και 24,7% αντίστοιχα) έναντι της εσωτερικής τους αξίας, παράγοντας που αποθαρρύνει τους επενδυτές του κλάδου.

«Η ύπαρξη υψηλών discount διαρκεί περισσότερο από δέκα χρόνια και αυτό πιθανόν να προβληματίσει μετόχους και διαχειριστές για το κατά πόσο θα συνεχίσουν να λειτουργούν τις ΑΕΕΧ σε βάθος χρόνου», εκτιμά παράγοντας της αγοράς.

Επίσης, είναι πιθανόν να δούμε μέσα στο 2017 τον αριθμό των ΑΕΔΑΚ να μειώνεται (αν γίνει κάτι τέτοιο, το πιθανότερο είναι να έχουμε μεταφορές χαρτοφυλακίων σε άλλες ΑΕΔΑΚ). Για παράδειγμα, αβέβαιο είναι το μέλλον της Attica Wealth Management ΑΕΔΑΚ (θυγατρική της Τράπεζας Αττικής), ενώ δεν αποκλείεται -θεωρητικά τουλάχιστον- να επιχειρηθεί και η διάθεση της CPB ΑΕΔΑΚ που ανήκει στον Κύπριο διαχειριστή των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής Τράπεζας. Επίσης, δεν είναι κρυφό πως και οι τράπεζες θα εξέταζαν σοβαρά την πώληση των αντίστοιχων θυγατρικών τους, αν «έπεφτε στο τραπέζι» κάποια ικανοποιητική πρόταση.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, δεν αποκλείεται να δούμε και ιδιώτες επενδυτές να μπαίνουν δυναμικότερα στον χώρο του asset management (όπως π.χ. ιδιώτες επενδυτές απέκτησαν προ ολίγων ετών τις 3K και Thetis ΑΕΔΑΚ).

Στο θετικό κομμάτι των στατιστικών στοιχείων της ΕΘΕ, συγκαταλέγεται η αύξηση που παρατηρήθηκε μέσα στο 2016 (+5,5%) στα κεφάλαια που διαχειρίζονται οι ΑΕΠΕΥ μέλη της Ένωσης. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται ως ένα βαθμό στην ανάγκη καλύτερης διαχείρισης και εξυπηρέτησης αποταμιευτών που έχουν βγάλει τα λεφτά τους στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v