Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ:Οι πιέσεις στη μετοχή & το παιχνίδι των ξένων

Υψηλότατα κέρδη απέδωσε στους μεγάλους ξένους το -όπως αποδείχτηκε-”εύκολο μονοπάτι” των short θέσεων επί του τίτλου της Εθνικής Τράπεζας, καθώς από τις 4/2 και τα 43 ευρώ η τιμή της μετοχής υποχώρησε έως τα 36,6 ευρώ στις 20/2. Τι συμβαίνει με τη μετοχή της ΕΤΕ, ποιοι σόρταραν και από ποιους δανείστηκαν. Το short covering εν όψει αποτελεσμάτων.

ΕΤΕ:Οι πιέσεις στη μετοχή & το παιχνίδι των ξένων
Υψηλότατα κέρδη απέδωσε στους μεγάλους ξένους το -όπως αποδείχτηκε- ”εύκολο μονοπάτι” των short θέσεων επί του τίτλου της Εθνικής Τράπεζας, καθώς από τις 4/2 και τα 43 ευρώ η τιμή της μετοχής υποχώρησε έως τα 36,6 ευρώ στις 20/2, για να αρχίσει να ανακάμπτει λόγω περιορισμένου short covering από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Κατά τη βίαιη πτώση του Ιανουαρίου, η πλειονότητα των ξένων βρέθηκε long στον τίτλο της Εθνικής. Τα περισσότερα δε από τα χαρτοφυλάκια λόγω της καλύτερης συγκριτικά πορείας της κεφαλαιοποίησης της ΕΤΕ σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες είδαν τη θέση τους στην Εθνική να καθίσταται overweight.

Το λογικό επακόλουθο ήταν ότι θα έβγαιναν πωλήσεις ή κινήσεις αντιστάθμισης κινδύνου. Έτσι και έγινε. Όπως έχει ήδη καταγράψει το euro2day.gr, η Citigroup και η Goldman Sachs ξεκίνησαν προ 20ημέρου περίπου μεθοδικές πωλήσεις στον τίτλο της Εθνικής. Στην αγορά άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες ότι οι δύο ξένες τράπεζες εκτελούσαν εντολές της Fidelity.

Σχεδόν ταυτόχρονα, άρχισαν να εκδηλώνονται και οι πρώτες αμφιβολίες για το αν τα επιτόκια στην Τουρκία θα υποχωρήσουν στον βαθμό που αναμενόταν λόγω των αντιστάσεων που δείχνει ο πληθωρισμός. Το χαλί είχε στρωθεί και έχοντας καταστεί αντιληπτό ότι ισχυρός αγοραστής δεν υπήρχε στον τίτλο της Εθνικής δημιουργήθηκε momentum trading για υποχώρηση της τιμής. To άνοιγμα short θέσεων επί του τίτλου έγινε έτσι ο… εύκολος δρόμος.

Πρωτοπόροι αναδείχτηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Morgan Stanley και Deutsche Bank οι οποίες πριν από την Εθνική είχαν ταλαιπωρήσει με short θέσεις τον τίτλο της EFG Eurobank. Αμφότεροι, δε, δανείστηκαν χαρτιά, σύμφωνα με χρηματιστές και τραπεζίτες, από μεγάλο ξένο θεσμικό χαρτοφυλάκιο μέσω συμβάσεων Omnibus account. Ο ένας μάλιστα εκ των δύο brokers, όπως αποκαλύψαμε προ ημερών, άνοιξε και θέση puts με τιμή εξάσκησης τα 38 ευρώ.

Ήταν τα Αμοιβαία της Fidelity, όπως κυκλοφορεί στην αγορά, τα χαρτοφυλάκια που δάνεισαν μετοχές Εθνικής σε Morgan Stanley και Deutsche Bank; Πάγια πρακτική αποτελεί η πρώτη ζήτηση για δανεικές μετοχές να εκδηλώνεται σε θεματοφύλακες Αμοιβαίων Κεφαλαίων. Και με δεδομένο ότι τα Α/Κ της Fidelity κατέχουν αθροιστικά μεγάλη θέση στην ΕΤΕ, η οποία κατά τις τελευταίες 10 συνεδριάσεις παραμένει αμετάβλητη, θα ήταν λογικό όσοι επιθυμούσαν να δανειστούν μετοχές να απευθύνονταν σε αυτά. Άλλωστε, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, είχαν χτυπήσει πόρτες και εγχώριων Αμοιβαίων Κεφαλαίων. Επιπλέον, θεματοφύλακες των Αμοιβαίων της Fidelity συνήθως είναι οι Goldman Sachs και Citigroup.

Από την περασμένη Πέμπτη ο ένας από τους δύο ξένους brokers άρχισε να βγάζει αγορές μετοχών κλείνοντας με κέρδη short θέσεις, εξ ου και η επάνοδος της τιμής της μετοχής στην περιοχή των 38 ευρώ.

Η Εθνική εισέρχεται στην τελική ευθεία για τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου και χρηματιστές εκτιμούν ότι σταδιακά μέρος των short θέσεων θα κλείσει υπό τον ”κίνδυνο” ανακοίνωσης κερδών υψηλότερων από το consensus. Αν δε οι αγορές αντιδράσουν θετικά σε μακροοικονομικά ή μικροοικονομικά στοιχεία κατά τις επόμενες συνεδριάσεις ενδέχεται να προκύψει και βίαιο short squeeze στον τίτλο.

Αν βέβαια οι εξελίξεις διεθνώς αποτελέσουν τη θρυαλλίδα για να αποκτήσουν άμεσα εκ νέου πτωτική δυναμική οι αγορές, τότε τα κέρδη από τα short πονταρίσματα μάλλον θα διευρυνθούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v