Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BofA: Τα στοιχήματα του Μαρτίου για «ταύρους» και «αρκούδες»

Σε ποια χρηματιστήρια και κλάδους τοποθετούνται οι διαχειριστές. Ποιον θεωρούν μεγαλύτερο κίνδυνο παγκοσμίως. Γιατί προτιμούν το αμερικανικό νόμισμα. Το μεγάλο ερωτηματικό με τα ρευστά διαθέσιμα.

BofA: Τα στοιχήματα του Μαρτίου για «ταύρους» και «αρκούδες»

Η μηνιαία έκθεση της Bank of America Merrill Lynch σε πάνω από 200 fund managers με 592 δισ. δολάρια υπό διαχείριση δείχνει ποια θα είναι τα πιθανότερα στοιχήματα για την πορεία των αγορών το επόμενο διάστημα.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, φαίνεται ότι οι διαχειριστές με πιο απαισιόδοξη ματιά για τις αγορές  («αρκούδες») θα πρέπει να πουλήσουν τράπεζες, δολάριο, Ιαπωνία και να αγοράσουν ομόλογα, μετοχές αγαθών πρώτης ανάγκης και utilities. Στον αντίποδα, οι πιο αισιόδοξοι επενδυτές («ταύροι») θα  πρέπει να πουλήσουν κτηματαγορά (REITs) και να αγοράσουν ευρώ, ενέργεια και Ηνωμένο Βασίλειο.

Συνολικά όμως τα συμπεράσματα της τελευταίας έρευνας της Bank of America είναι εντόνως αντικρουόμενα. Από τη μία πλευρά, αν και το 34% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε ότι οι μετοχές τώρα είναι στο πιο υπερτιμημένο επίπεδό τους κατά τα τελευταία 17 χρόνια, από την άλλη, οι διαχειριστές παραδέχονται ότι η κατανομή τους στις μετοχές αυξήθηκε ακόμα περισσότερο τον Μάρτιο, στο υψηλότερο επίπεδο τα δύο τελευταία χρόνια και αρκετά πιο πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

Η παράδοξη αυτή κατάσταση απεικονίζεται και στα ταμειακά τους υπόλοιπα, τα οποία μειώθηκαν τον Μάρτιο στο 4,8%, κάτω από το 4,9% της προηγούμενης έρευνας, αν και εξακολουθούν να είναι πάνω από τον μέσο όρο της δεκαετίας στο 4,5%, στοιχείο που υποδηλώνει ότι η τεράστια ρευστότητα των κεντρικών τραπεζών συνεχίζει να αντανακλάται στην πορεία των αγορών.

Από την έρευνα μπορεί να εκτιμηθεί ότι ένα μέρος των μετρητών απελευθερώθηκε πιθανότατα από τη μείωση της έκθεσης στα κρατικά ομόλογα, όπου το 65% των ερωτηθέντων ήταν underweight (από 59% τον περασμένο μήνα), ποσοστό το οποίο αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο για πάνω από τρία χρόνια. Η απάντηση των διαχειριστών για τα πιο «crowded trades» του Μαρτίου είναι long δολάριο (39%), long στις τράπεζες (16%) και short στα κρατικά ομόλογα (15%).

Από την έρευνα και σε σχέση με τον Φεβρουάριο προκύπτει επίσης ότι οι παγκόσμιοι διαχειριστές φεύγουν από τις μετοχές στις ΗΠΑ, την ενέργεια, τα ομόλογα και το Ηνωμένο Βασίλειο και τοποθετούνται στις αναδυόμενες αγορές, στις μετοχές της κοινής ωφέλειας και στα διαρκή αγαθά.

 Ο μεγαλύτερος κίνδυνος απρόσμενων γεγονότων (tail risk) είναι οι ευρωπαϊκές εκλογές και ο κίνδυνος διάλυσης της Ε.Ε. (33%), ο πόλεμος στο εμπόριο (20%) και η συντριβή στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων (18%).

Στον αντίποδα, οι διαχειριστές εκτιμούν ότι οι αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν πολύ χαμηλές για να βλάψουν τις μετοχές και το 67% των ερωτηθέντων είναι της άποψης ότι απαιτούνται αποδόσεις 3,5% -4% στα 10ετή ομόλογα για το bear market των μετοχών.

Τέλος, κάποια συμπεράσματα που προκύπτουν από την έρευνα της BofA στους 200 fund managers:

• Το τέλος του οκταετούς bull market είναι πιο πιθανό να συμβεί από την αύξηση των επιτοκίων (35%) παρά εξαιτίας των ασθενέστερων κερδών ανά μετοχή (21%). Από την άλλη, δεν υπάρχει φόβος στις τάξεις των διαχειριστών για συγχρονισμένη αυστηρότερη νομισματική πολιτική φέτος από τις κεντρικές τράπεζες.

• Η πλειονότητα των διαχειριστών (36%) δηλώνει ότι η απόδοση που απαιτείται στο 10ετές αμερικανικό ομόλογο για την έναρξη ενός bear market στις μετοχές είναι πάνω από 3,5%.

• Τα δεδομένα της έρευνας φαίνεται να υποστηρίζουν κάποια παύση στο ράλι των μετοχών τον Μάρτιο/Απρίλιο, αφού οι μετοχές θεωρούνται στο πιο υπερτιμημένο τους επίπεδο από το 2000, αν και στον αντίποδα οι κατανομές των κεφαλαίων υπέρ τους είναι σε υψηλό διετίας και οι αντίστοιχες των ομολόγων σε χαμηλό τριετίας.

• Η ψυχολογία των διαχειριστών παραμένει bullish, με τα μετρητά να μπορούν να χρηματοδοτήσουν την περαιτέρω άνοδο. Οι επιλογές στην πολιτική στις ΗΠΑ θα είναι ο βασικός καταλύτης για την κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα στις μετοχές τους προσεχείς μήνες.

• Το επίπεδο των μετρητών των διαχειριστών δείχνει επίσης υπέρ των μετοχών, αν και μειώθηκε 0,1% στο 4,8% σε σχέση με τον Φεβρουάριο αλλά εξακολουθεί να υπερβαίνει τον 10ετή μέσο όρο του 4,5%.

• Οι παγκόσμιες προσδοκίες για τα κέρδη ανά μετοχή είναι σε υψηλό επταετίας αλλά για περαιτέρω ώθηση χρειάζονται φορολογικές περικοπές και αύξηση των δαπανών σε έργα υποδομών. Ωστόσο, μόλις το 10% των ερωτηθέντων διαχειριστών αναμένει η φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ να περάσει πριν τις θερινές διακοπές.

• Οι αναδυόμενες αγορές είναι το «tactical long» της Άνοιξης αφού η υπερτίμηση του δολαρίου είναι στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2006. Η μεγάλη εναλλαγή από τις αμερικανικές μετοχές, όπου το 81% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η αμερικανική αγορά μετοχών είναι υπερτιμημένη, υπέρ των μετοχών των αναδυόμενων αγορών γίνεται και με τη βοήθεια των αυξημένων προσδοκιών για την κινεζική ανάπτυξη.

• Τα trades με τη μεγαλύτερη συμμετοχή είναι η long θέση στο δολάριο (39%) και στις τράπεζες (16%) και short στα κρατικά ομόλογα (15%). Ο Μάρτιος δείχνει επιστροφή των επενδυτών στις αναδυόμενες αγορές, στις επιχειρήσεις ωφέλειας και διαρκών αγαθών, αποχώρηση από τις μετοχές στις ΗΠΑ, την ενέργεια, short το ευρώ, τη στερλίνα, τις μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και long τράπεζες και δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v