Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Στο στόχαστρο οι 900 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη

Μικρές απώλειες στο ξεκίνημα για το Γενικό Δείκτη. Τα νέα ορόσημα για τους επενδυτές. Ποιες μετοχές αποτέλεσαν τις «λοκομοτίβες» ανόδου. Θετική η διάσπαση των 2.250 μονάδων για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Πώς διαμορφώνεται η εικόνα στις τράπεζες.

XA: Στο στόχαστρο οι 900 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη

Ο Ιανουάριος έφερε το Χ.Α. στις πρώτες θέσεις των αποδόσεων των μετοχικών αγορών στην Ευρώπη ενώ και ο δεύτερος μήνας ξεκίνησε με το δεξί. Με την αποσαφήνιση των όρων του stress test, η αγορά πήρε την ανάσα που χρειαζόταν για να κινηθεί προς το πάνω όριο του καναλιού των 890 μονάδων, αφού πρώτα «τίμησε» και την κάτω πλευρά του ορίου ενδοσυνεδριακά.

Η αγορά συνεχίζει ανοδικά μετά το θετικό πρώτο ανάγνωσμα των τραπεζικών stress tests. Οι αναλυτές δεν φαίνεται να φοβούνται τα υψηλά σοκ που θα θέσει η EBA στις τιμές των στεγαστικών και εμπορικών ακινήτων στο δυσμενές σενάριό της και οι τιμές των τραπεζών έφτασαν σε νεότερα υψηλά. Τα επόμενα ορόσημα για την αγορά μετοχών είναι η έκδοση του ελληνικού ομολόγου αλλά και η Fitch Ratings στις 16 Φεβρουαρίου, όπου αναμένεται να υπάρξει αναβάθμιση για την εγχώρια οικονομία.

Πιο τεχνικά, η ανοδική κίνηση και η εκ νέου επαφή με τις 860 μονάδες έδωσε καύσιμο στους αγοραστές και με επιτυχία προσεγγίστηκε το άνω εύρος του τεχνικού ορίου του καναλιού των 860-890 μονάδων. Το επίπεδο των 883/890 είναι ωστόσο ιδιαίτερα σημαντικό όριο, αφού αποτελεί την τελευταία αντίσταση πριν από τα επίπεδα των 900/912 μονάδων και τον τελικό στόχο στα υψηλά του 2015 και τις 946 μονάδες. Η διόρθωση ως τις παρυφές των 860 μονάδων, όπως έγινε ενδοσυνεδριακά, θα είναι και πάλι μια φυσιολογική εξέλιξη. Το κοντινό stop στις 836-842 μονάδες είναι πολύ πιθανό να λήξει και την όποια προσπάθεια της πτώσης, εκτός και αν οι ανακοινώσεις της EBA αποκτήσουν δεύτερες αναγνώσεις ή η ανοδική πορεία των μετοχών στο εξωτερικό διαταραχθεί βίαια.

Από τις επιμέρους μετοχές, ο τίτλος της ΔΕΗ συνεχίζει να κινείται με τα υψηλότερα κέρδη από τις αρχές του έτους από τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με κέρδη που σχεδόν αγγίζουν το 70%. Ακολουθούν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τράπεζα Πειραιώς, με κέρδη το 2018 άνω του 23%. Η Coca Cola HBC συνεχίζει να αποτελεί το αντιστάθμισμα από τις αρχές του έτους με οριακή θετική απόδοση, ωστόσο και η Grivalia Properties πέρασε σε αρνητικό πρόσημο. Ισχυρό profit taking και για τη μετοχή του Σαράντη με -10%, αλλά με κέρδη ακόμα 18% φέτος. Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, MIG, Ιντραλότ, Υγεία, AS Company και Intracom μετρούν κέρδη από 25%.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Η κίνηση του δείκτη των τραπεζών, που πλέον υπεραποδίδει το 2018 της αγοράς, συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με την αντίσταση στα επίπεδα των 980-990 μονάδων, πριν το ψυχολογικό φράγμα των 1.000 μονάδων και τους στόχους των 1.030 και 1.080 μονάδων. Η βάση για την όποια διόρθωση έχει ανέλθει πλέον στις 900/915 μονάδες, με ενδιάμεσα επίπεδα τις 940/950 μονάδες. Η πρόσφατη βύθιση στις 900 μονάδες ανέδειξε τη σημασία του επιπέδου, αλλά και τους πιθανούς τρόπους των μελλοντικών διορθώσεων, όσο η αγορά παραμένει ισχυρή.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Τέλος, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης διατηρεί την καθαρή τεχνική του εικόνα. Μετά την επιβεβαίωση της στήριξης των 2.190 μονάδων, οι long έχουν ένα πολύ αξιόπιστο σημείο εξόδου ενώ και η ανοδική κίνηση διάσπασης και διατήρησης πάνω από τις 2.250 μονάδες είναι θετική. Το επίπεδο των 2.300 μονάδων είναι αντίστοιχης σημασίας με τις 900 μονάδες του Γενικού Δείκτη.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v