Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι κρύβει το ξαφνικό σκίρτημα στα ελληνικά ομόλογα

Πολλαπλασιάστηκε τις αμέσως προηγούμενες ημέρες ο όγκος συναλλαγών στους ελληνικούς τίτλους. Η κρίσιμη συγκυρία όπου καταγράφεται η εξέλιξη. Πώς κινούνται οι αποδόσεις και ποια είναι τα στοιχεία που θα καθορίσουν τη συνέχεια.

Τι κρύβει το ξαφνικό σκίρτημα στα ελληνικά ομόλογα

Με ασυνήθιστα υψηλές αξίες συναλλαγών, παρά και τον πρόσφατο θόρυβο από τις ιταλικές εκλογές, κινείται η εγχώρια αγορά των κρατικών ομολόγων, γεγονός που σύμφωνα με πηγές της αγοράς μπορεί να σηματοδοτεί την αρχή σε ένα νέο κύκλο.

Το μήνυμα της αγοράς ομολόγων είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς έρχεται σε ένα χρονικό σημείο που η αγορά των μετοχών «παλεύει» να διατηρήσει τη στήριξη των 800 μονάδων.

Οι συναλλαγές στα ελληνικά ομόλογα διαμορφώθηκαν στα 30 εκατ. ευρώ την Παρασκευή και στα 23 εκατ. ευρώ τη Δευτέρα, επίπεδα που είναι και τα υψηλότερα από τις αρχές του νέου έτους, ενώ συνήθως η ρηχή εγχώρια αγορά κινείται σε επίπεδα των 1-3 εκατ. ευρώ. Στη διάρκεια του 2018, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου κυμαίνεται από το χαμηλό του 3,638% ως το υψηλό του 4,497% ενώ η τρέχουσα απόδοση είναι στο 4,3%. Η κλιμάκωση για το ομόλογο λήξεως του 2019 είναι διαφορετική, αφού η τρέχουσα απόδοση είναι στο 1,54% με χαμηλό για το 2018 στο 1,17%.

Παράλληλα, το στοιχείο που προκαλεί ενδιαφέρον είναι το timing των αυξημένων συναλλαγών. Για την ελληνική αγορά, η απαισιόδοξη πλευρά επισημαίνει ότι το θετικό momentum χάλασε και σε αυτό βαρύνουσα σημασία έχει το αυξημένο ρίσκο λόγω της έντασης που επικρατεί από την τουρκική εξωτερική πολιτική τόσο προς τη χώρας μας όσο και με την Κύπρο και στο εσωτερικό από το κλίμα λόγω Novartis.

Το δεύτερο στοιχείο είναι από το μέτωπο της οικονομίας αφού τα δεδομένα από το ΑΕΠ για το 2017 ήταν σαφώς στο κάτω εύρος των εκτιμήσεων και χαμηλότερα από τις επίσημες κυβερνητικές τοποθετήσεις για μέγεθος που θα μπορούσε να προσεγγίσει το 2% (σ.σ. στον προϋπολογισμό, η επίσημη πρόβλεψη ήταν για 1,6%). Επίσης, η χώρα δεν αναμένεται να αναβαθμιστεί περαιτέρω από τον οίκο Moody’s στις 30 Μαρτίου, ενώ η επόμενη μάλλον θετική αξιολόγηση θα έρθει στις 4 Μαΐου από την καναδική DBRS.

Στο εξωτερικό επίσης το κλίμα είναι διαφορετικό σε σχέση με το τέλος Ιανουαρίου, που το ελληνικό 10ετές ήταν στο 3,64%. Από τη ρητορική της FED για τις αυξήσεις των επιτοκίων φέτος και την άνοδο του αμερικανικού treasury ως το 2,957%, τις πρόσφατες αποφάσεις Trump για τους δασμούς αλλά και τις ιταλικές εκλογές που δεν έχουν σε καμία περίπτωση προκαλέσει αβεβαιότητα σχετικά με τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στη χώρα και οι αποδόσεις παραμένουν σε πολύ καλά επίπεδα. Συνεπώς, η πιο «κλειστή» αλλά και πιο «σοφιστικέ» αγορά των κρατικών ομολόγων μπορεί να κρύβει θετικά μηνύματα για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.

Αν πρόκειται για πονταρίσματα υπέρ του σεναρίου καθαρής εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα, οι τιμές των κρατικών ομολόγων θα πρέπει να προσεγγίσουν και πάλι τα υψηλά επίπεδα του Ιανουαρίου ή και να κινηθούν και σε υψηλότερα επίπεδα, αν και εφόσον οι συνθήκες στο εξωτερικό βοηθήσουν. Η αγορά ωστόσο δεν εκτιμάει ότι οι εισροές σχετίζονται με κάποια απόφαση της ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο QE.

Οι πιο σκεπτικοί επισημαίνουν ότι οι αποδόσεις στη δεκαετία, η οποία είναι το benchmark σε μια σειρά θεμάτων, για να κινηθεί κάτω από το επίπεδο του 3,6% περίπου, που βρέθηκε τον πρώτο μήνα έτους, θα πρέπει να υπάρξουν σημαντικές αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης και μέτρα για το χρέος. Ειδικά όσο το 10ετές πορτογαλικό προσεγγίζει το 2%, που συνεπάγεται τρέχουσα διαφορά στις 240 μονάδες βάσης, στο καλύτερο σενάριο το spread να μειωθεί ως τις 150 μονάδες βάσης, αφού η υπάρχουσα διαφορά στην πιστοληπτική ικανότητα των δύο χωρών είναι σημαντική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v