Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από τον τυφώνα στον... «τυφώνα» Τραμπ

Οι τυφώνες και ανεμοστρόβιλοι και το τείχος των ΗΠΑ σε συνδυασμό με τα σενάρια παύσης της αμερικανικής κυβέρνησης, στην ατζέντα των επενδυτών. Η ατζέντα της εβδομάδας.

Από τον τυφώνα στον... «τυφώνα» Τραμπ

Οι χρηματιστηριακές αγορές έκλεισαν την εβδομάδα που μας πέρασε υποτονικά, με τον S&P 500 να παραμένει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητος την Παρασκευή, στο +0,03%, ενώ ο Euro Stoxx 50 κέρδισε +0,33%.

Η προσοχή κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου επικεντρώθηκε άμεσα στις επιπτώσεις του σοβαρού τυφώνα Mangkhut, που έπληξε τις βόρειες Φιλιππίνες και μετά το Χονγκ Κονγκ και την ηπειρωτική Κίνα την Κυριακή. Στις ΗΠΑ, ο τυφώνας Florence έπληξε τη Βόρεια και τη Νότια Καρολίνα. Η Citigroup (Citi) εκτιμά ότι o Florence θα προκαλέσει ζημιές ύψους περίπου 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επηρεάζοντας περιοχές των ΗΠΑ που αντιπροσωπεύουν το 2% του συνολικού ΑΕΠ και πέντε εκατομμύρια εργαζόμενους. Για τη σύγκριση, η πιο δαπανηρή καταιγίδα των ΗΠΑ είναι ο τυφώνας Κατρίνα από το 2005, ο οποίος προκάλεσε ζημιές ύψους 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Παρ' όλα αυτά, η Citi σημειώνει ότι τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ κατά τη βραχυπρόθεσμη διάρκειά τους πιθανόν να εμφανίσουν κάποιες στρεβλώσεις λόγω του τυφώνα Florence. Το πρωί το ευρώ ήταν 1,1626 και το JPY 112,00 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

■ Ποια είναι η κατάσταση του συνοριακού τείχους του προέδρου Trump με το Μεξικό; Εν ολίγοις, έχει καθυστερήσει, καθώς το Κογκρέσο δεν έχει εγκρίνει χρηματοδότηση για την κατασκευή του. Μέχρι στιγμής, ο πρόεδρος Trump απείλησε να κλείσει την κυβέρνηση (αρνούμενος να υπογράψει τους τρέχοντες λογαριασμούς δαπανών), εάν οι εν λόγω λογαριασμοί δαπανών δεν περιέχουν χρηματοδότηση για το συνοριακό τείχος. Η Goldman Sachs (GS) υποστηρίζει ότι η κατάσταση έχει αλλάξει: η ζημιά που πιθανόν να προκληθεί από τον τυφώνα Florence σημαίνει ότι η παύση της κυβέρνησης σε αυτή τη συγκυρία θα ήταν ιδιαίτερα δαπανηρή από κοινωνική άποψη.

Η οικονομική χρήση του έτους λήγει στις 20 Σεπτεμβρίου, επομένως οι λογαριασμοί δαπανών θα βρίσκονται σύντομα στον δρόμο προς τον πρόεδρο Trump για την υπογραφή τους. Η GS πιστεύει ότι είναι ακόμα πιθανό μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση να κλείσει, αλλά καθώς πλησιάζουμε στο 4ο τρίμηνο του '18, ο χρόνος εξαντλείται για να επηρεάσει ουσιαστικά τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ μέσα στο ίδιο έτος.

Τέλος, η GS επισημαίνει ότι μόνο το 30% των δημοσιονομικών δαπανών των ΗΠΑ είναι διακριτικής φύσης (δηλαδή ο όγκος είναι προπρογραμματισμένες δαπάνες, όπως η κοινωνική ασφάλιση) και επομένως ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι οικονομικές επιπτώσεις και οι επιπτώσεις στην αγορά θα είναι περιορισμένες, ασκείται ανεξάρτητα από τους λογαριασμούς δαπανών. Ο αποκλεισμός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από τον πρόεδρο Trump, αλλά η βραχυπρόθεσμη πιθανότητα έχει μειωθεί, μειώνοντας με τη σειρά της το σενάριο κινδύνου για τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία.

■ Για την επόμενη εβδομάδα, το ημερολόγιο δεδομένων (οικονομικό ημερολόγιο) είναι αρκετά περιορισμένο. 

Στις ΗΠΑ, η έρευνα για τις κατασκευές της Empire State (Νέα Υόρκη) ξεκινάει σήμερα, ακολουθούμενη από την έναρξη της κατασκευής κατοικιών την Τετάρτη. Στο τέλος της εβδομάδας θα εμφανιστούν και οι δείκτες για τον μήνα Φεβρουάριο (PMI) για τις ΗΠΑ.

Στην Ευρώπη, την Παρασκευή θα δούμε επίσης τους δείκτες PMI για τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ευρωζώνη, καθώς και τα νέα στοιχεία της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, από τα μέσα της εβδομάδας.

Σήμερα είναι διακοπές στην Ιαπωνία, ενώ την Τετάρτη θα δημοσιευθεί το εμπορικό ισοζύγιό της για τον Αύγουστο, παράλληλα με τη συνάντηση για τη νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ). Την Πέμπτη θα έχουμε τον πληθωρισμό του Χονγκ Κονγκ και τις εντολές εξαγωγών της Ταϊβάν.

ΝUNTIUS ΑΧΕΠΕΥ
Τηλ . 210 3350.500
Συναλλαγές με πλατφόρμες:
Keystock.com
Key4trade.com
Interactivebroker κλπ.

Σημαντική σημείωση: Το άρθρο έχει συνταχθεί από τη Nuntius ΑΧΕΠΕΥ και το περιεχόμενό του είναι αποκλειστικά πληροφοριακό. Δεν πρέπει να ερμηνεύετε οποιαδήποτε πληροφορία περιέχεται σε αυτό το άρθρο ως επενδυτική συμβουλή/σύσταση. Κανένα σημείο αυτού του άρθρου δεν συνιστά σύσταση ή προτροπή για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρηματοπιστωτικού μέσου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v