Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

NBG Sec: Νέες τιμές-στόχοι για 17 εισηγμένες

Καταλυτικός ο ρόλος των ευρωεκλογών και η προκήρυξη πρόωρων εθνικών, τονίζει η χρηματιστηριακή. Γιατί δημιουργήθηκε ζήτηση από την πλευρά των ξένων. Ποιο είναι το βασικό σενάριο και ποιες μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο.

NBG Sec: Νέες τιμές-στόχοι για 17 εισηγμένες

Παραμένει ισχυρή η δυναμική για την Ελλάδα, γράφει σε νέα έκθεσή της για τη στρατηγική στις ελληνικές μετοχές η NBG Securities, η οποία προχωρά σε αύξηση των τιμών-στόχων για τις 17 μετοχές που παρακολουθεί κατά 6% κατά μέσο όρο, ενώ στην επιλεγμένη λίστα των μετοχών με αξιολόγηση «outperform» περιλαμβάνει τη Μυτιληναίος, τα Jumbo και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Αναλυτικά, η τιμή-στόχος για τον ΟΤΕ, αυξάνεται στα 14 ευρώ ανά μετοχή (από 13,50 ευρώ προηγουμένως), για τη Eurobank στο 0,90 ευρώ (0,85 ευρώ), για τον ΟΠΑΠ στα 11,66 ευρώ (11,17 ευρώ), για τα Ελληνικά Πετρέλαια στα 10,60 ευρώ (9,90 ευρώ), για την Alpha Βank στο 1,80 ευρώ (1,75 ευρώ), για τη Motor Oil στα 27,80 ευρώ (27,10 ευρώ), για τα Jumbo στα 17,49 ευρώ (16,49), για την Τιτάν στα 24,10 ευρώ (22,50 ευρώ), για τη Μυτιληναίος στα 11,90 ευρώ (10 ευρώ), για την Τράπεζα Πειραιώς στο 1,70 ευρώ (1,60 ευρώ), για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 8,41 ευρώ (7,80 ευρώ), για την ΕΥΔΑΠ στα 7,25 ευρώ (από 7 ευρώ), για την Aegean Airlines στα 11,10 ευρώ (10,70 ευρώ), για τον ΟΛΠ στα 27,30 ευρώ (από 26 ευρώ), για τη Σαράντης στα 8,41 ευρώ (8 ευρώ), για την Ελληνικά Χρηματιστήρια στα 4,58 ευρώ (4,30 ευρώ) και για τη Φουρλής στα 5,68 ευρώ από 5,20 ευρώ προηγουμένως.

Ως προς τις συστάσεις, με “outperform” αξιολογεί τις μετοχές των Eurobank, Αlpha Βank, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Jumbo, Τιτάν, Μυτιληναίος, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Aegean Airlines και ΟΛΠ, ενώ με "neutral" αξιολογεί τις Τράπεζα Πειραιώς, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Σαράντης, Ελληνικά Χρηματιστήρια και Φουρλής.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην έκθεσή της η NBG, τα πρόσφατα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα, που πυροδότησαν την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο και στο ΧΑ: κατά τις 9 ημέρες που έχουν περάσει από τότε, ο Γενικός Δείκτης έχει καταγράψει άνοδο 12%, με τον μέσο ημερήσιο όγκο συναλλαγών να εκτινάσσεται στα 141 εκατ. ευρώ έναντι των περίπου 50 εκατ. ευρώ που ήταν μέχρι τα μέσα Μαΐου.  Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν σε ιστορικό χαμηλό μετά και από δύο επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων φέτος, αλλά και τη στήριξη του σημαντικού ταμειακού αποθέματος ασφαλείας που παρέχει ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Πέραν του θετικού κλίματος, σε αυτό το περιβάλλον των εξαιρετικά χαμηλών ευρωπαϊκών επιτοκίων, οι επενδυτές φαίνονται πρόθυμοι να δεχθούν το επιπλέον ρίσκο μιας χώρας και τα υψηλότερα premia ρευστότητας στο κυνήγι των υψηλότερων αποδόσεων, κάτι που δημιουργεί μια τεχνική ζήτηση για ελληνικό χρέος που θα μπορούσε να στηρίξει επιπλέον τα τρέχοντα επίπεδα (του περίπου 3%).

Το επόμενο ορόσημο είναι οι εθνικές εκλογές, που αναμένεται να διενεργηθούν στις 7 Ιουλίου, τα αποτελέσματα των οποίων, υποθέτοντας πως θα φέρουν μια ισχυρή νέα κυβέρνηση, θα μπορούσαν να αναζωογονήσουν την εφαρμογή της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής και τη συνέχιση μεταρρυθμίσεων, που σύμφωνα με την τελευταία έκθεση των θεσμών δείχνει σημάδια κόπωσης.

Οι βασικοί κίνδυνοι για τη συνέχεια περιλαμβάνουν την πολιτική αστάθεια και τη συνεπαγόμενη οπισθοχώρηση στις πολιτικές διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων καθώς και την εμφάνιση δημοσιονομικών αστοχιών στην περίπτωση μιας αποδυνάμωσης της συμμόρφωσης ή και ενός υψηλότερου του αναμενόμενου κόστους των μέτρων δημοσιονομικής επέκτασης που θα εφαρμοστούν το 2019.

Όπως σημειώνει η NBG, η ελληνική οικονομία βελτιώνεται, όμως οι θεσμοί προειδοποιούν πως η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί.

H NBG στην έκθεσή της αναφέρει πως το ρίσκο της χώρας μειώνεται. Οι πρόωρες εκλογές ικανοποίησαν το ελληνικό χρηματιστήριο, ενισχύοντας τη δυναμική που είναι εμφανής από την αρχή του έτους. Όπως εκτιμά, η βελτίωση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία και η σταθερότητα στο πολιτικό, οικονομικό και επιχειρηματικό μέτωπο θα στηρίξουν την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, ενισχύοντας ταυτόχρονα το ενδιαφέρον για τις ελληνικές μετοχές.

Η NBG προχωρά σε συντηρητική μείωση της εκτίμησής της για τον κίνδυνο της χώρας, δεδομένου του τρέχοντος επιπέδου των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και της συμπίεσης των spreads έναντι του bund.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v