Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Οι προϋποθέσεις για άνοδο μετά το Roadshow

Πιέσεις στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Η εικόνα της αγοράς μετά το Roadshow και την απόφαση-σταθμό της Lamda Development για το Ελληνικό. Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση του Γενικού Δείκτη, των τραπεζών και των τίτλων υψηλής κεφαλαιοποίησης.

XA: Οι προϋποθέσεις  για άνοδο μετά το Roadshow

 Μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ για την πορεία της νομισματικής πολιτικής και αυτές της Fed ήταν εντός των προβλέψεων των αναλυτών, με αποτέλεσμα το σενάριο της διατήρησης της αυξημένης μεταβλητότητας να ενισχύεται.

Τα θετικά νέα για την αγορά είναι το feedback από τους συμμετέχοντες στο 14ο Roadshow στο Λονδίνο. Το κλίμα ήταν σαφώς θετικότερο και οι συμμετέχοντες αρκετά πιο ενεργητικοί από προηγούμενες χρονιές. Οι ξένοι ωστόσο, όπως είχε διαφανεί και στα conference calls των τραπεζών, κυρίως, αλλά και στα αμέσως προηγούμενα συνέδρια, εξακολουθούν να μη είναι 100% πεπεισμένοι για την αλλαγή σελίδας. Περιμένουν να δουν τις ενέργειες της κυβέρνησης, ειδικά στις εμβληματικές επενδύσεις.

Σε αυτή την κατεύθυνση καταλυτικά φαίνεται να δρα η απόφαση των βασικών μετόχων της Lamda Development για την ολοσχερή κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου ενόψει της επένδυσης στο Ελληνικό. Με την πλευρά Λάτση να λειτουργεί ως «εγγυητής», δεσμευόμενος να απορροφήσει τυχόν αδιάθετες μετοχές, η αγορά βλέπει μια άκρως θετική εξέλιξη, με προεκτάσεις σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Επίσης, η διεθνής συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή, καθώς ο συνδυασμός πλεονάζουσας ρευστότητας και χαμηλών αποδόσεων κάνουν την επένδυση του Ελληνικού ελκυστική για πολλά θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Στο πιο τεχνικό επίπεδο, η κίνηση προς τις 880-900 μονάδες περνάει εκ νέου από την παραμονή πάνω από τη σημαντική περιοχή στήριξης των 845 μονάδων. Για την ώρα, οι αγοραστές έχουν τα ηνία της αγοράς. Σε αυτές τις συνθήκες, η προσέγγιση και ανοδική διάσπαση των 900-905 μονάδων στον Γενικό Δείκτη και των 2.250 μονάδων στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης παραμένει δύσκολο εγχείρημα για τους αγοραστές, με αυξημένες πιθανότητες, όμως, επιτυχίας έναντι της προηγούμενης εβδομάδας. Αυτό το σενάριο παραμένει το βασικό, όσο ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης βρίσκεται πάνω από την περιοχή στήριξης στις 845-850 μονάδες. Αν η αγορά και ο βασικός δείκτης κινηθούν χαμηλότερα των 845-850 μονάδων, η επόμενη ουσιαστική στήριξη για την αγορά θα είναι οι 780 μονάδες.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος βρίσκεται λίγο πίσω, σε όρους κίνησης, από τον Γενικό Δείκτη, η ανοδική πορεία προς τις 2.250-2.260 μονάδες περνά μέσα από τη διατήρηση ή μη των 2.100 μονάδων. Υποχωρώντας κάτω από τις 2.100 μονάδες, ο δείκτης θα κινηθεί άμεσα χαμηλότερα από τις 2.000 μονάδες, με πιθανή στήριξη στις 1.950 μονάδες. 

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης 

O τραπεζικός δείκτης διέσπασε τις 790 μονάδες, που είναι το κρίσιμό του επίπεδο και κινήθηκε στο υψηλότερο σημείο του για τις τελευταίες 30 ημέρες. Πιο πάνω, το πρόσφατο υψηλό στις 850 μονάδες είναι το επόμενο όριο και έπειτα οι 950 μονάδες.

Η Alpha Bank διέσπασε τη ζώνη των 1,55-1,65 ευρώ και έχει κινηθεί στο 1,71 ευρώ. Πλέον οι αγοραστές θα προσπαθήσουν να κινηθούν προς το 1,75 ευρώ, αν το κλίμα το επιτρέψει, ενώ η βάση που πρέπει να κρατήσει είναι το 1,55 ευρώ.

Η στήριξη των 2,50 ευρώ αποδείχθηκε ισχυρή για την Εθνική Τράπεζα, της οποίας η τεχνική εικόνα παραμένει η καλύτερη. Η στήριξη είναι στα 2,40-2,50 ευρώ, όπως φάνηκε και τις προηγούμενες ημέρες, και έπειτα τα 2,20 ευρώ. Στο ανοδικό σενάριο, ο στόχος είναι πλησίον των 3 ευρώ.

Για τη Eurobank, η διάσπαση των 0,80-0,82 ευρώ μπορεί να δώσει την κίνηση προς το 0,90 ευρώ. Στο 0,72 ευρώ έδειξε ισχυρή στήριξη στην τρέχουσα κίνηση.

Τέλος, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς διόρθωσε στην αντίσταση των 3,20-3,30 ευρώ και επέστρεψε χαμηλότερα στη στήριξη της ζώνης των 3 ευρώ. Ανοδική διάσπαση των 3,30 ευρώ οδηγεί πάνω από τα 3,50 ευρώ ανά μετοχή.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v