Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Ψαλίδι στο κόστος χρηματοδότησης

Θετικές ταμειακές ροές, περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων και αναδιαρθρώσεις τραπεζικών υποχρεώσεων περιορίζουν το κόστος χρηματοδότησης. Ενδεικτικά παραδείγματα επιχειρήσεων που αναμένεται να ωφεληθούν.

Εισηγμένες: Ψαλίδι στο κόστος χρηματοδότησης

Οφέλη από την υποχώρηση που παρατηρείται στα επιτόκια χορηγήσεων, αλλά και από την πρόθεσή τους να περιορίσουν σημαντικά κατά τα επόμενα χρόνια τον τραπεζικό τους δανεισμό, αναμένουν αρκετές εισηγμένες εταιρείες, με όποιο επηρεασμό μπορεί να επιφέρει αυτή η εξέλιξη στη συνολική τους κερδοφορία.

Ήδη κατά την τελευταία διετία οι τράπεζες έχουν αρχίσει να αποκλιμακώνουν τα επιτόκια χορηγήσεών τους προς τις επιχειρήσεις. Η εξέλιξη αυτή ξεκίνησε δειλά και επιλεκτικά, ωστόσο κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο έχει ενταθεί, λόγω και του κλίματος αρνητικών επιτοκίων που επικρατεί πλέον στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης.

Η ουσία είναι πως πέρα από την υποχώρηση του Euribor (αυτόματη μείωση του κόστους δανεισμού στα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου) οι περισσότερες επιχειρήσεις κατάφεραν να περιορίσουν ακόμη περισσότερο τη συνολική τους επιβάρυνση, όταν τα προηγούμενα δάνειά τους έληγαν και συμφωνούσαν με τις τράπεζες την αναχρηματοδότησή τους.

«Η διαδικασία της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων συνεχίζεται και θα συνεχιστεί τουλάχιστον κατά το ορατό μέλλον. Οι τράπεζες δεν μπορούν πλέον να επικαλούνται τον κίνδυνο της χώρας όταν το Ελληνικό Δημόσιο δανείζεται με 1,5% για μια δεκαετία, ενώ παράλληλα οι επιχειρήσεις έχουν δίκιο όταν επισημαίνουν ότι το δικό τους κόστος χρήματος είναι διπλάσιο σε σχέση με αυτό των Ευρωπαίων ανταγωνιστών τους. Και πέραν αυτών, σημαντικό ψαλίδι στα επιτόκια με παράλληλο κούρεμα υποχρεώσεων έχουμε στις περιπτώσεις υπερδανεισμένων εταιρειών που αλλάζουν ιδιοκτησιακό καθεστώς. Οι κινήσεις αυτές που ήδη ξεκίνησαν και θα επιταχυνθούν μέσα στην επόμενη διετία αποσκοπούν στο να εισπράξουν οι τράπεζες μέρος έστω των απαιτήσεών τους και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας των συγκεκριμένων επιχειρήσεων» δηλώνει στο Euro2day.gr οικονομικός διευθυντής εισηγμένης εταιρείας.

Πέραν αυτού όμως, πολλές είναι οι εισηγμένες εταιρείες οι οποίες κατά τα επόμενα χρόνια έχουν ως στρατηγική να περιορίσουν το ύψος των τραπεζικών τους υποχρεώσεων, καθώς αφενός προβλέπουν ότι θα συνεχίσουν να σημειώνουν θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές και αφ’ ετέρου θεωρούν πως δεν προγραμματίζουν κάποιο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα.

Για παράδειγμα, σημαντικές μειώσεις στο μέσο κόστος χρηματοδότησης έχει σημειωθεί στον όμιλο Viohalco κατά την τελευταία διετία, διαδικασία η οποία πιθανότατα θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Σε ότι αφορά τα επενδυτικά προγράμματα του ομίλου, πέρα από το project του αλουμινίου στην ElvalHalcor το οποίο ολοκληρώνεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020, δεν αναμένεται να ξεκινήσει κάποιο νέο μεγάλο εγχείρημα, καθώς μπαράζ επεκτατικών-εκσυγχρονιστικών κινήσεων έχει ήδη υλοποιηθεί κατά την περίοδο της κρίσης. Έτσι, στη Cenergy για παράδειγμα, τα μεγάλα επενδυτικά προγράμματα έχουν ολοκληρωθεί και η χρηματοδότηση των όποιων projects ακολουθήσουν αναμένεται να υπερκαλύπτεται από τις θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές της εισηγμένης.

Στον όμιλο Viohalco γενικότερα, στόχος είναι ο καθαρός δανεισμός -αν όχι να μειωθεί- να μην αυξηθεί, γεγονός που σε συνδυασμό με ένα αυξημένο EBITDA θα οδηγήσει σε βελτιωμένους δείκτες ρευστότητας (καθαρός δανεισμός προς EBITDA).

Οι Μύλοι Λούλη ολοκλήρωσαν φέτος μια σειρά επενδύσεων (πχ θυγατρική Kenfood, λειτουργία νέας μονάδας στη Βουλγαρία) και για το ορατό μέλλον ο όμιλος δεν βλέπει μπροστά του κάποια σημαντική επενδυτική εκροή. Έτσι, με δεδομένο το ικανοποιητικό EBITDA που παράγει κάθε χρόνο, θα επιδιώξει να περιορίσει σημαντικά το ύψος των τραπεζικών του υποχρεώσεων.

Από την πλευρά της, η εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών Revoil έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των τραπεζικών της υποχρεώσεων κατά 50% μέσα στην επόμενη πενταετία (κατά περίπου 8,5 εκατ. ευρώ μόνο μέσα στη διετία 2019-2020), όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της Γεώργιος Ρούσσος στα πλαίσια του συνεδρίου του ΧΑ για τις εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης. Και αυτό γιατί αφενός η εισηγμένη εταιρεία είναι σε θέση να επιτυγχάνει ετησίως σημαντικά θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές και αφ’ ετέρου δεν σχεδιάζεται επί του παρόντος κάποιο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα.

Από τις φετινές αναχρηματοδοτήσεις των δανείων τους αναμένεται να ωφεληθούν οι εισηγμένες εταιρείες Εβροφάρμα και Αφοί Κορδέλλου.

Στην Εβροφάρμα η σύναψη νέου κοινοπρακτικού δανείου που θα αποπληρώσει προϋπάρχουσες υποχρεώσεις «θα καταστήσει το σύνολο του δανεισμού μακροπρόθεσμο, οδηγώντας σε σημαντική βελτίωση των χρηματοοικονομικών δεικτών του Ομίλου, ενώ θα βελτιώσει σημαντικά το κόστος δανεισμού» αναφέρει χαρακτηριστικά η διοίκηση της εισηγμένης.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της Αφοί Kορδέλλου σημειώνει πως την «με την αναδιάρθρωση των δανειακών της υποχρεώσεων η Εταιρεία αποκτά μακροπρόθεσμη χρηματοοικονομική σταθερότητα (12 έτη), μείωση του κόστους δανεισμού και βελτιωμένη ρευστότητα, θέτοντας τις βάσεις για μια σταθερή αναπτυξιακή πορεία».

Σε ότι αφορά τις αναδιαρθρώσεις δανείων και το ψαλίδισμα των επιτοκίων, οφέλη αναμένουν και αρκετές άλλες εισηγμένες, με ενδεικτική περίπτωση την ΣΙΔΜΑ, όταν ολοκληρωθεί η δρομολογούμενη απορρόφηση της μεταλλουργικής δραστηριότητας της Μπήτρος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v