Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα ανάσα από τα επιτόκια περιμένουν οι εισηγμένες

Πρόσθετο «όπλο» για την αύξηση των εταιρικών κερδών του 2020 αποτελεί η περαιτέρω αποκλιμάκωση του μέσου κόστους χρηματοδότησης. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις ομίλων που ωφελήθηκαν στη φετινή χρονιά.

Νέα ανάσα από τα επιτόκια περιμένουν οι εισηγμένες

H μείωση του κόστους χρηματοδότησης αναμένεται να αποτελέσει ένα ακόμη «όπλο» των εισηγμένων εταιρειών στην προσπάθειά τους να βελτιώσουν το ύψος της κερδοφορίας τους κατά την επόμενη χρονιά που ξεκινά σε λίγες ημέρες.

Γεγονός είναι ότι η μεγάλη φετινή υποχώρηση των αποδόσεων στα ελληνικά κρατικά ομόλογα μεταφέρθηκε αναμφίβολα και στο δανεισμό των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το κόστος του χρήματος να μειωθεί φέτος -στις περισσότερες περιπτώσεις- κατά 50 έως 125 μονάδες βάσης.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας της αγοράς:

«Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων χορηγήσεων στα επιχειρηματικά δάνεια ξεκίνησε μέσα στο 2018, κλιμακώθηκε φέτος και όλα δείχνουν πως θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά. Η υποχώρηση των επιτοκίων έλαβε χώρα όχι μόνο εξ’ αιτίας της πτώσης του Euribor (στις περισσότερες περιπτώσεις οι τράπεζες έθεσαν ως ελάχιστο όριο υπολογισμού του Euribor το μηδέν, άρα δεν υπάρχει επηρεασμός όταν αυτό περνάει σε αρνητικό έδαφος), αλλά και γιατί ψαλιδίστηκε το επιτοκιακό περιθώριο (spread).

Η ουσία είναι πως το 2020 αναμένεται το μέσο επιτόκιο των επιχειρήσεων να κυμανθεί σε ακόμη χαμηλότερο επίπεδο για δύο λόγους:

Πρώτον, γιατί οι όποιες συμφωνίες μείωσης έλαβαν χώρα μέσα στο 2019, την επόμενη χρονιά θα λειτουργήσουν σε δωδεκάμηνη βάση και

δεύτερον, γιατί προβλέπεται να υπάρξουν και νέες ευνοϊκότερες για τις επιχειρήσεις συμφωνίες κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς. Ειδικότερα, αν μια εταιρεία συνεργάζεται με τρεις τράπεζες, μπορεί να μείωσε τα επιτόκια στα δάνεια των δύο πρώτων μέσα στο 2019 και να περιμένει μια αντίστοιχη εξέλιξη του χρόνου, όταν θα έρθει η ώρα της αναχρηματοδότησής της από το τρίτο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα».

Παράγοντες της αγοράς επίσης, επισημαίνουν τις βελτιώσεις των όρων αναχρηματοδότησης δανείων επιχειρήσεων που είχαν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, μέσα από «κουρέματα» τόκων υπερημερίας, ή/και μέσα από μεγάλες επιμηκύνσεις λήξεων σε συνδυασμό με την επιβολή χαμηλότερων επιτοκίων.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα εισηγμένων εταιρειών, οι οποίες μέσα στο 2019 απευθύνθηκαν στην ομολογιακή αγορά και άντλησαν κεφάλαια με χαμηλότερο κόστος σε σύγκριση με αυτό του παρελθόντος. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις περιπτώσεις των ομίλων ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Attica Group.

Σημαντικά οφέλη σε ότι αφορά το μέσο κόστος χρηματοδότησης είχαμε και σε πολλές άλλες επιχειρήσεις, όπως π.χ. στον όμιλο Viohalco και τις θυγατρικές του (ElvalHalcor, Cenergy), και την Ικτίνος Μάρμαρα.

Μέσα από την πρόσφατη πώληση των δύο ιχθυοκαλλιεργητικών ομίλων Νηρέα και Σελόντα, οι τράπεζες όχι μόνο επιμήκυναν τις λήξεις των δανειακών υπολοίπων, αλλά παράλληλα περιόρισαν και τα επιτόκια.

Ωφελημένη από την πρόσφατη αναδιάρθρωση του δανεισμού της βγήκε και η ακριτική γαλακτοβιομηχανία Εβροφάρμα, η οποία κέρδισε «χρόνο και χρήμα».

Η ρύθμιση των δανείων για την Αφοί Κορδέλλου (μακροπρόθεσμη διάρκεια, χαμηλότερα επιτόκια) δίνουν τη δυνατότητα στην εισηγμένη να «πάρει ανάσες» και να σχεδιάσει ανετότερα την ανάκαμψη των οικονομικών της επιδόσεων. Άλλη περίπτωση ουσιαστικής και μακροχρόνιας δανειακής αναδιάρθρωσης είχαμε στην περίπτωση της νηματουργίας Βαρβαρέσος.

Η σχεδιαζόμενη αναχρηματοδότηση της σύμβασης leasing (sale and lease back) της εταιρείας ενδυμάτων B&F θα ενισχύσει κατά 1,2 εκατ. ευρώ τις ετήσιες ταμειακές της επιχείρησης για τα επόμενα χρόνια.

Σημαντικά κερδισμένη σε «χρόνο και χρήμα» από τις ρυθμίσεις δανείων έχει βγει και η Medicon Hellas (η εταιρεία πλήρωσε ακριβά το κούρεμα των κρατικών ομολόγων του 2012, που το δημόσιο της είχε… φορτώσει υποχρεωτικά) με αποτέλεσμα -εκτός των άλλων- τη μετάταξη των μετοχών της από το καθεστώς επιτήρησης σε αυτό της κανονικής διαπραγμάτευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v