Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευνοϊκά μέτρα για το XA ζητά ο ΣΜΕΧΑ

Τα αιτήματα προς την κυβέρνηση για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Οι φορολογικές αλλαγές, τα νέα προϊόντα και η επαναφορά των Γενικών Συνελεύσεων έως την 30η Ιουνίου.

Ευνοϊκά μέτρα για το XA ζητά ο ΣΜΕΧΑ

Τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του χρηματιστηριακού θεσμού και της ελληνικής οικονομίας ζητά ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) με νέα επιστολή που απέστειλε πρόσφατα στον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζαββό.

Να σημειωθεί προς πρόκειται για τη δεύτερη σχετική επιστολή του ΣΜΕΧΑ στην παρούσα κυβέρνηση, καθώς είχε προηγηθεί μια άλλη τον Οκτώβριο του 2019.

Συνολικά μέσω αυτών των επιστολών, ο ΣΜΕΧΑ ζητά την άρση μιας σειράς υπαρχόντων αντικινήτρων, αλλά και θεσμικές αλλαγές που διευρύνουν την προϊοντική γκάμα του ΧΑ και παράλληλα συμβάλλουν στην απρόσκοπτη χρηματοδότηση της οικονομίας, στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην οικονομία, γενικότερα.

Ειδικότερα, μεταξύ των αιτημάτων που έχει υποβάλλει ο ΣΜΕΧΑ στην κυβέρνηση, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

Μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές για τις εταιρείες που εισάγονται στο χρηματιστήριο, κάτι που ίσχυε κατά το παρελθόν έως και το 2001. Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό όχι μόνο θα αναπτυχθεί το ΧΑ, αλλά επιπλέον δεν θα υπάρξει απώλεια φορολογικών εσόδων για το Δημόσιο, καθώς οι εισηγμένες εταιρείες σε καθεστώς διαφάνειας και στοχεύοντας να ενισχύσουν τις αποτιμήσεις τους, στοχεύουν στην επίτευξη και δημοσιοποίηση αυξημένης κερδοφορίας.

Φορολογικά κίνητρα σε ιδιώτες προκειμένου να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο μέσω αποταμιευτικών λογαριασμών στα πρότυπα των αγγλικών Individual Savings Accounts.

• Τη διαπραγμάτευση στο ΧΑ και άλλων επενδυτικών προϊόντων, όπως, για παράδειγμα, μερίδια συνεταιριστικών τραπεζών και ομολόγων που θα εκδοθούν στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής».

• Την αξιοποίηση του χρηματιστηρίου (πρωτογενώς και δευτερογενώς) για τις εκδόσεις χρεογράφων του Ελληνικού Δημοσίου.

• Η δυνατότητα σύστασης Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων στην Ελλάδα, έτσι ώστε οι σχετικές υπηρεσίες να μπορούν να προσφερθούν όχι μόνο από το εξωτερικό, αλλά και από τη χώρα μας.

• Να επανέλθει το χρονικό περιθώριο σύγκλησης των ετήσιων τακτικών γενικών συνελεύσεων των εισηγμένων εταιρειών μέσα σε ένα εξάμηνο από τη λήξη της χρήσης (30 Ιουνίου για όσες κλείνουν χρήση στις 31/12 κάθε έτους).

• Να επανέλθει επίσης η υποχρέωση σύνταξης των τριμηνιαίων και εννεαμηνιαίων λογιστικών καταστάσεων βάσει μεγέθους και δεικτών που συμμετέχουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v