Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντολή για έκδοση 7ετούς ομολόγου έδωσε ο ΟΔΔΗΧ

Το οικονομικό επιτελείο βγαίνει στις αγορές με στόχο να αντλήσει κεφάλαια με τίτλο που λήγει τον Απρίλιο του 2027. Ποιοι είναι οι ανάδοχοι.

Εντολή για έκδοση 7ετούς ομολόγου έδωσε ο ΟΔΔΗΧ

Στην έκδοση επταετούς ομολόγου προχωρά ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, με το αλώβητο μαξιλάρι ασφαλείας να στέλνει το μήνυμα στην επενδυτική κοινότητα πως το ελληνικό δημόσιο δεν είναι με την πλάτη στον τοίχο. Σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα δεν υπάρχει ανάγκη να «αγγιχθεί» τουλάχιστον έως το τέλος Ιουνίου και η κίνηση του ΟΔΔΗΧ, εφόσον στεφθεί από επιτυχία θα δώσει νέα περιθώρια ευελιξίας.

Το ύψος της έκδοσης παραμένει αδιευκρίνιστο. Παρ’ ότι το ποσό που «σήκωνε» ο ΟΔΔΗΧ από τις αγορές ανά έκδοση ήταν της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ τους τελευταίους μήνες, στην επικείμενη έκδοση οι «ορέξεις» της αγοράς είναι αυτές που αναμένεται να καθορίσουν το εύρος.

Η τελευταία έξοδος του ελληνικού δημοσίου στις αγορές ήταν τον περασμένο Ιανουάριο και ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Στις 28 Ιανουαρίου, το ελληνικό δημόσιο προχώρησε στην έκδοση 15ετούς ομολόγου αναφοράς με ημερομηνία λήξης στις 4 Φεβρουαρίου 2035 με κουπόνι 1,875%. Οι προσφορές άγγιξαν τα 18,8 δισ. ευρώ και το δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ ενώ λίγες ημέρες αργότερα η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου έκανε το ένα ιστορικό χαμηλό μετά το άλλο κάτω από το ασύλληπτο μέχρι πριν λίγους μήνες όριο του 1%.

Από τότε, τα δεδομένα στο παγκόσμιο σκηνικό έχουν αλλάξει δραματικά εξαιτίας της πανδημίας και οι εξελίξεις στην ελληνική αγορά ομολόγων δεν αποτελούν εξαίρεση. Το 1% στη δεκαετία έδωσε τη θέση του σε αποδόσεις κοντά στο 4% πριν η ΕΚΤ επιστρατεύσει τα «μεγάλα όπλα» με αλλεπάλληλες αποφάσεις για χορήγηση απεριόριστης ρευστότητας, έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και επαναφορά της επιλεξιμότητας των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο δανεισμού των τραπεζών.

Σε αυτό το περιβάλλον ο ΟΔΔΗΧ ετοιμάζεται να κάνει το επόμενο βήμα. Η ελληνική κυβέρνηση εξουσιοδότησε τις Citi, Commerzbank, Credit Suisse, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale για την έκδοση 7ετους ομολόγου, λήξης δηλαδή Απριλίου 2027. Όπως σημειώνεται η έκδοση θα γίνει στο άμεσο μέλλον σε συνάρτηση με τις συνθήκες της αγοράς. Ο τίτλος, μάλιστα, θα είναι επιλέξιμος από την ΕΚΤ βάση του έκτακτου προγράμματος αγοράς τίτλων.

«Κανάλια» ρευστότητας

Στο μέτωπο των ταμειακών διαθεσίμων , οι πληροφορίες αναφέρουν πως ανέρχονται σε περίπου 36- 37 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 15,7 δισ. ευρώ είναι «κλειδωμένα» στο cash buffer account ενώ το υπουργείο Οικονομικών στη βάση των ευρωπαϊκών αποφάσεων έχει ανοιχτά κανάλια πρόσθετης ρευστότητας.

Παρ’ ότι ο Χρήστος Σταϊκούρας με τα σημερινά δεδομένα έχει πει «όχι» στη λήψη προληπτικής γραμμής πίστωσης από τον ESM, οι αποφάσεις του Eurogroup έχουν ανοίξει το δρόμο για πρόσθετη ρευστότητα στην Ελλάδα ύψους 7-8 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για κεφάλαια τα οποία θα μπορούσαν να αντληθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας για 100 δισ. ευρώ από την Κομισιόν μέσω του προγράμματος SURE για την τόνωση της απασχόλησης, 200 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις επιχειρήσεις και 240 δισ. ευρώ από τον ESM μέσω προληπτικών γραμμών στήριξης στα κράτη μέλη, χωρίς Μνημόνια, εφόσον πρόκειται για δαπάνες υγείας, πρόληψης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τον Covid 19. Τα κεφάλαια του ESM μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής Κλάους Ρέγκλινγκ αναμένεται να είναι διαθέσιμα μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων από τη συμφωνία της περασμένης Πέμπτης.

Έξτρα ρευστότητα αναμένεται από τα διαρθρωτικά ταμεία της Κομισιόν ύψους 1,8 δισ. ευρώ έως τα τέλη Μαΐου ενώ αν χρειαστεί ο ΟΔΔΗΧ έχει τη δυνατότητα να αυξήσει και τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων το επόμενο διάστημα. Το ύψος των εντόκων έχει υποχωρήσει στα 10,6 δισ. ευρώ από 15,2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2019 και 13,5 δις ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο και παρ’ ότι μέχρι τώρα (αρχές Απρίλη έκδοση 600 εκατ. ευρώ έναντι λήξης 1 δισ. ευρώ) ο ΟΔΔΗΧ συνεχίζει να περιορίζει τον όγκο των νέων εκδόσεων, εκτιμάται πως εάν χρειαστεί μπορεί να μεταβάλλει τη στάση του εξαιτίας των ειδικών έκτακτων συνθηκών στο παγκόσμιο σκηνικό.

Σε περίπτωση ανάγκης άλλωστε πηγές της αγοράς εκτιμούν πως ο ΟΔΔΗΧ θα μπορούσε – χωρίς να υπάρχουν σχετικές πληροφορίες ή ενδείξεις- να προχωρήσει σε έκτακτες εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v