Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κορωνοϊός και ξένες αγορές κρίνουν την αντίδραση

Προσπάθεια ανασύνταξης στην αγορά και συγχρονισμού με την ανοδική τάση των ξένων αγορών. Ερώτημα το τι έχουν προεξοφλήσει δείκτες και μετοχές από το lockdown και τις αλλαγές του MSCI. Τα επίπεδα με τεχνική σημασία.

Χρηματιστήριο: Κορωνοϊός και ξένες αγορές κρίνουν την αντίδραση

Μετά τη βύθιση έως τις 550 μονάδες, η εγχώρια αγορά μετοχών και ο Γενικός Δείκτης αντιδρά ως την πρώτη περιοχή αντίστασης στις 590 μονάδες.

Η πτωτική τάση και πορεία στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχει αλλάξει, ειδικά αν ληφθούν υπόψη και τα διαγράμματα της υψηλής κεφαλαιοποίησης και του δείκτη των τραπεζών, που έχουν ακόμα δρόμο για να φτάσουν στις πρώτες σοβαρές αντιστάσεις.

Η ανοδική τάση των ξένων αγορών, με αφορμή τα εκλογικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ, έχουν βελτιώσει ελαφρώς το κλίμα, αλλά το νέο lockdown που θα προκαλέσει αιμορραγία στην οικονομία και στις εισηγμένες εταιρείες θα συνεχίσει να έχει βαρύνουσα σημασία. Οι συνέπειες της πανδημίας και της γεωπολιτικής αστάθειας παραμένουν τα στοιχεία-κλειδιά στην εγχώρια οικονομία. Στις επόμενες συνεδριάσεις είναι πιθανό να ξεδιαλύνει εντελώς το τοπίο με τις αμερικανικές εκλογές και τη Γερουσία και αυτό να δώσει λαβή για profit taking στις αγορές, ειδικά μετά και τη σημερινή λήξη των options στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας και το lockdown θα επηρεάσουν τους επενδυτές και ειδικά τον τραπεζικό κλάδο, που παραμένει χαμηλότερα από τα προηγούμενα ιστορικά χαμηλά των 263 μονάδων παρά την αντίδραση. H αγορά θα αναπροσαρμόσει το πλάνο της, προσπαθώντας να τιμολογήσει το πόσο μπορεί να κρατήσουν τα νέα περιοριστικά μέτρα και τι αντίκτυπο θα έχουν στην οικονομία, παρότι κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις ουσιαστικά προεξόφλησαν το νέο lockdown, αρκεί αυτό να μην επεκταθεί και πέραν της 30ήης Νοεμβρίου.

Η χαμηλή ορατότητα στην αγορά πιθανότατα να ενισχυθεί και από τις αλλαγές του δείκτη MSCI Greece. Υπάρχει η εκτίμηση ότι η στάθμιση της αγοράς θα μειωθεί περαιτέρω και η μετοχή της Motor Oil θα εξέλθει από τον βασικό δείκτη MSCI Greece Standard, ενώ υπάρχει η πιθανότητα να εισέλθει η μετοχή της Μυτιληναίος. Οι ανακοινώσεις αναμένονται στις 10/11 και αν επαληθευτούν οι πιθανότητες για έξοδο χωρίς είσοδο, θα δημιουργήσουν δείκτη με μόλις τρεις συμμετοχές, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo, που είναι το μίνιμουμ του ορίου για τους βασικούς δείκτες της MSCI inc.

Πιο τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 550 μονάδες, στις 539 μονάδες και χαμηλότερα στις 470 μονάδες, με ενδιάμεσα επίπεδα τη ζώνη των 500 μονάδων. Η συνέχεια στο πτωτικό σενάριο, που έχει πλέον περισσότερες πιθανότητες να συνεχίσει, θα αναβληθεί μόνο με την έγκυρη και έγκαιρη υπέρβαση των 636 μονάδων.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

 Ο δείκτης των τραπεζών δείχνει για την ώρα αδυναμία να κινηθεί πάνω από την υπόλοιπη αγορά και συνεχίζει να υποαποδίδει. Η υποχώρηση ως τις 220 μονάδες και η παραμονή κάτω από το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό στις 263 μονάδες σε τεχνικές στηρίξεις δείχνει ότι οι πιθανότητες ως το ψυχολογικό όριο των 200 μονάδων είναι υπαρκτές.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

 Τέλος, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η προσπάθεια στήριξης και μη διάσπασης του επιπέδου της ζώνης στις 1.280 μονάδες θα ήταν ιδανική για τους αγοραστές ενώ η αγορά κινήθηκε ενδοσυνεδριακά και κάτω από τις 1.290 μονάδες. Για τον δείκτη, η μέχρι πρότινος στήριξη των 1.414-1.402 μονάδων έχει μετατραπεί σε βραχυπρόθεσμη αντίσταση. Το ημερήσιο “stop short” είναι στις 1.552 μονάδες και οι πρώτες στηρίξεις στις 1.358-1.340 και 1.324-1.312 μονάδες.

Το διάγραμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

Γιώργος Α. Σαββάκης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v