Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα στοιχήματα του Χρηματιστηρίου παραμένουν στο... πράσινο

Η υποχώρηση του τζίρου, οι αυστηρά επιλεκτικές κινήσεις και πώς μπορεί να συνδέονται με τα σενάρια αλλαγών στους δείκτες MSCI Inc. Οι θετικές αποτιμήσεις, οι προσδοκίες για την πορεία του Γενικού Δείκτη και τα τεχνικά σημεία με σημασία.

Τα στοιχήματα του Χρηματιστηρίου παραμένουν στο... πράσινο

Παρά την αρνητική χθεσινή συνεδρίαση, οι αγοραστές διατηρούν τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης και η αγορά δείχνει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια θετική χρονιά.

Στα θετικά χαρακτηριστικά της συνεδρίασης είναι η καθίζηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων 13 συνεδριάσεων), μια και η αγορά προσπαθεί να καταλάβει αν οι επικείμενες αλλαγές στους δείκτες MSCI Inc. θα λάβουν χώρα σε αυτό το rebalancing ή στο επόμενο του Μαΐου, που είναι και το πιο πιθανό. Οι εισροές, όποτε και αν γίνουν, θα είναι πολύ υψηλότερες από τις όποιες εκροές και η αύξηση του αριθμού των τίτλων που θα συμμετέχουν στον δείκτη βελτιώνουν την ελκυστικότητα της αγοράς στους παθητικούς επενδυτές.

Οι εγχώριες μετοχές ξεκίνησαν με το δεξί τον Ιανουάριο, και συνήθως όταν η χρονιά ξεκινάει ανοδικά, είθισται να συνεχίζει με άνοδο. Ειδικά, αν ο Φεβρουάριος είναι και αυτός θετικός, τότε οι πιθανότητες να ολοκληρώσει το ΧΑ σε θετικό έδαφος είναι άνω του 75% για την περίοδο 2008-2021.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν αναλυτές που υποστηρίζουν ότι οι μετοχές θα επιδείξουν σημαντική ποσοστιαία αύξηση των εταιρικών κερδών φέτος, όσο και κατά τα αμέσως επόμενα χρόνια. Η αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ θα ωφελήσει το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων, αλλά περισσότερο κλάδους όπως η πληροφορική, ο τουρισμός, οι κατασκευές, οι μεταλλουργικές και η ενέργεια. Και οι τράπεζες αναμένεται να εμφανίσουν τις πιο ανοδικές επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι.

Επίσης, εκτός ότι αρκετές εισηγμένες αναμένεται να μοιράσουν αυξημένα μερίσματα στους μετόχους, παραμένουν διαπραγματεύσιμες με πολλαπλασιαστές κερδοφορίας (Ρ/Ε) κάτω από τις 15 φορές.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Η ανοδική τάση στην αγορά είναι σε ισχύ και όσο ο Γενικός Δείκτης αρνείται να δώσει κλεισίματα χαμηλότερα των 911 μονάδων (ημερήσιο “stop long” και εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) - 906 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 90 ημερών), ή έστω χαμηλότερα των 900 - 897 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Προσώρας υπερέχει το σενάριο που θέλει κίνηση προς τετραψήφια νούμερα, με ενδιάμεση αντίσταση στις 960 μονάδες. Σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής χαμηλότερα των 897, οι επόμενες στηρίξεις στις 888 και 883 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στο στόχαστρο των αγοραστών οι 2.366-2.371 και 2.390 μονάδες. Αντίθετα οι πωλητές στοχεύουν να δοκιμάσουν τις στηρίξεις στις 2.245 μονάδες (απλός ΚΜΟ 90 ημερών), 2.200 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), 2.195 μονάδες (ημερήσιο “stop long”), 2.170 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2.126 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

Τέλος, ο δείκτης των τραπεζικών τίτλων, που οδηγεί μέχρι τώρα την αγορά υψηλότερα με ασφάλεια, έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 623 μονάδων. Όσο ο εν λόγω δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 688 μονάδων, οι αγοραστές παραμένουν σε θέση οδηγού και αυξημένες πιθανότητες κίνησης προς τις 700 και 770 μονάδες.

Στον αντίποδα, αρνητική εξέλιξη θα είναι το κλείσιμο χαμηλότερα των 668 μονάδων ή, ακόμα χειρότερα, χαμηλότερα των 623 μονάδων, που δεν διαφαίνεται στην παρούσα φάση, το οποίο θα αφήσει περιθώρια υποχώρησης προς τις 608 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) και προς το πεδίο των 577-570 μονάδων (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v