UBS: Η στρατηγική για επενδυτικά κέρδη από την ενεργειακή μετάβαση

Η απαλλαγή από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες αλλάζει τη σκακιέρα των επενδύσεων, με νέα ρίσκα και ευκαιρίες, εκτιμά η ελβετική τράπεζα. Ποιες είναι οι νέες τάσεις στις αγορές ενέργειας και ποια είναι η... πράσινη ολιστική προσέγγιση.

UBS: Η στρατηγική για επενδυτικά κέρδη από την ενεργειακή μετάβαση

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας ανέδειξε τις εντάσεις μεταξύ της ενεργειακής ασφάλειας, της αξίας της ενέργειας και της απαλλαγής από τις εκπομπές του άνθρακα, εξηγεί η UBS. Ο μακροπρόθεσμος στόχος των ανεπτυγμένων χωρών είναι να μειώσουν την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, το οποίο θα απαιτήσει μια αξιολόγηση όλων των μορφών ενέργειας και μια ολιστική προσέγγιση για την ενεργειακή μετάβαση.

Τα βασικό συμπέρασμα της UBS είναι ότι η εστίαση στον εντοπισμό αξιόπιστων πηγών φθηνής και καθαρής ενέργειας θα πρέπει να δημιουργήσει μακροπρόθεσμες επενδυτικές ευκαιρίες για τις πιο υπεύθυνες εταιρείες ορυκτών καυσίμων, τις καινοτόμες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τους πρωτοπόρους των ενεργειακών λύσεων της επόμενης γενιάς.

Τι σημαίνει η ενεργειακή μετάβαση για τους επενδυτές

H προσέγγιση της UBS είναι ολιστική και περιλαμβάνει την επένδυση στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ενέργειας. 

«Εμείς θα χρειαστούμε όλες τις ενεργειακές λύσεις για να καλύψουμε την αυξανόμενη ζήτηση. Αυτό περιλαμβάνει τα ορυκτά καύσιμα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την πυρηνική ενέργεια, το υδρογόνο και τη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα, ωστόσο, η εστίαση στη μείωση των εκπομπών άνθρακα θα συνεχίσει να είναι η κατευθυντήρια αρχή μας», εξηγούν οι αναλυτές του οίκου.

Καθώς ο κόσμος έχει δεσμευτεί για την ενεργειακή μετάβαση σε χαμηλότερη ένταση άνθρακα, αυτό δεν θα συμβεί «εν μία νυκτί». Η ενεργειακή ασφάλεια και η οικονομική προσιτότητα της ενέργειας πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Η ενθάρρυνση της χρήσης των καθαρότερων ορυκτών καυσίμων, όπως το φυσικό αέριο έναντι των πιο βρώμικων, όπως ο άνθρακας, είναι ένα σημαντικό βήμα, ακόμη και αν είναι όλα ορυκτά καύσιμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι επενδυτές πρέπει να εγκαταλείψουν τις περιβαλλοντικές αρχές και τις αρχές χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Αντίθετα, μπορούν να επενδύσουν και να συνεργαστούν ενεργά με τους ηγέτες της βιωσιμότητας μέσα στον κλάδο των ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών που χρησιμοποιούν τις λιγότερο επιβλαβείς τεχνικές εξόρυξης για το περιβάλλον, προστατεύουν τη βιοποικιλότητα και αυξάνουν τις δαπάνες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και άλλες τεχνολογίες για την προώθηση της ενεργειακής μετάβασης.

Η διαχείριση και η δέσμευση των επενδυτών είναι σημαντική. Είναι η πάγια άποψη της τράπεζας ότι το περιβάλλον, η κοινωνική και η διοικητική δέσμευση (ESG) είναι πιο αποτελεσματική από την αποεπένδυση ή τον αποκλεισμό.

Οι επενδυτές μπορούν επίσης να εξετάσουν εταιρείες υποδομών που επικεντρώνονται στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και άλλες εγκαταστάσεις μετάβασης (συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας σε ορισμένες περιοχές).

Συνοψίζοντας, η UBS πιστεύει ότι οι τιμές των ενεργειακών βασικών εμπορευμάτων είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλά, καθώς αυτή η κατηγορία των περιουσιακών στοιχείων προσφέρει επίσης μια καλή αντιστάθμιση έναντι των κινδύνων πληθωρισμού.

«Ένα διαφοροποιημένο καλάθι εμπορευμάτων καθώς και επιλεγμένες μετοχές και ομόλογα από ενεργειακούς και παραγωγούς εμπορευμάτων, παραμένει μια ενδιαφέρουσα τακτική επενδυτική ευκαιρία», εξηγεί η τράπεζα.

Οι επενδυτές θα πρέπει επίσης να εξετάσουν την παρούσα γενιά ανανεώσιμων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών και αιολικών, μαζί με την τεχνολογία μπαταριών και ηλεκτρικών δικτύων που απαιτούνται για την αποθήκευση και τη μεταφορά ενέργειας. Η αναστάτωση στις προμήθειες φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία είναι πιθανό να αποτελέσει περαιτέρω κίνητρο για δαπάνες σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η πολιτική επιλογή πίσω από την ενεργειακή μετάβαση

Η επιθυμία της Ευρώπης να μειώσει την εξάρτησή της από τους υδρογονάνθρακες της Ρωσίας θα απαιτήσει την αναθεώρηση της πολιτικής της ηπείρου, αλλά και των ενεργειακών υποδομών της ηπείρου. Θα έχει επίσης παγκόσμιες προεκτάσεις, καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού θα αναδρομολογηθούν. Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050.

«Ενώ τα τρέχοντα γεγονότα πιθανόν να σημαίνουν ότι οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι θα χαθούν, οι κυβερνήσεις και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι πιθανό να παραμείνουν προσηλωμένοι στις πολιτικές απαλλαγής από τον άνθρακα», εκτιμά η ελβετική τράπεζα.

Πολλές πολιτικές για τη μείωση της εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια επί του παρόντος επικεντρώνονται σε αλλαγές στην προσφορά, αλλά οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις τους να χρησιμοποιούν την ενέργεια πιο αποτελεσματικά.

Αυτό θα σημάνει υψηλότερες επενδύσεις σε τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας, μεταφορές και αποδοτικότητα στη σπατάλη ενέργειας. Δεδομένου του υψηλού κόστους αυτής της αλλαγής, οι κυβερνήσεις θα πρέπει πιθανότατα να παράσχουν φορολογικά κίνητρα, σε μια εποχή που οι προϋπολογισμοί είναι ήδη τεντωμένοι.

Καθ' όλη τη διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης, η επιδείνωση της ευελιξίας των παραδοσιακών ενεργειακών προμηθειών και η αύξηση των κανονισμών γύρω από τα ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένης της τιμολόγησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, μπορεί να σηματοδοτήσουν διαρθρωτικά υψηλότερες τιμές και αστάθεια των τιμών στο μέλλον.

Αυτό θα μπορούσε να διατηρήσει πληθωριστικές πιέσεις που θα μπορούσαν να έχουν πραγματικές οικονομικές συνέπειες για άλλους τομείς και να παρουσιάσουν περαιτέρω πρόκληση για τους κεντρικούς τραπεζίτες.

Ταυτόχρονα, η ευημερία των μελλοντικών γενεών και η ασφάλεια των δικών τους πόρων θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τη μακροπρόθεσμη σκέψη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v