Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Κοντόπουλος: Πώς θα ανέβει κατηγορία το χρηματιστήριο

Την ελλιπή εκπροσώπηση στο ΧΑ από σημαντικούς κλάδους της οικονομίας υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ. «Κλειδί» η επενδυτική βαθμίδα. Ποια είναι τα «ατού» της ελληνικής αγοράς.

Γ. Κοντόπουλος: Πώς θα ανέβει κατηγορία το χρηματιστήριο

Στις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης που διαθέτει το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς και για τη στρατηγική που προτίθεται να ακολουθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Γιάννος Κοντόπουλος, στα πλαίσια της χθεσινής εκδήλωσης «Ελληνικό Χρηματιστήριο – Παράγωγα προϊόντα και δανεισμός».

Μεταξύ των θεμάτων στα οποία αναφέρθηκε ο CEO της EΧΑΕ συγκαταλέγονται:

  • Η ανάγκη να σταματήσει ο φαύλος κύκλος μεταξύ περιορισμένης ρευστότητας και λίγων εισαγωγών νέων εταιρειών, σημειώνοντας πως σήμερα υπάρχει ελλιπής εκπροσώπηση εισηγμένων από σημαντικούς κλάδους της οικονομίας (π.χ. υγεία, εμπόριο, καταναλωτικά) και πως σε περίπτωση που υπάρξει το «κατάλληλο προϊόν», τότε θα ανταποκριθεί και το επενδυτικό κοινό. Προς αυτή την κατεύθυνση θα ευνοήσουν οι νέες εισαγωγές εταιρειών -κατά προτίμηση μεγάλων, όπως π.χ. ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών- καθώς το 2021 μέσω του ΧΑ αντλήθηκαν κεφάλαια ύψους 8,1 δισ. ευρώ, ποσό πολύ υψηλό σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας.
  • Το πόσο θα μπορούσε να βοηθήσει το Χρηματιστήριο της Αθήνας η λήψη επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μέσα στην επόμενη διετία. Τόνισε την καλύτερη πορεία της ελληνικής οικονομίας (π.χ. προβλέψεις για το ΑΕΠ του 2023 στο +2,4%, έναντι +1,5% της Ευρωπαϊκής Ένωσης και +1,4% της Ευρωζώνης), όπως επίσης και στη φετινή υπεραπόδοση του Γενικού Δείκτη ΧΑ έναντι των άλλων χρηματιστηρίων (Γενικός Δείκτης -11,2%, Eurostoxx 600 -20,5%, DAX -23,7%, Ανεπτυγμένη Ευρώπη -30,5%, Αναπτυσσόμενη Ευρώπη -80,5%).
  • Η ανοδική πορεία της Ελλάδας στον διεθνή χάρτη των επενδύσεων, με τη χώρα να θεωρείται από τους τρεις στους τέσσερις business investors ότι συγκαταλέγεται στις χώρες με τις καλύτερες προοπτικές στην Ευρώπη (Ελλάδα 75%, Γαλλία 63%, Πορτογαλία 60%, Ιταλία 59%). Παράλληλα, θεωρείται από τους ερωτώμενους ότι η χώρα διαθέτει ελκυστική πολιτική για να προσελκύσει ξένους επενδυτές.
  • Οι χαμηλότεροι δείκτες καταθέσεων προς χορηγήσεις στην Ευρώπη (καταθέσεις 220 δισ. ευρώ, χορηγήσεις 147 δισ. ευρώ) και συνολικής χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης προς ΑΕΠ (27% έναντι 78,6% στην Ευρώπη), πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν σημαντικοί πόροι που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στο ελληνικό χρηματιστήριο, συμπληρώνοντας ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ελληνικών χρημάτων τοποθετείται έως σήμερα σε περιουσιακά στοιχεία του εξωτερικού.
  • Η έμφαση την οποία δίνει το ΧΑ σε θέματα ESG.

Μεταξύ των στόχων που έχουν τεθεί, είναι η αύξηση των εισηγμένων εταιρειών, η υλοποίηση αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, η αύξηση της διασποράς των εταιρειών, το λανσάρισμα νέων προϊόντων και οι συμμαχίες για να γίνει περισσότερο ορατή η ελληνική αγορά στους διεθνείς επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v