Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS: Ο πληθωρισμός στρίβει... προς τα κάτω

Σε ποιους τομείς η ταχύτητα αποκλιμάκωσης τιμών είναι πιο γρήγορη και πειστική και σε ποιους είναι αργή και διστατική. Οι τρεις λόγοι και η εικόνα ανά περιοχή, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα.

UBS: Ο πληθωρισμός στρίβει... προς τα κάτω

«Παρακολουθώντας τον μηνιαίο πληθωρισμό σε 35 χώρες (16 ανεπτυγμένες και 19 αναδυόμενες χώρες), δείχνουμε πώς ο πληθωρισμός στρίβει προς τα κάτω σε όλους τους σημαντικούς υποτομείς», εξηγεί η ελβετική τράπεζα UBS.

Αυτό ισχύει με τον πιο πειστικό τρόπο για την ενέργεια και τον πληθωρισμό των τιμών των αγαθών, αλλά ακόμη και για τις υπηρεσίες, ιδίως αν εξαιρέσει κανείς τη στέγαση. Το συμπέρασμα ισχύει ανεξάρτητα από το αν εξετάζουμε τους μέσους όρους ή τις κύριες συνιστώσες.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός των τιμών της ενέργειας υποχώρησε στο μηδέν ενώ για τις τιμές των αγαθών, ο πληθωρισμός μειώθηκε από 6,3% τον Ιούνιο σε 4,8% τον Δεκέμβριο, αν και ανέκαμψε λίγο τον Ιανουάριο. Το μέτρο με βάση το ΑΕΠ, το οποίο βαραίνει περισσότερο τις ΗΠΑ και τον έντονο αποπληθωρισμό τους στα αγαθά, έχει μειωθεί περισσότερο από την κορύφωσή του τον περασμένο Ιανουάριο, στο 2,3%.

Η στροφή του παγκόσμιου πληθωρισμού των υπηρεσιών είναι λίγο πιο διστακτική, αλλά στην πραγματικότητα αντικατοπτρίζει τη στροφή του αγαθών, όταν αφαιρεθεί η συνιστώσα της στέγασης. «Κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, έχουμε μέχρι στιγμής αντιστρέψει μόνο περίπου το 20% της ανόδου (από τον ιστορικό μέσο όρο) στα αγαθά, το 28% στις υπηρεσίες χωρίς στέγαση και το 22% στον πυρήνα του πληθωρισμού συνολικά, αλλά 63% στον παγκόσμιο πληθωρισμό», εξηγεί η UBS.

Ο αποπληθωρισμός (ιδίως για τα βασικά αγαθά) είναι βραδύτερος στην Ευρωζώνη

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της UBS, τα αγαθά βρίσκονται σε πλήρη αποπληθωρισμό στις ΗΠΑ, ενώ η συνιστώσα των βασικών αγαθών της Ευρωζώνης εξακολουθεί να είναι πολύ ασταθής και να κινείται πλάγια. Η απόκλιση είναι πιθανό να οφείλεται στο ότι το ενεργειακό σοκ ήταν πολύ μεγαλύτερο, οι επιδράσεις του δεύτερου γύρου των επιδράσεων στον πυρήνα του πληθωρισμού είναι επίσης μεγαλύτερες και μεγαλύτερης διάρκειας.

Μια άλλη εκδοχή είναι ότι οι πιέσεις φαίνεται να χαλαρώνουν στις ΗΠΑ πριν από την Ευρώπη: Οι Αμερικανοί παραγωγοί αυτοκινήτων, για παράδειγμα, είδαν τις ελλείψεις τσιπ να μειώνονται το β' τρίμηνο και η παραγωγή αυξήθηκε και τα αποθέματα άρχισαν να αυξάνονται, ενώ η διαδικασία αυτή στην Ευρώπη φάνηκε να καθυστερεί 4-5 μήνες.

Υπάρχει επίσης περισσότερη υπολειπόμενη πίεση στην αλυσίδα εφοδιασμού στην Ευρώπη, π.χ. το κόστος ναυτιλίας στις διαδρομές από την Κίνα προς την Ευρώπη καθώς και από την Ευρώπη προς τη Λατινική Αμερική εξακολουθεί να είναι πολύ αυξημένο.

Ομοίως για τις υπηρεσίες, εμφανίζεται μια ξεχωριστή αποπληθωριστική τάση στις ΗΠΑ, η οποία δεν επιβεβαιώνεται πλήρως στην Ευρωζώνη παρά τις μεγάλες πτώσεις του Δεκεμβρίου. Οι τιμές της ενέργειας κινήθηκαν στενά μαζί σε όλες τις χώρες πριν από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, ακόμη και εν μέσω της πανδημίας. Έκτοτε, οι χώρες της Ευρωζώνης παρουσίασαν αναλογικά πολύ μεγαλύτερο πληθωριστικό σοκ, αλλά τα πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν ότι αυτό έχει αναστραφεί πλήρως.

Ο πληθωρισμός ήταν πιο έντονος στις ανεπτυγμένες χώρες (DM), αλλά επιβραδύνεται τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναδυόμενες αγορές.

Τα τρία σημεία που εξηγεί η UBS είναι τα ακόλουθα:

  1. Πρώτον, η άνοδος του πληθωρισμού από το 2020 έως το 2022 ήταν ένα παγκόσμιο φαινόμενο και σε όλες τις κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών.
  2. Δεύτερον, το εύρος των ανεπτυγμένων αγορών τείνει να βρίσκεται πάνω από το αντίστοιχο των αναδυόμενων χωρών, πράγμα που σημαίνει ότι ο πληθωρισμός ήταν περισσότερο θέμα των ανεπτυγμένων παρά των αναδυόμενων χωρών.
  3. Τρίτον, το πιο εμφανές είναι ότι το κοινό σήμα στα βασικά αγαθά και στις υπηρεσίες χωρίς τη στέγαση έχει αυξηθεί τρομερά μετά την πανδημία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v