Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύο στοιχήματα για το ελληνικό χρηματιστήριο

Πού στηρίζεται η τελευταία ανοδική κίνηση. Οι κίνδυνοι που επιβάλλουν… αργές ταχύτητες και προσεκτικές επιλογές στο ταμπλό. Τι μήνυμα στέλνουν τα αποτελέσματα των εισηγμένων.

Δύο στοιχήματα για το ελληνικό χρηματιστήριο

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. ανακάμπτει το τελευταίο χρονικό διάστημα, εξαιτίας μιας σειράς θετικών εξελίξεων που αφορούν την ελληνική οικονομία, ξεκινώντας από το δημοσιονομικό μέτωπο και φτάνοντας στη υποχώρηση των τιμών στην ενέργεια και στην ικανοποιητική ζήτηση του φετινού πρώτου τριμήνου.

Σημαντικό άλλωστε είναι το ότι το «σκληρό» ΔΝΤ ανεβάζει τις προβλέψεις του για το ελληνικό ΑΕΠ στο +2,6%, όταν πριν από τρεις μήνες το σύνολο σχεδόν των αναλυτών θεωρούσε το +1,8% του προϋπολογισμού ως υπεραισιόδοξο.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ανοδική πορεία στο Χ.Α. θα μπορούσε να συνεχιστεί στον βαθμό που ξεπεραστεί ο παράγοντας του πολιτικού ρίσκου και δεν παρατηρηθεί ανάκαμψη στις τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών, βασιζόμενοι στα ισχυρά εταιρικά κέρδη του 2022 και στις ανοδικές προοπτικές κερδοφορίας των περισσότερων εισηγμένων ομίλων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όλοι συμφωνούν πως το 2023 θα είναι ακόμη μία δύσκολη χρονιά, γεμάτη αβεβαιότητες και παγίδες. Γενικότερη εκτίμηση αποτελεί ότι το ευρύτερο περιβάλλον, που περιλαμβάνει μια ευρεία σειρά κινδύνων και αβεβαιοτήτων, δεν έχει αλλάξει, πλην όμως τα περισσότερα νέα έχουν κάτι καλό να αναδείξουν το τελευταίο χρονικό διάστημα για την ελληνική οικονομία και εμμέσως για το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, ο Γενικός Δείκτης παρουσιάζει τάση ανάκαμψης μετά τη διόρθωση που παρατηρήθηκε εξαιτίας του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη και της τραπεζικής αναταραχής σε ΗΠΑ και Ελβετία.

Για παράδειγμα, η χώρα έκλεισε το 2022 χωρίς πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα, ενώ το «σκληρό» -κατά κοινή ομολογία- ΔΝΤ μπορεί μεν να επισείει μια σειρά κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία, ωστόσο ανέβασε τη φετινή πρόβλεψή του για το ελληνικό ΑΕΠ στο +2,6% (πάνω δηλαδή και από την αναθεωρημένη κυβερνητική εκτίμηση του +2,4%) και κατέβασε την αντίστοιχη του πληθωρισμού στο 4% για την Ελλάδα έναντι 5,3% στην Ευρωζώνη.

Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες έπεισαν την επενδυτική αγορά ότι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ανάλογα με εκείνα ορισμένων χρηματοπιστωτικών ομίλων του εξωτερικού (αντίθετα, εμφάνισαν ικανοποιητικά κέρδη το 2022 και το πρώτο φετινό τρίμηνο είδαν το καθαρό επιτοκιακό τους περιθώριο να διευρύνεται), ενώ μέσα από μια σειρά κινήσεων (π.χ. πάγωμα των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια) μειώνουν τον φόβο για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς προβληματικών δανείων.

Κανείς φυσικά δεν μπορεί να αγνοήσει ότι το 2023 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, με τη διεθνή ζήτηση σε πολλά μέτωπα να εμφανίζεται πτωτική και σε αρκετές εσωτερικές αγορές να επικρατεί νευρικότητα, ωστόσο η κατάσταση δεν σχετίζεται καθόλου με τις δυσοίωνες προβλέψεις τόσο των αναλυτών όσο και των κοινοτικών αξιωματούχων είτε του περυσινού φθινοπώρου είτε των αρχών της φετινής χρονιάς.

Στο εξωτερικό, για παράδειγμα, πολλοί τονίζουν σήμερα τις παρενέργειες από την πρόσφατη τραπεζική αναταραχή ή από τις επιπτώσεις που θα επιφέρουν τα αυξημένα επιτόκια, πλην όμως οι αναλυτές έχουν σταματήσει σε γενικές γραμμές να αναφέρονται στη λέξη ύφεση, την οποία θεωρούσαν βέβαιη στις περσινές τους προβλέψεις.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την Ελλάδα, καθώς οι αναλυτές θεωρούσαν αρχικά υπεραισιόδοξη την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για φετινή αύξηση του ΑΕΠ στο +1,8% (π.χ. ο ΙΟΒΕ μιλούσε για +1,4% και κάποιοι ξένοι για +0,6% έως +1%) και τώρα ανεβάζουν τον πήχη πάνω από το 2%.

Όλα δείχνουν πως το 2023 μπορεί να παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες, ωστόσο η αύξηση των επενδύσεων (στο +7,1% τις βλέπει ο ΙΟΒΕ) και το ιστορικά υψηλό τουριστικό ρεύμα αναμένεται να διατηρήσουν σε θετικά επίπεδα ακόμη και τον όγκο της ιδιωτικής κατανάλωσης (+1,3% σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ) κόντρα στις αρνητική επίπτωση του πληθωρισμού.

Δύο στοιχήματα

Πολλά, πάντως, θα κριθούν στη συνέχεια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και του Χ.Α. από το αν θα μπορέσει να προκύψει σταθερό και φιλοεπιχειρηματικό κυβερνητικό σχήμα από τις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις (μεγαλύτερη ορατότητα αναμένεται να προκύψει στις δημοσκοπήσεις που θα γίνουν αμέσως μετά το Πάσχα, με τη μέχρι τώρα τάση να αναφέρεται σε σταδιακή αύξηση των δημοσκοπικών ποσοστών και των δύο μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων) και φυσικά από το κατά πόσο διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα η τιμή της ενέργειας και των βασικών πρώτων υλών.

Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία του πληθωρισμού, σε μια περίοδο όπου έχουν αρχίσει κάποιες συζητήσεις για το αν και πότε θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μειώσεις τιμών από την πλευρά των επιχειρήσεων.

Με βάση το ρεπορτάζ, αν σταθεροποιηθούν οι τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών κοντά στα τρέχοντα επίπεδα, οι περισσότερες εταιρείες δεν θα προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις τιμών το 2023, ενώ παράλληλα θα ενισχύσουν τον καταναλωτή έμμεσα μέσα από προσφορές (π.χ. αύξηση ποσότητας με πολιτικές «ένα συν ένα δώρο») στα ράφια των super markets. Όσο κι αν το σενάριο μειώσεων στις τιμές λιανικής φαντάζει πολύ δύσκολο στο ορατό μέλλον, ακόμη και η σταθεροποίησή τους είναι σε θέσει να αποκλιμακώσει περαιτέρω το ύψος του πληθωρισμού.

Η εικόνα των εισηγμένων

Με βάση τα αποτελέσματα 49 μη τραπεζικών εισηγμένων εταιρειών που έχουν δημοσιεύσει τις ετήσιες λογιστικές τους καταστάσεις για το 2022 προκύπτει αθροιστικά ότι:

  • Ο κύκλος εργασιών τους αυξήθηκε κατά 49,4%.
  • Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διευρύνθηκαν κατά 48,5%.
  • Τα καθαρά κέρδη είναι μεγαλύτερα κατά 72%.
  • Από τις 49 εταιρείες, οι 34 εμφάνισαν βελτιωμένο τελικό αποτέλεσμα (αύξηση κερδών, ή μείωση ζημιών) και 15 επιδεινωμένο (πτώση κερδών, ή διεύρυνση ζημιών).
  • Τα κέρδη του 2022 είναι υπερδιπλάσια από τα αντίστοιχα του προπανδημικού 2019.
  • Μέχρι σήμερα, 31 εισηγμένες εταιρείες είτε έχουν προχωρήσει φέτος, είτε έχουν ανακοινώσει χρηματικές διανομές (μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου) ύψους 1,85 δισ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί πολύ, καθώς πολλές ακόμη εισηγμένες εταιρείες δεν έχουν ανακοινώσει την πολιτική χρηματικών διανομών τους, γιατί θα υπάρξουν πιθανότατα καταβολές προμερισμάτων κατά το τελευταίο τετράμηνο του έτους και, τέλος, επειδή ορισμένες εταιρείες ενδέχεται να ξαναστείλουν μέσα στη χρονιά τους μετόχους τους στο ταμείο. Όπως όλα δείχνουν, οι φετινές χρηματικές διανομές θα ξεπεράσουν με άνεση τις περσινές των 2,35 δισ. ευρώ.

Πώς, όμως, αναμένεται να εξελιχθεί η πορεία των εισηγμένων εταιρειών μέσα στο 2023; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τα αθροιστικά κέρδη θα είναι τελικά υψηλότερα από τα περσινά, πλην όμως αυτό δεν προκαλεί καμιά ανησυχία. Σε αρκετές περιπτώσεις εταιρειών, οι περσινές επιδόσεις ήταν εξαιρετικά υψηλές (π.χ. διυλιστήρια, Viohalco, ElvalHalcor) και πολύ δύσκολα επαναλαμβανόμενες στο ορατό μέλλον.

Επιπλέον, ενδεχομένως να μη δούμε να επαναλαμβάνονται οι ίδιες λογιστικές υπεραξίες στον κλάδο των ακινήτων ή κάποια έκτακτα κέρδη στις τράπεζες από πωλήσεις περιουσιακών τους στοιχείων, ενώ σε κάθε περίπτωση το κόστος χρηματοδότησης θα είναι αρκετά υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό.

Παρ’ όλα αυτά, η γενική εικόνα της κερδοφορίας των εισηγμένων εταιρειών φαίνεται ότι θα εξελιχθεί ικανοποιητικά, με τις τράπεζες να έχουν διευρύνει το επιτοκιακό τους περιθώριο το πρώτο τρίμηνο του 2023 και πολλές εταιρείες να έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις τιμολογίων το περσινό φθινόπωρο και τον φετινό χειμώνα, την ίδια ώρα που το κόστος παραγωγής τους έχει μέχρι σήμερα αποκλιμακωθεί.

Ενδεικτικά παραδείγματα είναι τα παρακάτω:

  • Είναι γνωστές οι σαφώς ανοδικές προβλέψεις κερδοφορίας που δίνουν οι αναλυτές για τη Mytilineos.
  • Ο όμιλος Τιτάν έχει αναφερθεί φέτος για αύξηση της ζήτησης στις βασικότερες αγορές του (ΗΠΑ, Ελλάδα) και για διευρυμένο περιθώριο κέρδους μετά την υποχώρηση του κόστους παραγωγής.
  • Με σαφώς καλύτερες προοπτικές σε σχέση με το 2022 ξεκίνησε το πρώτο τρίμηνο για εταιρείες όπως η Αεροπορία Αιγαίου, η Attica Group, η Π. Πετρόπουλος.
  • Ο όμιλος Sarantis προβλέπει για φέτος αύξηση πωλήσεων από τα 445 στα 480 εκατ. ευρώ και καθαρών κερδών από τα 26,27 στα 28,44 εκατ. ευρώ, χωρίς να συνεκτιμά την επίδραση της υπό εξαγορά εταιρείας Stella Pak.
  • Σύμφωνα με την (υπερσυντηρητική όπως πολλές φορές έχει αποδειχτεί στο παρελθόν) διοίκησή της, η Jumbo προβλέπει για φέτος αύξηση κύκλου εργασιών κατά 15% και καθαρά κέρδη μεταξύ 270-275 εκατ. ευρώ έναντι 248,6 εκατ. το 2022.
  • Ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία από πέρσι προσδοκά η Cenergy βασισμένη στο υπερδιπλάσιο σε σχέση με πέρσι ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της.
  • H διοίκηση του ομίλου Quest αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις της για τη φετινή χρονιά, οι οποίες μιλούν για ρυθμούς αύξησης εσόδων και κερδών ανάλογους με αυτούς του 2022, με κυριότερο καταλύτη τη δραστηριότητα του λογισμικού και θετική συνεισφορά από τους τομείς των ταχυμεταφορών, του κλιματισμού και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
  • Στον κλάδο της πληροφορικής, τον τόνο έδωσε η Entersoft η οποία δημοσίευσε τα τριμηνιαία αποτελέσματά της, ανακοινώνοντας αυξήσεις +31% στον κύκλο εργασιών, +33% στο EBITDA και +31% στα κέρδη πριν από τη φορολογία.
  • Η Παπουτσάνης προσδοκά αύξηση εσόδων και κερδών, με το πρώτο φετινό τρίμηνο να κλείνει με μονοψήφιο ποσοστό ανόδου στις πωλήσεις της εισηγμένης.
  • Σε βελτιωμένες προοπτικές οικονομικών επιδόσεων προσβλέπει για φέτος ο όμιλος Fourlis.
  • Ο ΟΛΠ, ακόμη κι αν δεν επαναλάβει σε λειτουργικό επίπεδο την υψηλή περσινή του επίδοση, δεν αναμένεται να επιβαρυνθεί φέτος από τα υψηλά έκτακτα κονδύλια του 2022.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v