Εθνική Χρηματιστηριακή: Τα πολλαπλά οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας για Ελλάδα

Τα άμεσα και έμμεσα οφέλη για την Αθήνα από μια κίνηση της DBRS ή της S&P τον Οκτώβριο. Η αύξηση της ρευστότητας για μετοχές και ομόλογα, η βελτίωση της «ορατότητας» και οι επενδύσεις.

Εθνική Χρηματιστηριακή: Τα πολλαπλά οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας για Ελλάδα

Αν και δεν θα είναι πανάκεια η έλευση της επενδυτικής βαθμίδας, η Εθνική Χρηματιστηριακή εκτιμά ότι θα αυξήσει τη ρευστότητα στις αγορές ομολόγων και μετοχών, θα βελτιώσει την ορατότητα της αγοράς στους επενδυτές και θα προκαλέσει εισροή κεφαλαίων, βελτιώνοντας τις επενδύσεις συνολικά στην οικονομία.

Στο βασικό της σενάριο, μετά τις εκλογές και την επενδυτική αναβάθμιση από τη γερμανική Scope και την ιαπωνική R&I τον Ιούλιο-Αύγουστο, η Ελλάδα θα καταφέρει να ανακτήσει το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας αργότερα φέτος, με πιθανές ημερομηνίες στις 8/9 από την DBRS, στις 20/10 από τη S&P και την 1/12 από τη Fitch.

Ίσως το πιο προφανές όφελος από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα θα είναι η περαιτέρω πτώση των αποδόσεων των ομολόγων, μειώνοντας έτσι το κόστος δανεισμού και βελτιώνοντας τις συνθήκες ρευστότητας για το κράτος, τις τράπεζες και τις ελληνικές επιχειρήσεις. Μέρος αυτού του οφέλους έχει ήδη τιμολογηθεί, καθώς η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου έχει μειωθεί πάνω από 70 μ.β. φέτος και κάτω από το 4%, χαμηλότερα από την απόδοση των ιταλικών ομολόγων στο 4,2%.

Τα πιθανά οφέλη για τις τράπεζες, την οικονομία και τις επιχειρήσεις

Για τις τράπεζες, η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα θα μεταφραζόταν σε βελτιωμένες συνθήκες χρηματοδότησης, εξοικονόμηση κόστους επιτοκίου στις μελλοντικές εκδόσεις επιλέξιμων ομολόγων MREL ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ και βελτίωση της ποιότητας των χαρτοφυλακίων τους, τα οποία αποτελούνται κυρίως από τίτλους ελληνικών ομολόγων. Η επενδυτική βαθμίδα θα πρέπει να προκαλέσει αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, που θα δώσει πρόσθετη ώθηση στο ΑΕΠ έως και 0,5 μονάδες το 2024.

Όσον αφορά τις εγχώριες κεφαλαιαγορές, η αναβάθμιση θα οδηγήσει σε μεγάλη επέκταση της επενδυτικής βάσης για τα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές, ενώ θα προσελκύσει νέους, υψηλής ποιότητας επενδυτές μακροπρόθεσμου ορίζοντα, οι οποίοι προηγουμένως δεν ήταν σε θέση να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Το πρώτο 4μηνο φέτος, σύμφωνα με το Bloomberg, οι ξένοι επενδυτές έχουν τοποθετήσει 3,4 δισ. ευρώ σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα εν αναμονή της αναβάθμισης, ωθώντας τις δύο αγορές στις κορυφαίες επιδόσεις παγκοσμίως. Η επιστροφή στο κλαμπ των χωρών με status επενδυτικής βαθμίδας και η συνεχής εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν μια περαιτέρω μείωση του κινδύνου χώρας, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επαναξιολόγηση των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων. Αυτό, μαζί με την αυξημένη διάθεση για νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, νέες δημόσιες εγγραφές και τη σχεδιαζόμενη αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες, θα πρέπει να οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις των όγκων συναλλαγών και να προσελκύσει νέες ροές.

Μόλις η Ελλάδα ανακτήσει την IG, το τελευταίο βασικό εμπόδιο θα απομακρυνθεί για τους παρόχους δεικτών (MSCI, FTSE Russell κ.λπ.) για την προώθηση της Ελλάδας από την κατηγορία αναδυόμενης στο καθεστώς της ανεπτυγμένης αγοράς, το οποίο, αν και αναμφίβολα αποτελεί θετική επίδοση καταλύτη, θα απαιτήσει μερικά χρόνια για να υλοποιηθεί επίσημα.

Η IG είναι θετική αλλά όχι πανάκεια, καθώς απαιτούνται περαιτέρω μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Αν και η ανάκτηση της IG αποτελεί ορόσημο, σίγουρα δεν είναι το τέλος του δρόμου. Η διατήρησή της και η περαιτέρω βελτίωσή της (πριν από την παγκόσμια κρίση χρέους, η Ελλάδα είχε αξιολογηθεί με Α+, 5 βαθμίδες πάνω από την IG) είναι εξίσου ή και περισσότερο σημαντική, και αυτό είναι αναμφίβολα περισσότερο μαραθώνιος παρά σπριντ.

Ως εκ τούτου, απαιτείται η συνεχής εφαρμογή αξιόπιστων οικονομικών πολιτικών και μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα ενισχύσουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα και θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα σε εξωγενείς διαταραχές και επεισόδια μεταβλητότητας στις διεθνείς αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v