Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citi: Πώς το γεωπολιτικό ρίσκο αλλάζει τις επενδυτικές επιλογές

Ποιες είναι οι πιο ευαίσθητες αγορές στους γεωοικονομικούς κινδύνους σε αναδυόμενες και ανεπτυγμένες αγορές. Τι προτείνει η επενδυτική τράπεζα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Οι επιπτώσεις.

Citi: Πώς το γεωπολιτικό ρίσκο αλλάζει τις επενδυτικές επιλογές

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι επανέρχονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, επισημαίνει η Citi.

«Βραχυπρόθεσμα, οι τιμές της ενέργειας θα υπαγορεύσουν πιθανότατα τον αντίκτυπο της σύγκρουσης στις αγορές μετοχών. Μακροπρόθεσμα, η γεωπολιτική θα παραμείνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς η εξωτερική πολιτική διαπλέκεται όλο και περισσότερο με την οικονομική πολιτική», συνεχίζει η τράπεζα.

«Ακόμη και πριν από τα πρόσφατα γεγονότα, διαπιστώνουμε ότι στις παγκόσμιες αγορές μετοχών εφαρμόζεται μια σημαντική έκπτωση γεωοικονομικού κινδύνου, αν και κάτω από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα. Οι επενδυτές μετοχών μπορούν να τοποθετηθούν για την ευρύτερη γεωπολιτική αναπροσαρμογή.

Οι βασικοί προβληματισμοί περιλαμβάνουν: 1) μεταβαλλόμενες ροές εμπορίου/ΑΞΕ, 2) υψηλότερα ασφάλιστρα γεωοικονομικού κινδύνου, 3) μεταβαλλόμενες κατανομές χαρτοφυλακίου και 4) αυξημένη χρήση προστατευτικών πολιτικών.

Οι αγορές που είναι πιο ευαίσθητες στους γεωοικονομικούς κινδύνους περιλαμβάνουν την Κίνα στις αναδυόμενες αγορές (EM) και την Ιταλία μεταξύ των ανεπτυγμένων αγορών (DM).

Η γεωπολιτική στο επίκεντρο

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι χρηματοπιστωτικές αγορές ανταποκρίνονται συνήθως στους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους.

Πιο βραχυπρόθεσμα, η Citi προτρέπει τους επενδυτές να παρακολουθούν τον κλάδο ενέργειας. Ιστορικά, οι αγορές μετοχών είναι συνήθως υψηλότερα 12 μήνες μετά την έναρξη των γεωπολιτικών συγκρούσεων, παρά την αρχική μεταβλητότητα. Ωστόσο, οι μετοχές έχουν σημειώσει σημαντική πτώση, όταν οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι καταλύουν ενεργειακές κρίσεις.

Πιο μακροπρόθεσμα, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία, καθώς η εξωτερική πολιτική διαπλέκεται όλο και περισσότερο με την οικονομική πολιτική. Η αναδιοργάνωση των αλυσίδων εφοδιασμού είναι ένα μόνο παράδειγμα αυτού.

Όσον αφορά τον οικονομικό αντίκτυπο, ενώ οι εξαγωγές αγαθών της Κίνας παραμένουν παγκοσμίως ανταγωνιστικές, η χώρα έχει χάσει μερίδιο αγοράς στις εισαγωγές βασικών αγαθών στις ΗΠΑ. Οι σχέσεις με την Ευρώπη σε εμπορικές ροές έχουν αποδειχθεί πολύ πιο ανθεκτικές στις γεωπολιτικές εντάσεις μέχρι στιγμής. Οι ροές άμεσων ξένων επενδύσεων παρουσιάζουν κάποια σημάδια στροφής από την Κίνα.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις στις μετοχές, η Citi αναγνωρίζει τα ακόλουθα:

  1. Υψηλότερο ασφάλιστρο γεωοικονομικού κινδύνου. Οι αυξανόμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, καθώς και οι επιπτώσεις τους στην οικονομική πολιτική/τα αποτελέσματα, θα πρέπει να ενσωματωθούν στις αποτιμήσεις των αγορών μετοχών. Οι γεωοικονομικοί κίνδυνοι δεν αγνοούνταν, αλλά τα ασφάλιστρα κινδύνου παραμένουν κάτω από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα. Οι αγορές που είναι πιο ευαίσθητες στους γεωοικονομικούς κινδύνους περιλαμβάνουν τις Κίνα/Ιταλία, ενώ οι Ελβετία/Ιαπωνία επηρεάζονται λιγότερο.
  2. Αναπροσαρμογή χαρτοφυλακίου: Με το βλέμμα στο μέλλον, οι επενδυτές ενδέχεται να αλλάξουν την κατανομή των χαρτοφυλακίων τους, ώστε να λάβουν υπόψη τους γεωοικονομικούς κινδύνους. Υπάρχουν ήδη κάποιες ενδείξεις για αυτό στα στοιχεία ροής μετοχών, τα οποία δείχνουν ότι οι επενδυτές απομακρύνθηκαν από την Κίνα τους προηγούμενους μήνες. Οι αγορές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μακροπρόθεσμες επενδυτικές εναλλακτικές λύσεις έναντι της Κίνας: Η Ιαπωνία και η περιοχή της Ασίας είναι πιθανοί υποψήφιοι.
  3. Πολιτικές προστατευτισμού: Οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν προκαλέσει την επιστροφή των προστατευτικών πολιτικών, δηλαδή των κυβερνητικών μέτρων που αποσκοπούν στη στήριξη των εγχώριων βιομηχανιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v