Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές απομακρύνθηκαν από τις... κορυφές

Σε ποιους τίτλους «εγκλωβίστηκαν» οι επενδυτές, αγοράζοντας είτε μετά τις βουλευτικές εκλογές, είτε κατά τη διάρκεια του Ιουλίου. Οι συγκρίσεις με τους δείκτες και οι μετοχές που έκαναν τη διαφορά.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές απομακρύνθηκαν από τις... κορυφές

Παρά το γεγονός ότι από την αρχή της φετινής χρονιάς ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ καταγράφει άνοδο 30%, αρκετοί είναι οι δυσαρεστημένοι επενδυτές που τοποθετήθηκαν σε επίπεδα τιμών κοντά στα μέγιστα του Ιουλίου και έτσι διαπιστώνουν ότι είτε δεν κέρδισαν τίποτε από το φετινό πάρτι, είτε ακόμη υποχρεώνονται σε ζημίες.

Σύμφωνα με γνωστό παράγοντα της αγοράς, “πολλοί Έλληνες μικροεπενδυτές προχώρησαν σε αγορές είτε αμέσως μετά τις πρώτες βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου, είτε και κατά τη διάρκεια του φετινού Ιουλίου, ενώ αντίθετα στο προηγούμενο χρονικό διάστημα είτε απείχαν, είτε ακόμη ήταν πωλητές. Πρόκειται για το συνηθισμένο λάθος του να αγοράζει κάποιος μετοχές μόνο όταν έχει προηγηθεί μια μεγάλη άνοδος και το κλίμα έχει ήδη θερμανθεί σε μεγάλο βαθμό. Σε ακόμη χειρότερη θέση βρίσκονται πολλοί από αυτούς που επιχείρησαν μέσα στον Ιούλιο να «ποντάρουν στα γρήγορα» σε κάποια περιφερειακή μετοχή, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι κατά κάποιο τρόπο εγκλωβισμένοι”.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, από το μέγιστο της 27ης Ιουλίου έως και την 2α Νοεμβρίου, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 9,3% (όσο και η μεσαία κεφαλαιοποίηση) με τις τράπεζες να χάνουν κάτι παραπάνω (-11,8%), παρά το γεγονός ότι μεσολάβησαν καλές ειδήσεις για τον κλάδο (δημοσίευση αποτελεσμάτων εξαμήνου, απεμπλοκή Eurobank από το ΤΧΣ, συμφωνία Unicredit με Alpha Bank, κ.λπ.).

Σε επίπεδο επιμέρους μετοχών (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα) επτά από τους εξήντα τίτλους του Γενικού Δείκτη κατέγραψαν άνοδο (Μπλε Κέδρος, Ideal, Intrakat, Intracom, Sarantis, Motor Oil και Π. Πετρόπουλος), ενώ άλλοι εννέα υποχρεώθηκαν σε πτώση που δεν ξεπέρασε το 10% (Epsilon Net, Μυτιληναίος, Entersoft, ΚΡΙ-ΚΡΙ, BriQ Properties, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και Cenergy).

Αντίθετα, στις μετοχές που υποχρεώθηκαν στις μεγαλύτερες απώλειες, συγκαταλέγονται:

  • Εταιρείες οι οποίες το περυσινό πρώτο εξάμηνο είχαν σημειώσει «ουρανοκατέβατα» κέρδη, που δεν επαναλήφθηκαν κατά το πρώτο μισό του 2023 (πχ Έλαστρον, ΕΛΤΟΝ Χημικά, ElvalHalcor, Viohalco, Βιοκαρπέτ, Αλουμύλ). Φαίνεται πως τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου απογοήτευσαν παρά το γεγονός ότι οι πλείστες εταιρείες είχαν προβεί σε σχετικές ενημερώσεις.
  • Η ασφαλιστική εταιρεία Interlife εκτιμήθηκε ότι θα κληθεί να καταβάλει αυξημένες αποζημιώσεις λόγω των φυσικών καταστροφών σε Έβρο και Θεσσαλία.
  • Ο κλάδος των παρόχων νερού (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) συνεχίζει να ταλαιπωρείται από το αυξημένο ενεργειακό κόστος, χωρίς παράλληλα να φαίνεται πιθανή μια αύξηση των τιμολογίων.
  • Η Ικτίνος Μάρμαρα δεν έχει δει ακόμη τη ζήτηση από την Κίνα να ανακάμπτει παρά την άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί στη συγκεκριμένη χώρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19.
  • Από τον κλάδο των πλαστικών (που αντιμετωπίζει θέματα μειωμένης ζήτησης στο εξωτερικό) τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν τα Πλαστικά Θράκης, τα οποία διακρίνονται και για τη μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα σε σύγκριση με τα Πλαστικά Κρήτης και τη Flexopack.
  • Τέλος, δεν φαίνεται να υπάρχουν κάποιοι εμφανείς λόγοι για τη σημαντική πτώση τίτλων όπως πχ της Quest Holdings και της Τεχνικής Ολυμπιακής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v