Αγορές: Συνεχές "τεστάρισμα" νέων χαμηλών

Τα χαμηλά έτους εκτιμάται ότι θα δοκιμάσουν αυτή την εβδομάδα οι δείκτες της Wall Street και των μεγάλων ευρωαγορών, δοκιμασία που μπορεί να οδηγήσει το ΧΑ προς τις 3.400 μονάδες. Εκτιμήσεις για Σοφοκλέους. Ο ρόλος της ΕΤΕ.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Αγορές: Συνεχές τεστάρισμα νέων χαμηλών
Τα χαμηλά έτους εκτιμάται ότι θα δοκιμάσουν αυτή την εβδομάδα οι δείκτες της Wall Street και των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, δοκιμασία που σύμφωνα με χρηματιστές και διαχειριστές θα οδηγήσει σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα το… πρωτοπόρο στην πτώση Χ.Α. πιέζοντας τον Γενικό Δείκτη προς τις 3.400 μονάδες.

Η περασμένη εβδομάδα επιφύλασσε άσχημο τέλος για τις αγορές μετοχών διεθνώς. Η προσδοκία ότι μετά τα καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα των αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών θα δημιουργούνταν συνθήκες ανοδικής αντίδρασης, με πρωταγωνιστή τις τράπεζες, διαψεύστηκε από την επαναφορά του κινδύνου πιστωτικής κατάρρευσης.

Μέσα σε δύο, μόλις, 24ωρα, σειρά εκτιμήσεων και προαναγγελιών για νέες διαγραφές ή ζημίες επανέφερε τον κίνδυνο της πιστωτικής κατάρρευσης στις αγορές και τον S&P σε ελεύθερη πτώση και τροχιά προς τη δοκιμασία των χαμηλών του περασμένου Μαρτίου (1.270 μονάδες).

Δύο είναι, σύμφωνα με εγχώριους διαχειριστές, οι μεγάλες διαφορές σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο. Ο συστημικός κίνδυνος του τραπεζικού τομέα εμφανίζεται μικρότερος σε σχέση με τρεις μήνες πριν, όμως οι νέες ζημίες και διαγραφές δείχνουν ότι η πιστωτική κρίση έχει ακόμη βάθος και οι τιμές των τραπεζών προσαρμόζονται αντίστοιχα.

Η δεύτερη διαφορά έγκειται στο ότι τώρα οι αγορές είναι αντιμέτωπες και με τον εφιάλτη των πληθωριστικών πιέσεων, ο οποίος συμβάλλει στο να πιέζονται κλάδοι που τρεις μήνες πριν είχαν καλύτερη συμπεριφορά (αυτοκινητοβιομηχανίες) ή θεωρούνταν επενδυτικά καταφύγια (utilities, τρόφιμα κ.ά.).

Μια ισχυρή πρόγευση της πίεσης την οποία δημιουργεί η συστοιχία των νέων δεδομένων παρείχε την Παρασκευή η Wall Street. Οι εκτιμήσεις για τα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι περιφερειακές αμερικανικές τράπεζες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ζημίες από τα χαρτοφυλάκιά τους, για τις ζημίες που θα καταγράψουν στο β΄ τρίμηνο της χρήσης οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ, Fannie Mae και Freddie Mac, και για τις περικοπές των μερισμάτων από τράπεζες όπως οι Bank of America και National City γκρέμισαν τις τράπεζες.

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των MBIA (A2) και Ambac (Aa3) από τη Moody's πίεσε τον κλάδο ασφάλισης ομολόγων και έθεσε σε κίνηση έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο νέων προβλέψεων καθώς οι εκδότριες τράπεζες θα εμφανίσουν με τη σειρά τους ζημίες.

Ταυτόχρονα, πιέστηκαν και οι τιμές των αυτοκινητοβιομηχανιών (General Motors, Ford και Chrysler), μετά την προειδοποίηση της Standard & Poor’s ότι ενδέχεται να προχωρήσει σε υποβάθμιση των συστάσεών τους λόγω εκτιμήσεων για επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά αυτοκινήτων. Το ανησυχητικό πλέον είναι ότι ο συνδυασμός οικονομικής και πιστωτικής κρίσης δείχνει να αγγίζει και τους μη κυκλικούς κλάδους, ενισχύοντας τη γενικευμένη τάση αποχώρησης από τις μετοχές και από τα ομόλογα και διακράτησης ρευστότητας.

Μερικές ημέρες πριν είχε «χαθεί» για τις ευρωπαϊκές αγορές ο κλάδος κοινής ωφέλειας λόγω της ανόδου των επιτοκίων που μειώνει τη θελκτικότητα των υψηλών μερισματικών του αποδόσεων. Κλάδος που είχε υπεραποδώσει τους προηγούμενους μήνες λόγω των αμυντικών χαρακτηριστικών του.

Με τον S&P να χάνει την περασμένη Παρασκευή και τα επίπεδα των 1.325 μονάδων, η προοπτική επιστροφής του στα χαμηλά του περασμένου Μαρτίου (1.270 μονάδες) φαντάζει πλέον ιδιαίτερα πιθανή. Τι θα κάνει όμως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης του οποίου βρίσκεται ήδη σε νέα χαμηλά έτους (3.619,11 μονάδες);

Χρηματιστές αναμένουν ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών θα κινηθεί πιθανότατα προς την περιοχή ισχυρής στήριξης των 3.400 μονάδων σημειώνοντας ότι στην καλύτερη περίπτωση ΄μπορεί να επιδείξει αμυντικότερη συμπεριφορά στην πτώση λόγω και της χειρότερης πορείας του από τις μεγάλες αγορές.

Προς το παρόν βέβαια δεν υπάρχουν ενδείξεις στις οποίες να εδράζεται αυτό το σενάριο.

Αντίθετα, οι ξένοι συνεχίζουν να μειώνουν την έκθεσή τους στη Νέα Ευρώπη και μαζί σε περιφερειακές αγορές που διαθέτουν επιχειρήσεις με έκθεση στην περιοχή όπως το Χ.Α. Αγορές εμφανίζονται μόνο εφόσον εκδηλωθεί ισχυρό momentum ανοδικής αντίδρασης διεθνώς, ενώ το Χ.Α. λόγω απουσίας ισχυρών εγχώριων χαρτοφυλακίων ενδείκνυται για εύκολο σορτάρισμα.

Επιπλέον, η Ελλάδα περισσότερο από την Αυστρία έχει "επικοινωνήσει" το πρόβλημα του κόστους χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες και αποτελεί πλέον κοινή αίσθηση στους ξένους ότι θα υπάρξουν καθοδικές αναθεωρήσεις στόχων κερδοφορίας για τη φετινή χρήση.

Ως αποτέλεσμα ελάχιστοι πλέον ασχολούνται με τα θεμελιώδη και στην αγορά ανθούν ανησυχίες για ακόμη χειρότερα νούμερα και από τα ήδη προεξοφλημένα. Οι ελληνικές τράπεζες και μαζί τους το Χ.Α. θα ηρεμήσουν και πιθανώς οι αποτιμήσεις τους να εκτιναχτούν σαν ελατήριο μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου τα οποία θα διασκεδάσουν τις παραπάνω ανησυχίες, τονίζει έμπειρος διαχειριστής.

Κλειδί ήταν και παραμένει η συμπεριφορά της Εθνικής Τράπεζας. Ο τίτλος έκλεισε την Παρασκευή ακριβώς στο προσαρμοσμένο χαμηλό του (29,84 ευρώ) και είτε θα το κρατήσει δίνοντας διπλό «βυθό» είτε θα το σπάσει και θα κινηθεί προς τα 28,90 ευρώ, περιοχή ισχυρής στήριξης.

Το ότι βγήκαν αρκετές αγορές με χαρακτήρα trading από ιδιώτες στο δεύτερο μισό της προηγούμενης εβδομάδας δεν αποτελεί ευοίωνο σημάδι, καθώς η διάσπαση της περιοχής των 30 ευρώ προκάλεσε άρον-άρον πωλήσεις προκειμένου να περιοριστούν οι ζημίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v