Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το "στοίχημα" του εξαμήνου για 5 κλάδους

Πέντε κλάδοι, πέντε διαφορετικά stories. Τι προβλέπεται να ανακοινώσουν στο εξάμηνο οι εταιρίες ιχθυοκαλλιεργειών, υγείας, λιανικού εμπορίου, πληροφορικής και αλουμινίου. Οι αποτιμήσεις. Οι προσδοκίες.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Το στοίχημα του εξαμήνου για 5 κλάδους
** Αναλυτικοί πίνακες με τις αποδόσεις των μετοχών αλουμινίου, ιχθυοκαλλιεργειών, λιανικού εμπορίου, υγείας και πληροφορικής το διάστημα 8/5 - 8/8/2008 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Ένα ερώτημα που απασχολεί τη χρηματιστηριακή κοινότητα από παλιά είναι το κατά πόσον η ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων επηρεάζει τις τιμές των μετοχών ή, αντίστροφα, κατά πόσον οι τιμές των μετοχών έχουν ήδη επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Στην πράξη ωστόσο συμβαίνουν και τα δύο. Για παράδειγμα, κατά την τρέχουσα περίοδο, όπου αναμένεται η δημοσίευση των εξαμηνιαίων λογιστικών αποτελεσμάτων, η χρηματιστηριακή αγορά τα περιμένει με ενδιαφέρον προκειμένου να εξαγάγει τα δικά της συμπεράσματα και να δράσει ανάλογα στο ταμπλό της Σοφοκλέους.

Ταυτόχρονα όμως, η αγορά -μέσω των διαφόρων πηγών πληροφόρησης που διαθέτει- έχει ήδη διαμορφώσει τις δικές της προσδοκίες για τα εξαμηνιαία αποτελέσματα, επηρεάζοντας και τις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Έτσι, παρουσιάζουμε την πορεία των μετοχών πέντε κλάδων (διέλαση αλουμινίου, ιχθυοκαλλιέργειες, λιανικό εμπόριο, υγεία και πληροφορική) σε σχέση με τις προσδοκίες της αγοράς για τα εξαμηνιαία αποτελέσματα των εταιρειών.

ΔΙΕΛΑΣΗ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ

Κατεβαίνει ο πήχης για δύο

Όλοι γνώριζαν ότι οι εταιρείες του κλάδου της διέλασης αλουμινίου δεν θα είχαν εύκολη φετινή χρονιά. Η περυσινή μείωση του όγκου των οικοδομικών αδειών προμήνυε για φέτος μειωμένη ζήτηση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το μέρος της παραγωγής που κατευθύνεται στην οικοδομή. Επιπλέον, κάποιες δυσκολίες -λόγω της διεθνούς συγκυρίας- θα συναντούσαν οι πωλήσεις σε χώρες της δυτικής Ευρώπης, ενώ ίσως να περιοριζόταν και ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων στις χώρες της ΝΑ. Ευρώπης.

Οι σημερινές προοπτικές έχουν επιδεινωθεί, καθώς η κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα είναι εντονότερη απ’ ό,τι αρχικά αναμενόταν, ενώ κάποιοι έχουν αρχίσει να αμφιβάλουν και για το αναμενόμενο rebound κατά το 2009. Κατά το τελευταίο τρίμηνο (έως τις 8/8/2008) η μετοχή της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ είχε την καλύτερη παρουσία στο ταμπλό (άνοδος 1,67%), όταν η Αλουμύλ υποχώρησε κατά 29,6%, η ΕΤΕΜ κατά 25,3% και η Alco Hellas κατά 13,3%.

Η «αντοχή» της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ θα μπορούσε να ερμηνευτεί από την έντονη παρουσία της στις βαλκανικές αγορές, καθώς και από τη δυναμικότερη επέκταση των δραστηριοτήτων της σε γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας όπου δεν είχε ισχυρά μερίδια αγοράς. Κατά το πρώτο τρίμηνο τα κέρδη ήταν ανοδικά, ενώ στο εξάμηνο στην αγορά επικρατεί γενικότερη αισιοδοξία για ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Η Αλουμύλ, αντίθετα, υποχρεώθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο σε πτωτικά αποτελέσματα και είχε εκτιμήσει ότι η πτώση αυτή θα «μαζευόταν» κατά τη διάρκεια του έτους. Ωστόσο, η μεγάλη υποχώρηση της μετοχής στο ταμπλό δείχνει ότι η αγορά φοβάται συνέχιση της εικόνας του πρώτου τριμήνου και κατά το δεύτερο τέταρτο του έτους.

Η ΕΤΕΜ υποχρεώθηκε σε ζημίες στο πρώτο τρίμηνο. Η εισηγμένη δέχεται πλέον οξύτατο ανταγωνισμό σε αγορές όπου άλλοτε κατείχε ηγετική θέση και γενικότερα έχει ξεκινήσει πρόγραμμα αναδιοργάνωσης, δίνοντας μάλιστα μεγάλα ποσά στη διαφήμιση και στην προβολή. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου αναμένεται μάλλον να προβληματίσουν παρά να εντυπωσιάσουν.

Η Alco Hellas, τέλος, ευνοείται φέτος από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στη Γερμανία, καθώς στη χώρα αυτή επιτυγχάνει τον μεγαλύτερο όγκο των εργασιών της. Η αγορά αναμένει δεύτερο τρίμηνο που δεν θα διαφοροποιείται σημαντικά από το πρώτο.

ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Επιδεινώνεται η κατάσταση

Η κατάσταση στον κλάδο το τελευταίο τρίμηνο επιδεινώθηκε. Η τιμή της τσιπούρας είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι, το κόστος χρηματοδότησης είναι υψηλότερο και δεκάδες εταιρείες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, επιτείνοντας τις δυσκολίες για τους μεγάλους (και εισηγμένους) του κλάδου.

Στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, η μετοχή του Νηρέα έχει καταγράψει απώλειες 22,7%, των Ιχθυοτροφείων Σελόντα 25,8%, των Ελληνικών Ιχθυοκαλλιεργειών 19,5%, ενώ οριακά κέρδη έχει σημειώσει ο τίτλος της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες.

Όλα δείχνουν ότι ο Νηρέας θα υποχρεωθεί σε σημαντική υποχώρηση κερδών στο εξάμηνο.
Η αγορά αμφιβάλλει έντονα για το κατά πόσον τα Ιχθυοτροφεία Σελόντα θα καταφέρουν να επιτύχουν το φετινό τους guidance (που ήδη ήταν περίπου το μισό από το αντίστοιχο περυσινό).

Στις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες αναμένεται μεν για φέτος άνοδος κερδών, αυτή ωστόσο θα απέχει (από σημαντικά έως και πολύ) από εκείνη που προβλεπόταν στο πενταετές business plan.

Τέλος, η Δίας θα εμφανίσει πολύ ανοδικά αποτελέσματα στο πρώτο εξάμηνο (πέρυσι αγοράστηκαν πολλές εταιρείες που φέτος επηρεάζουν τα αποτελέσματα για πρώτη φορά σε δωδεκάμηνη βάση), ωστόσο στο σύνολο της χρήσης εκτιμάται ότι η άνοδος του κύκλου εργασιών θα «προσγειωθεί» στο +30%, ενώ δεν είναι βέβαιο το πώς θα εξελιχθεί η φετινή κερδοφορία.

ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

Αναζητώντας τα... recession stories

H κατάσταση στο λιανικό εμπόριο επιδεινώνεται μήνα με τον μήνα και δεν είναι τυχαίο το γεγονός της έντονης αποκλιμάκωσης που έχει σημειώσει ο κλαδικός δείκτης προσδοκιών κατά το δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου. Η άνοδος του πληθωρισμού έχει μειώσει την αγοραστική δύναμη πολλών νοικοκυριών, τα οποία τώρα παρουσιάζονται περισσότερο διστακτικά για αγορές.

Η εξέλιξη αυτή αλλά και η γενικότερη διεθνής συγκυρία που ανάγκασε ορισμένα ξένα funds να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους είχαν ως αποτέλεσμα τον αρνητικό επηρεασμό των τιμών των μετοχών του κλάδου στο ταμπλό της Σοφοκλέους. Έτσι, είχαμε, για παράδειγμα, το τελευταίο τρίμηνο το -17,6% της Jumbo, το -28,6% της Sprider, το -21,5% του Βάρδα, το -23,3% της Ridenco, ενώ αντίθετα μικρά κέρδη (3,8%) σημείωσε η μετοχή της Fashion Box.

Στην περίπτωση της Jumbo, οι προβλέψεις των αναλυτών μιλούν για συνέχιση των διψήφιων ποσοστών ανάπτυξης και μέσα στη χρήση που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου, επίδοση που θα κατεβάσει το P/E του τίτλου σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με αυτό που είχαμε συνηθίσει εδώ και πολλά χρόνια.

Η διοίκηση της Sprider επέμεινε τον Ιούνιο στο φετινό guidance που είχε δώσει στις αρχές του έτους (οδηγεί σε ένα σαφώς ελκυστικό P/E), ενώ στελέχη της εταιρείας δηλώνουν ότι αποτελεί ένα κλασικό παράδειγμα μη επηρεασμού από οικονομικές κρίσεις. Η αγορά, πάντως, αναμένει με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου.

Στην περίπτωση της εταιρείας Βάρδας, στο πρώτο εξάμηνο αναμένεται υποχώρηση πωλήσεων και διψήφιο ποσοστό μείωσης των καθαρών κερδών, με τη διοίκηση της εταιρείας να προσπαθεί να περιορίσει το άνοιγμα κατά τα δεύτερο μισό της χρονιάς.
 
Αντίθετα, σαφώς ανοδικό αναμένεται το πρώτο εξάμηνο για τη Fashion Box.

ΚΛΑΔΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Εικόνα δύο ταχυτήτων

Κατά το τελευταίο τρίμηνο (έως και τις 8/8/2008) η μετοχή του Ιασώ απώλεσε 10,5%, του Υγεία 12,4%, της Euromedica 32,5% και του Ιατρικού Κέντρου 32,6%.

Η αγορά αναμένει ότι το δεύτερο τρίμηνο του Ιασώ θα εμφανιστεί καλύτερο από το πρώτο, με τις πρόσφατες εκτιμήσεις για σύνολο της χρήσης να μιλούν για ισχυρή άνοδο κερδών, με θετικό cash flow και με κερδοφόρα «κάτω γραμμή» στο Iaso General.

Αντίθετα, σαφώς επιφυλακτική δείχνει η αγορά στα εξαμηνιαία αποτελέσματα τόσο της Euromedica (πέρα από τις υποαξίες χαρτοφυλακίου, αναμένεται με ενδιαφέρον το πόσο βελτιώθηκαν οι λειτουργικές επιδόσεις μετά τις τόσες εξαγορές που μεσολάβησαν) όσο και του Ιατρικού Κέντρου, με πολλούς να προβλέπουν ότι το 2008 θα αποτελέσει δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην οποία ο εισηγμένος όμιλος θα υποχρεωθεί σε πτώση κερδών.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

Θετικές προσδοκίες, ανθεκτικές μετοχές

Ο κλάδος της πληροφορικής συγκαταλέγεται σε εκείνους που παρουσίασαν σθεναρή άμυνα στο ταμπλό της Σοφοκλέους κατά το τελευταίο τρίμηνο. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις περιορισμένες απώλειες της Byte (-13,82%), της Profile (-12,44%), της Info-Quest (-12,09%), καθώς και τα μικρά κέρδη που σημείωσε ο τίτλος της SingularLogic (+4,6%).

Σε μεγάλο βαθμό η σχετικά καλή συμπεριφορά του κλάδου οφείλεται στα ανοδικά αποτελέσματα που αναμένεται να σημειώσουν οι εισηγμένες εταιρείες τόσο στο πρώτο εξάμηνο όσο και στο σύνολο της χρήσης.

Έτσι, μετά τα πολύ ισχυρά εξαμηνιαία αποτελέσματα της Entersoft (ΕΝ.Α.) αναμένονται διψήφια ποσοστά ανόδου για τις SingularLogic, Byte, Profile, Epsilon Net (EN.A.) κ.ά. Στην περίπτωση της PC Systems τα κέρδη αναμένονται μειωμένα, ωστόσο προσδοκάται ανάκαμψη επιδόσεων κατά το δεύτερο εξάμηνο της χρήσης. Όσον αφορά στον όμιλο Info-Quest, τα φετινά αποτελέσματα δεν θα εντυπωσιάσουν, καθώς εμφανίζουν ζημίες νέες δραστηριότητες οι οποίες δεν έχουν προλάβει να ωριμάσουν.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 543 της εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ" (14 - 19 Αυγούστου 2008).

** Αναλυτικοί πίνακες με τις αποδόσεις των μετοχών αλουμινίου, ιχθυοκαλλιεργειών, λιανικού εμπορίου, υγείας και πληροφορικής το διάστημα 8/5 - 8/8/2008 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v