Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα «ψιλά γράμματα» των λογιστικών καταστάσεων

Αποτελέσματα δέκα εισηγμένων που… «σηκώνουν κουβέντα». Τα μη επαναλαμβανόμενα νούμερα που αλλοιώνουν την πραγματική εικόνα των εταιριών και οι βαρύνουσες επισημάνσεις των ορκωτών ελεγκτών.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Τα «ψιλά γράμματα» των λογιστικών καταστάσεων
Αποτελέσματα δέκα εισηγμένων που… «σηκώνουν κουβέντα» - Τα μη επαναλαμβανόμενα νούμερα που αλλοιώνουν την πραγματική εικόνα των εταιριών και οι βαρύνουσες επισημάνσεις των ορκωτών ελεγκτών.

Ολοκληρώθηκε χθες η δημοσίευση των εξαμηνιαίων λογιστικών καταστάσεων των εισηγμένων εταιριών, με κυριότερο συμπέρασμα ότι η διεθνής συγκυρία επηρέασε σημαντικά και τις ελληνικές επιχειρήσεις, πολλές εκ των οποίων υποχρεώθηκαν σε επιδόσεις σαφώς χειρότερες των αντίστοιχων περυσινών.

Στο δημοσίευμα αυτό θα εξετάσουμε δέκα λογιστικές καταστάσεις που… «σηκώνουν κουβέντα», καθώς άλλοτε τα μη επαναλαμβανόμενα μεγέθη αλλοιώνουν την πραγματική εικόνα των εταιριών, άλλοτε οι παρατηρήσεις των ορκωτών ελεγκτών αναδεικνύουν κινδύνους και άλλοτε η πορεία του πρώτου εξαμήνου προμηνύει κινήσεις που αναμένεται να γίνουν στο μέλλον…

ELBISCO: Σοβαρά προβλήματα…

Μια πρώτη ματιά στις οικονομικές καταστάσεις της ELBISCO δείχνει πολύ σημαντική αύξηση πωλήσεων από τα 88,2 στα 98,2 εκατ. ευρώ, καθώς και κερδοφορία που σε προ φόρων επίπεδο εκτοξεύεται από τις 971 χιλιάδες στο 1,88 εκατ. ευρώ (μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας από -355 σε 259 χιλιάδες ευρώ).

Τα φαινόμενα, όμως, συχνά απατούν:

• Η ενίσχυση του κύκλου εργασιών στην ελληνική αγορά προέρχεται στον μεγαλύτερο βαθμό από την αύξηση των τιμών και όχι από την άνοδο του όγκου των πωλήσεων (καλύτερα πήγαν τα πράγματα στη Ρουμανία).
 
• Για να προκύψει κέρδος χρειάστηκε το έκτακτο κονδύλι των 3 εκατ. ευρώ από την πώληση ακινήτου της θυγατρικής Zitoluks Skopje.

• Οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν αρνητικές κατά 2,39 εκατ. ευρώ, έναντι +1,19 εκατ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

• Ο δείκτης κυκλοφοριακής ρευστότητας περιορίστηκε στο 1,04 και το χρηματοοικονομικό κόστος εκτινάχτηκε στα 5,57 εκατ. ευρώ (117,7 εκατ. δάνεια)…

• Στο δεύτερο εξάμηνο του 2008 η εισηγμένη θα επιβαρυνθεί με έκτακτο κόστος 2,2 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά της παραγωγής από το εργοστάσιο της Πάτρας σε αυτό του Πικερμίου, κίνηση που προβλέπεται «να φέρει τα λεφτά της πίσω» σε λιγότερο από τρία χρόνια.

BETANET: «Είπα-ξείπα» μέσα σε δύο μήνες…

Όποιος είχε παρακολουθήσει την τακτική γενική συνέλευση της BETANET τον Ιούνιο και διάβαζε τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου που δημοσιεύτηκαν δύο μήνες αργότερα θα πίστευε ότι είχε να κάνει με… δύο διαφορετικές εταιρίες!

Στη συνέλευση του Ιουνίου η διοίκηση είχε δηλώσει «συγκρατημένα αισιόδοξη», έχοντας παρουσιάσει στο πρώτο τρίμηνο του έτους αύξηση κύκλου εργασιών και καθαρά κέρδη 648 χιλιάδων. Επιπλέον, από τον Δεκέμβρη του 2007 έως και τον Ιούνιο του 2008 η BETANET είχε αντλήσει πρόσθετα κεφάλαια 17,7 εκατ. ευρώ από την αύξηση κεφαλαίου και από τις πωλήσεις συμμετοχών.

Αντίθετα, στις λογιστικές καταστάσεις του εξαμήνου η διοίκηση της εταιρίας:

• Εμφάνισε μείωση κύκλου εργασιών από τα 17,8 στα 11,8 εκατ. και ζημία 8,5 εκατ. ευρώ!

• Λογιστικοποίησε προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις ύψους 7 εκατ. ευρώ, ποσό δηλαδή που αντιστοιχεί περίπου στο 65% του κύκλου εργασιών του εξαμήνου!

• Σκιαγράφησε με μελανά χρώματα την πορεία του δεύτερου εξαμήνου, καθώς, όπως αναφέρει, «το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η εταιρία αποτελεί έναν σημαντικό κίνδυνο για την ομαλή παραγωγική και λειτουργική δραστηριότητα και δημιουργεί δυσκολίες στις σχέσεις με τρίτους».

ΝΕΛ: Επιφύλαξη ορκωτών για 26,5 εκατ. ευρώ

Αρνητικό EBITDA ύψους 8,5 εκατ. ευρώ και καθαρές ζημίες 11,6 εκατ. ευρώ
εμφάνισε η ΝΕΛ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2008. Πάντως, τα ποσά αυτά επηρεάστηκαν και από μη επαναλαμβανόμενους παράγοντες, όπως:

• Ζημία 4,85 εκατ. ευρώ λόγω του ατυχήματος στο πλοίο «Θεόφιλος». Στη ΝΕΛ, πάντως, πιστεύουν ότι το ποσό αυτό θα εισπραχθεί από την ασφαλιστική εταιρία.

Κέρδη 1,48 εκατ. ευρώ από την πώληση του πακέτου των μετοχών στη Hellenic Seaways.

• Απομείωση πλοίων ύψους 2,238 εκατ. μείωσε απευθείας την καθαρή θέση του ομίλου χωρίς να περάσει από τα αποτελέσματα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στις ακτοπλοϊκές εταιρίες μεγαλύτερη σημασία έχει η πορεία όχι τόσο του πρώτου εξαμήνου όσο του τρίτου τριμήνου, όπου υπάρχει θετική εποχικότητα.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και η θέση του ορκωτού ελεγκτή για απαίτηση ύψους 26,5 εκατ. ευρώ που βρίσκεται σε καθεστώς υπερημερίας από τον περασμένο Μάιο.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της ΝΕΛ δεν φαίνεται να ανησυχεί, υποστηρίζοντας τα παρακάτω: «Η απαίτηση, αυτή που προέρχεται από την πώληση του πλοίου "Αίολος Κεντέρης", είναι διασφαλισμένη με την κατοχή των μετοχών της αγοράστριας πλοιοκτήτριας εταιρίας του πλοίου "Αίολος Κεντέρης", καθώς και άλλης εταιρίας αγοράστριας του πλοίου "Παναγία Πάρου". Αυτό βεβαιώνεται από την τράπεζα που φέρεται ως θεματοφύλακας των μετοχών αυτών. Πέραν τούτων, σε υπερημερία οφειλέτη βρίσκονται και οι απαιτήσεις της ΝΕΛ από την τεχνική διαχείριση των παραπάνω πλοίων, συνολικού ύψους 1,783 εκατ. ευρώ».

Και καταλήγει η διοίκηση της ΝΕΛ: «Η εύλογη αξία των πλοίων αυτών μετά την αφαίρεση των ενυπόθηκων δανείων που βαρύνουν τα πλοία αυτά ανέρχεται σε 26,5 εκατ. ευρώ», ενώ για το υπόλοιπο ποσό των 283 χιλιάδων ευρώ έχει ήδη σχηματιστεί πρόβλεψη.

Ο ορκωτός ελεγκτής, ωστόσο, έχει πάρει αποστάσεις από τη θέση της διοίκησης της εισηγμένης εταιρίας, σημειώνοντας: «Η συνολική απαίτηση των 26,5 εκατ. ευρώ βρίσκεται σε υπερημερία οφειλέτη και σύμφωνα με το συμφωνητικό πώλησης των ανωτέρω πλοίων είναι διασφαλισμένη με την κατοχή των μετοχών των ανωτέρω αλλοδαπών εταιριών, οι οποίες έχουν κατατεθεί σε ελληνική τράπεζα με δικαιούχο τη ΝΕΛ.

Λαμβανομένων υπόψη ότι: α) δεν μας έχουν δοθεί εγκεκριμένες και ελεγμένες από εγκεκριμένους ελεγκτές οικονομικές καταστάσεις των ανωτέρω αλλοδαπών εταιριών έτσι ώστε να διαπιστώσουμε την οικονομική πορεία τους και την καθαρή θέση τους, β) το ενδεχόμενο συντηρητικής κατάσχεσης των ανωτέρω πλοίων είναι εξαιρετικά δύσκολο δεδομένου ότι επί των ανωτέρω πλοίων υπάρχει α΄ βαθμού υποθήκη προς ελληνική δανείστρια τράπεζα και δεν μας έχει δοθεί καμία έγγραφη συμφωνία μεταξύ της εν λόγω τράπεζας και της εταιρίας που να διευθετεί το θέμα, δεν είμαστε σε θέση να διαπιστώσουμε μέχρι ποιου ποσού οι εν λόγω εγγυήσεις δύνανται να καλύψουν τη συνολική απαίτηση των 26,5 εκατ. ευρώ».

Και αφού επίσης επισημαίνει την ανάληψη από την εταιρία ποσού 2,89 εκατ. ευρώ «για λογαριασμό εταιρίας βασικού μετόχου της ΝΕΛ», ο ορκωτός καταλήγει: «Με δεδομένο ότι η απαίτηση 26,5 εκατ. ευρώ αποτελεί σημαντικό στοιχείο του ενεργητικού, αδυνατούμε να εκφέρουμε συμπέρασμα επί των εξαμηνιαίων οικονομικών καταστάσεων».

Σπύρου: Ένα «χοντρό» πρόστιμο από τα παλιά…

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2008, ο όμιλος Σπύρου εμφάνισε άνοδο πωλήσεων από τα 18,2 στα 19,7 εκατ. ευρώ (+8,6%) και κερδών προ φόρων από τα 2,14 στα 3,56 εκατ. (+66%). Λόγω των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζουν οι δραστηριότητες της εταιρίας, θα αποτελούσε σφάλμα να εκτιμήσει κάποιος τα κέρδη του έτους πολλαπλασιάζοντας την εξαμηνιαία επίδοση επί δύο, γιατί συνήθως το δεύτερο εξάμηνο είναι σαφώς χαμηλότερο του πρώτου (και ενίοτε ζημιογόνο). Επίσης, πέρυσι η εισηγμένη είχε εγγράψει και έκτακτα κέρδη από ανατίμηση αξίας ακινήτου.

Η εισηγμένη, πάντως, δηλώνει αισιόδοξη για την πορεία του δεύτερου εξαμήνου, μιλώντας για ετήσιες πωλήσεις 30 εκατ. ευρώ (+25% σε σχέση με πέρυσι) και σημειώνοντας ότι «η αυξημένη ζήτηση σε τρόφιμα που οδήγησε σε αύξηση στις τιμές των γεωργικών προϊόντων εκτιμούμε ότι θα συνεχιστεί, με αποτέλεσμα την άνοδο του όγκου των πωλήσεων».

Ανεξάρτητα, ωστόσο, από το πώς θα εξελιχτεί η λειτουργική πορεία της εταιρίας, η φετινή (τουλάχιστον) κερδοφορία θα επηρεαστεί από ένα φορολογικό πρόστιμο που είχε επιβληθεί κατά τη διετία 1998 - 1999! Συγκεκριμένα, από τότε είχε επιβληθεί στη Σπύρου πρόστιμο 5 εκατ. ευρώ, χωρίς η τελευταία να έχει δημιουργήσει ούτε ένα ευρώ σχετική πρόβλεψη, με το σκεπτικό ότι προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια!

Η εκδίκαση της υπόθεσης έγινε φέτος και μέχρι σήμερα έχει εκδοθεί μέρος των αποφάσεων, για ποσό 5,7 εκατ. ευρώ. Έναντι αυτών ασκήθηκε έφεση από την εισηγμένη και εγγράφηκε ως πρόβλεψη 2,27 εκατ. (το 40% του ποσού), το οποίο άλλωστε είχε ως αποτέλεσμα τα καθαρά κέρδη της Σπύρου το πρώτο φετινό εξάμηνο να υποχωρήσουν από το 1,97 εκατ. στις 686 χιλιάδες ευρώ. Για το υπόλοιπο 60% της οφειλής (3,43 εκατ.) δεν σχηματίστηκε πρόβλεψη σε βάρος των αποτελεσμάτων και της καθαρής θέσης.

Το σίγουρο είναι ότι κατά τα επόμενα χρόνια θα υπάρχει ένα «ανοιχτό μέτωπο» αρκετών εκατ. ευρώ, που μπορεί είτε να επιβαρύνουν περαιτέρω τα αποτελέσματα της εισηγμένης είτε και να τα βελτιώσουν, σε περίπτωση που κερδηθούν οι δικαστικές αυτές υποθέσεις δευτεροβάθμια.

Κυριακίδης Μάρμαρα: Επισημάνσεις για ρευστότητα

«Λόγω της χρηματοοικονομικής διάρθρωσης του ομίλου επισημαίνουμε τους κινδύνους επιτοκίου και ταμειακών ροών», παρατηρεί ο ορκωτός ελεγκτής στις εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις της Κυριακίδης Μάρμαρα, με την εισηγμένη να μιλά για πιθανή ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων που δεν είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της εταιρίας, αλλά περικλείουν υπεραξίες.

Στις 30/6/2008 το σύνολο των τραπεζικών υποχρεώσεων της Κυριακίδης Μάρμαρα υπερέβαινε τα 70 εκατ. ευρώ και το χρηματοοικονομικό κόστος του πρώτου εξαμήνου διαμορφώθηκε σε 3,63 εκατ. ευρώ (2,04 εκατ. κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα), αποτελώντας το 71% του ΕΒΙΤ (κέρδη προ φόρων και τόκων). Το μέσο κόστος εξυπηρέτησης των μακροπρόθεσμων δανείων ήταν 5,78% και των βραχυπρόθεσμων 7,15%.

Ο εισηγμένος όμιλος είχε φέτος να αντιμετωπίσει κυρίως δύο προβλήματα: Το πρώτο του υψηλού του δανεισμού και το δεύτερο της περυσινής ολοκλήρωσης του μεγάλου έργου στο Αμπού Ντάμπι χωρίς την ανάληψη μιας ανάλογα υψηλής σύμβασης. Παρ' όλα αυτά, το γεγονός ότι πολύ σημαντικό ποσοστό των πωλήσεων κατευθύνεται σε πετρελαιοπαραγωγούς χώρες και σε χώρες με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης (π.χ. Κίνα) συντέλεσε στο να μην επηρεαστούν πτωτικά οι πωλήσεις, παρά τη γενικότερη δυσμενή συγκυρία στην παγκόσμια αγορά.

Κατά το πρώτο εξάμηνο, ο κύκλος εργασιών διατηρήθηκε περίπου σταθερός (19,38 εκατ.), το EBIT περιορίστηκε από τα 5,67 στα 5,11 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη συρρικνώθηκαν από τα 3,11 εκατ. στις 766 χιλιάδες ευρώ. Να σημειωθεί ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους ήταν ζημιογόνο (-572 χιλιάδες προ φόρων) λόγω κυρίως της μεγάλης αύξησης των χρηματοοικονομικών εξόδων.

ΔΙΕΚΑΤ: «Καμπανάκι» κρούει ο ορκωτός

«Η υφιστάμενη χρηματοοικονομική θέση της εταιρίας δημιουργεί τη βάση για την έκφραση αβεβαιότητας ως προς την ικανότητά της να συνεχίσει την επιχειρηματική δραστηριότητά της και κατά συνέπεια θα πρέπει η διοίκηση να λάβει προσήκοντα μέτρα».

Κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, ο εισηγμένος όμιλος υποχρεώθηκε σε αρνητικό ΕΒΙΤ -1,8 εκατ. ευρώ, σε χρηματοοικονομικά έξοδα 2 εκατ. ευρώ, ενώ στο τέλος Ιουνίου ο συνολικός καθαρός δανεισμός κυμαινόταν γύρω στα 35 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της ΔΙΕΚΑΤ προσπαθεί να απαντήσει στην τρέχουσα συγκυρία με επικέντρωση στα τηλεπικοινωνιακά έργα, με πώληση ορισμένων θυγατρικών της (π.χ. της Evroil στην Αλβανία) μέσα από τη διαχείριση ακινήτων της κ.λπ.

Προοδευτική: Η «μάχη» της ρευστότητας

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο, ο κύριος στόχος της Προοδευτικής ήταν ο περιορισμός των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών της και όχι η ανάπτυξη των εργασιών της (κύκλος εργασιών μόλις 3,3 εκατ. ευρώ, καθαρή ζημία 871 χιλιάδες, με τη συμβολή μάλιστα και κάποιων έκτακτων κερδών). Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις από τα 2,5 εκατ. ευρώ του Φεβρουαρίου περιορίστηκαν σήμερα στις 652 χιλιάδες και στόχος είναι να εξοφληθούν πλήρως μέσα στους επόμενους μήνες.

Για να γίνει αυτό -μεταξύ άλλων- δόθηκαν στην Alpha Bank μηχανήματα 2,0 εκατ. ευρώ με τη μορφή του sale and lease back, ενώ επίσης ρευστοποιήθηκε και το υπόλοιπο 6% της συμμετοχής στη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου. Έτσι, ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός που στις 30/6/2008 κυμαινόταν γύρω στα 33 εκατ. ευρώ μειώθηκε στη συνέχεια κατά 15,5 εκατ. μετά το deal της Γέφυρας.

Το «στοίχημα» τώρα της Προοδευτικής είναι το κατά πόσο θα επιτύχει η άντληση κεφαλαίων που σχεδιάζεται μέσα από ΑΜΚ, μετατρέψιμο ομολογιακό, κεφαλαιοποίηση απαιτήσεων κ.λπ.

Δομική Κρήτης: Τι θα απογίνουν τα ακίνητα

Πικρή γεύση άφησαν τα εξαμηνιαία αποτελέσματα της Δομικής Κρήτης,
καθώς τα περιθώρια κέρδους στον κατασκευαστικό τομέα δείχνουν να είναι «σκοτωμένα», ενώ παράλληλα μια σειρά άλλες δραστηριότητες (ενέργεια, ακίνητα) βρίσκονται σε χρονική φάση που απαιτούν έξοδα χωρίς να προσφέρουν ουσιαστικά έσοδα.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο εισηγμένος όμιλος παρουσίασε στο εξάμηνο αύξηση κύκλου εργασιών κατά 28% (στα 8,56 εκατ. ευρώ), αρνητικό EBITDA (-184 χιλιάδες) και καθαρές ζημίες 1,36 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι εγγράφηκαν έκτακτα κέρδη από υπεραξία ακινήτου ύψους 154 χιλιάδων ευρώ.

Η εταιρία σημείωσε ότι στο πρώτο εξάμηνο αντιμετώπισε αυξημένο κόστος λόγω πρώτων υλών και μεταφορικών, χωρίς όμως οι προϋπολογισμοί των έργων να αυξηθούν. Για το δεύτερο εξάμηνο η διοίκηση της Δομικής Κρήτης υποστηρίζει ότι «εφόσον οι ρυθμοί εκτέλεσης των έργων το επιτρέψουν, αναμένεται να εκτελεστεί έργο ανάλογο με αυτό του πρώτου εξαμήνου».

Στις 30 Ιουνίου, οι τραπεζικές υποχρεώσεις του ομίλου υπερέβαιναν τα 16,5 εκατ. ευρώ, με το μέσο κόστος του μακροπρόθεσμου δανεισμού να υπολογίζεται σε 6,57% και του βραχυπρόθεσμου σε 7,86%. Έτσι, το κόστος του δανεισμού είναι υψηλό σε μια περίοδο όπου το EBITDA είναι ανύπαρκτο και οι ταμειακές ροές αρνητικές.

Και ενώ στις εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις η διοίκηση μιλά για επικείμενη εκμετάλλευση πολλά υποσχόμενων ακινήτων που ανήκουν σε θυγατρικές, επίκειται γενική συνέλευση της εταιρίας που έχει ως θέμα την πώληση (μέρους ή του συνόλου;) των θυγατρικών αυτών στους βασικούς μετόχους. Η θέση της διοίκησης κατά την επικείμενη γενική συνέλευση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ήδη η Δομική Κρήτης έχει εγγράψει υψηλότατα κέρδη από ανατίμηση των ακινήτων αυτών και στήριζε σε αυτά πολύ μεγάλο μέρος των προοπτικών της.

Compucon: Καθυστερούμενες απαιτήσεις «είδε» ο ορκωτός

H δυσμενής συγκυρία δυσκολεύει τον στόχο του προγράμματος αναδιάρθρωσης του εισηγμένου ομίλου να επανέλθει σε κερδοφόρα πορεία. Έτσι, μετά τις περυσινές οριακές ζημίες (μόλις 13 χιλιάδες ευρώ), το πρώτο φετινό εξάμηνο έκλεισε με μείωση κύκλου εργασιών (από τα 3,27 στα 2,58 εκατ. ευρώ) και καθαρές ζημίες 356 χιλιάδες. Στο β΄ εξάμηνο, η διοίκηση της εισηγμένης θα προσπαθήσει να ανακτήσει το «χαμένο έδαφος» μέσω νέων προϊόντων, μείωσης κόστους και δραστηριοποίησης σε νέες αγορές.

Αξιοσημείωτη, πάντως, είναι η παρατήρηση του ορκωτού ελεγκτή ότι στον λογαριασμό «πελάτες και λοιπές απαιτήσεις» υπάρχουν υπόλοιπα 2,2 εκατ. ευρώ από προηγούμενες χρήσεις χωρίς τη διενέργεια λογιστικών προβλέψεων. Εκτίμηση του ορκωτού είναι ότι θα έπρεπε να είχε σχηματιστεί πρόβλεψη 450 χιλιάδων ευρώ.

Alma-Ατέρμων: Ζημίες, αλλά και θετικές ταμειακές ροές

Σαφή υποχώρηση κύκλου εργασιών, αρνητικό EBIT 5,1 εκατ. ευρώ, καθαρή ζημία 6,4 εκατ. ευρώ και ενοποιημένα ίδια κεφάλαια 1,45 εκατ. ευρώ (σε επίπεδο εισηγμένης είναι πολλαπλάσια, άνω των 5 εκατ. ευρώ) είναι τα αποτελέσματα που εμφάνισε η Alma-Ατέρμων.

Η εταιρία, που δίνει τη μάχη της επιβίωσης, κατάφερε πάντως να σημειώσει θετικές ταμειακές ροές, καθώς το σύνολο σχεδόν των ζημιών προέρχεται από προβλέψεις και αποσβέσεις. Οι συνολικές υποχρεώσεις του ομίλου μειώθηκαν μέσα στο πρώτο εξάμηνο κατά 14 εκατ. ευρώ και οι τραπεζικές υποχρεώσεις κατά περίπου 5 εκατ. ευρώ.

Ο ορκωτός επισημαίνει απαιτήσεις σε καθυστέρηση είσπραξης 3,3 εκατ. ευρώ και ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 1,6 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v