Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς "αμύνονται" στην κρίση οκτώ εισηγμένες

Πόσο έχουν επηρεαστεί μέχρι σήμερα, πώς αξιολογούν το μέλλον, τι αλλάζει και τι επιδόσεις προβλέπουν. Οι περιπτώσεις των Alpha Γκρίσιν, Βάρδας, ΓΕΒΚΑ, ΗΛΕΑΘ, Πετρόπουλος, Jumbo, Sprider, Σφακιανάκης.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Πώς αμύνονται στην κρίση οκτώ εισηγμένες
Πόσο έχουν επηρεαστεί μέχρι σήμερα, πώς αξιολογούν το μέλλον, τι αλλάζει στα σχέδιά τους και τι οικονομικές επιδόσεις προβλέπουν: οι περιπτώσεις των εταιριών Alpha Γκρίσιν, Βάρδας, Γενική Εμπορίου, Ηλεκτρονική Αθηνών, Πετρόπουλος, Jumbo, Sprider και Σφακιανάκης.

Οι τιμές των μετοχών τους έχουν καταγράψει σημαντικότατες απώλειες λόγω της διεθνούς κρίσης, χωρίς ωστόσο η αγορά να γνωρίζει από τα μέχρι τώρα επίσημα (εξαμηνιαία) αποτελέσματά τους πόσο έχουν επηρεαστεί από αυτή.

Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ, προκύπτουν τα εξής:

Πρώτον, οι μέχρι στιγμής επιπτώσεις στις περισσότερες εισηγμένες εταιρίες από τη διεθνή κρίση είναι σχετικά περιορισμένες.

Δεύτερον, οι διοικήσεις των ελληνικών ομίλων εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τη μελλοντική πορεία των αγορών, καθώς και για το πώς το γενικότερο οικονομικό μίγμα θα μπορούσε να επηρεάσει τα αποτελέσματα των εταιριών τους στο μέλλον.

Ενδεικτικά, λοιπόν, παρουσιάζουμε πώς συμπεριφέρονται απέναντι στην κρίση οκτώ εισηγμένες εταιρίες.

Πετρόπουλος: Καιρός για εξαγορές…

Κύκλοι προσκείμενοι στην Πετρόπουλος δηλώνουν ότι δύο είναι τα θετικά γεγονότα για την εισηγμένη. Πρώτον, το γεγονός ότι δραστηριοποιείται σε ευρεία σειρά αγορών, επιμερίζοντας τον συνολικό κίνδυνο και, δεύτερον, ότι μέχρι σήμερα έχει υιοθετήσει συντηρητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Έτσι, η κρίση έχει βρει την εισηγμένη με πολύ υψηλή ρευστότητα και μάλιστα έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο κάποιων εξαγορών, τώρα που οι αποτιμήσεις έχουν υποχωρήσει σημαντικά. "Οι κρίσεις αποτελούν κατάλληλες εποχές για εξαγορές" φαίνεται να πιστεύουν.

Σε ό,τι αφορά την πορεία του εννεαμήνου, άλλοι κλάδοι έχουν επιδείξει υστέρηση (π.χ. είδη θαλάσσιας αναψυχής, τα Pick Up Isuzu, τα τρακτέρ λόγω του μεταβατικού σταδίου που μεσολαβεί μεταξύ του Γ΄ και του Δ΄ ΚΠΣ κ.ά.), ενώ μερικοί εμφανίζονται είτε σταθεροποιημένοι είτε και ανοδικοί (π.χ. φορτηγά, γεννήτριες κ.ά.).

Κατόπιν αυτών, το εννεάμηνο αναμένεται να έχει γεύση εξαμήνου σε ό,τι αφορά τον κύκλο εργασιών, χωρίς δηλαδή να προκύπτει κάποια σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τις περυσινές επιδόσεις. Σε ό,τι δε αφορά την κερδοφορία, το guidance της εισηγμένης αναφέρεται για το σύνολο της χρήσης σε πτώση κερδών γύρω στο 10%, συνεκτιμώντας (;) και το μαξιλάρι ασφαλείας των 800 χιλιάδων ευρώ που αποτέλεσε έκτακτη ζημία μέσα στο 2009.


Alpha Γκρίσιν: Εξάμηνος "πάγος" στο project της Βουλγαρίας

Χωρίς μεγάλες επιπτώσεις -επί του παρόντος τουλάχιστον- η Alpha Γκρίσιν, με τη διοίκησή της ωστόσο να παρακολουθεί με προβληματισμό τις γενικότερες εξελίξεις.

"Η κατάσταση στην αγορά είναι δύσκολη και στην τρέχουσα συγκυρία δεν επιτρέπεται ούτε ένα σημαντικό λάθος από τις διοικήσεις των εταιριών. Όλοι μας θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί". Αυτό φέρεται να δηλώνει στους συνεργάτες του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Βασίλειος Γκρίσιν.

Μέχρι τώρα, πάντως, ο κλάδος των κλιματιστικών συνέχισε την ανοδική του πορεία κατά το τρίτο τρίμηνο, ωστόσο με χαμηλότερους ρυθμούς από αυτούς του πρώτου εξαμήνου.

Οι πωλήσεις εννεαμήνου στα είδη τεχνολογίας -όπως και στο εξάμηνο- κυμάνθηκαν σε παρόμοια επίπεδα με τα αντίστοιχα περυσινά.

Σε ό,τι δε αφορά τη δραστηριότητα στον χώρο του real estate, διαφορετική είναι η κατάσταση για την Alpha Γκρίσιν από χώρα σε χώρα. Συγκεκριμένα, στην αγορά της Πολωνίας μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει ορατές κάποιες επιπτώσεις στην τοπική κτηματαγορά λόγω της διεθνούς κρίσης.

Αναλυτικότερα, η πολωνική οικονομία εξακολουθεί να τρέχει με πολύ υψηλό ρυθμό ανάπτυξης (+5,5%), ενώ το ποσοστό ιδιοκατοίκησης (μόλις 54%) είναι το χαμηλότερο μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντίθετα, περισσότερο επιφυλακτική δείχνει η εισηγμένη εταιρία σε σχέση με το ακίνητο που διαθέτει στη Βουλγαρία και μάλιστα τα σχέδια αξιοποίησής του φαίνεται να έχουν επί του παρόντος παγώσει, μέχρις ότου ξεκαθαρίσει η εικόνα γύρω από την κατάσταση της χώρας. Νεότερες αποφάσεις επί του θέματος αναμένονται κατά τους πρώτους μήνες του 2008.


Βάρδας: Δέκα νέα καταστήματα στο δ΄ τρίμηνο!

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο οι πωλήσεις και τα κέρδη της εισηγμένης εταιρίας σημείωσαν πτώση της τάξεως του 10%. Κατά το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς κύκλους, το ποσοστό πτώσης των πωλήσεων φαίνεται να μειώθηκε σημαντικά και στο τέταρτο τρίμηνο (αυτό της εντονότερης εποχικότητας) θα γίνει προσπάθεια για ακόμη καλύτερες επιδόσεις, με τη συνδρομή και κάποιων νέων καταστημάτων.

Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να λειτουργήσουν τουλάχιστον δέκα νέα καταστήματα: έξι Tie Rack έως το τέλος Οκτωβρίου, δύο καταστήματα Manseta (το ένα στο εμπορικό κέντρο της οδού Πειραιώς), ένα επιλπέον Canali (στο Golden Hall), ένα κατάστημα Calvin Κlein (στο Attica) κ.ά.

Τα σημεία αυτά θα επηρεάσουν μεν θετικά τον κύκλο εργασιών, ζητούμενο ωστόσο είναι το κατά πόσον θα επηρεαστεί η "κάτω γραμμή" των αποτελεσμάτων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2008, λόγω και των εξόδων που συνεπάγονται τα νέα καταστήματα.


Γενική Εμπορίου: Χωρίς επιπτώσεις μέχρι τώρα!

Η κρίση δεν μας έχει επηρεάσει αρνητικά μέχρι σήμερα
(η εισηγμένη είχε εμφανίσει αυξημένα κέρδη στο πρώτο εξάμηνο), δήλωσε στο Euro2day ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Γιώργος Κρεμμύδας.

Ούτε από την πτώση του χάλυβα αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα, συνέχισε ο κ. Κρεμμύδας, υποστηρίζοντας ότι στα προϊόντα με τα οποία κυρίως δουλεύει η εισηγμένη δεν έχει παρατηρηθεί πτώση τιμής, ενώ σε κάποια άλλα όπου δραστηριοποιείται σε μικρότερο βαθμό προνόησαν και περιόρισαν έγκαιρα τα αποθέματα.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Γενικής Εμπορίου δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για πιθανές επιπτώσεις στο μέλλον, λέγοντας ότι "παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις".

Η εισηγμένη εταιρία πάντως ακολουθεί εδώ και καιρό (από το δεύτερο εξάμηνο του 2007) αμυντική πολιτική, προσπαθώντας να μειώσει όσο γίνεται τον δανεισμό (διαθέτει ικανοποιητική ρευστότητα), να περιορίσει τις δραστηριότητές της σε ασφαλείς πελάτες (αποφυγή επισφαλειών) και γενικά να αποφύγει επικίνδυνες πιθανές καταστάσεις.

Ειδικότερα στα Βαλκάνια, ξεκίνησε να λειτουργεί γραφείο και να γίνονται πωλήσεις, χωρίς ωστόσο να επιχειρούνται μεγάλα ανοίγματα.


Σφακιανάκης: Πάει καλά, "αγκάθι" τα επιτόκια

Στην αγορά του αυτοκινήτου η Σφακιανάκης σημείωσε άνοδο πωλήσεων 1,1% στο φετινό εννεάμηνο, +40% πέτυχε στις μοτοσικλέτες, ενώ οι περισσότερες θυγατρικές κινήθηκαν σύμφωνα με τους στόχους.

Το guidance των 31 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2008 παραμένει σε ισχύ, ωστόσο απειλείται από την αβεβαιότητα που επικρατεί (και την οποία συμμερίζεται η διοίκηση της εισηγμένης) για την πορεία του τελευταίου τριμήνου, καθώς και από την άνοδο των επιτοκίων (αύξηση του EURIBOR κατά 1% επηρεάζει σε ετήσια βάση τα κέρδη κατά περίπου 3 εκατ. ευρώ). Φέτος, επίσης, ο όμιλος θα απορροφήσει όλα τα κόστη από σειρά εξαγορές που έλαβαν χώρα.


Ηλεκτρονική Αθηνών: Growth από τα νέα καταστήματα

Οι πωλήσεις like for like (των παλαιών καταστημάτων) παραμένουν περίπου στάσιμες και το μεγαλύτερο ποσοστό του προβλεπόμενου growth στηρίζεται στα νέα καταστήματα που δρομολογούνται να ανοίξουν.

Κατά τη χρήση του 2008 που έληξε στις 30/6 η Ηλεκτρονική  σημείωσε κύκλο εργασιών 227,1 εκατ. ευρώ, όταν για την τρέχουσα αναμένει 260 εκατ. ευρώ και για τη χρήση 2009 - 2010 έχει θέσει ως στόχο τα 300 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο EBITDA, στη χρήση 2007 - 2008 διαμορφώθηκε στα 18 εκατ. ευρώ και για την επόμενη διετία προβλέπεται μέση ετήσια αύξηση της τάξεως του 10%.

Έως τον Ιούνιο του 2010 στόχος του εισηγμένου ομίλου είναι να αυξήσει τον χώρο των καταστημάτων του κατά 32.000 τ.μ., έναντι των 50.000 τ.μ. που διαθέτει σήμερα (αύξηση 65%).


Jumbo: Δεν την έχει αγγίξει η κρίση!

"Μέχρι τώρα δεν έχουμε αντιληφθεί την κρίση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν φροντίσαμε να αμυνθούμε, προκειμένου να πετύχουμε το στόχο του +15% σε πωλήσεις και κέρδη για τη χρήση που ξεκίνησε τον Ιούλιο (ήδη το πρώτο τρίμηνο τρέχει με υψηλότερους ρυθμούς). Για τον λόγο αυτόν, επισπεύσαμε το άνοιγμα κάποιων καταστημάτων στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρήσης, ενώ δουλεύουμε συνεχώς πάνω στο μίγμα των προϊόντων μας".

Αυτά δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης εταιρίας κ. Απ. Βακκάκης σε Έλληνες θεσμικούς επενδυτές κατά την παρουσίαση της εταιρίας του στην ΕΘΕ, συμπληρώνοντας ότι το growth της Jumbo είναι εξασφαλισμένο για την επόμενη επταετία, ενώ αν η κρίση επηρεάσει τελικά την εισηγμένη, τότε ίσως να περιορίσει κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες το μικτό περιθώριο κέρδους και να διευρύνει κατά 2% τη συμμετοχή των λειτουργικών εξόδων επί των πωλήσεων.

Sprider: Πάει κόντρα στους αναλυτές…

Στο οκτάμηνο παρατηρήθηκε υστέρηση πωλήσεων στα υπάρχοντα (like for like) καταστήματα, γεγονός που οδήγησε τους αναλυτές να αμφισβητήσουν το guidance της εισηγμένης τόσο για φέτος όσο και για το 2009. Ωστόσο, η εισηγμένη επέμεινε στις προβλέψεις της τόσο στη γενική συνέλευση του Ιουνίου όσο κυρίως και στην πρόσφατη παρουσίασή της στο Λονδίνο, μιλώντας για φετινά καθαρά κέρδη στα 18,5 εκατ. ευρώ και για αντίστοιχη επίδοση 22 εκατ. ευρώ το 2009 (+20%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v