Π&Κ: Επιφυλακτικότητα για τη διάχυτη ευφορία

Παραμένουν επιφυλακτικοί για τη διάχυτη ευφορία της αγοράς, απόρροια των placements των τραπεζών και των αποτελεσμάτων του τρίτου τρίμηνου των εταιριών, οι αναλυτές της Π&Κ στην εβδομαδιαία στρατηγική τους. Η λίστα με τις overweight επιλογές της Π&Κ.

Π&Κ: Επιφυλακτικότητα για τη διάχυτη ευφορία
Η έκθεση των επενδυτών στον κίνδυνο, τόσο σε θεσμικό όσο και σε retail επίπεδο, έχει αυξηθεί στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, λειτουργώντας ενισχυτικά στις προτάσεις μας για μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης, εκτιμούν οι αναλυτές της Π&Κ στην εβδομαδιαία τους έκθεση με ημερομηνία 8 Οκτωβρίου.

Οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (κεφαλαιοποίηση από 100-500 εκατ. ευρώ) έχουν υπεραποδώσει, τόσο σε σχέση με τη μικρή κεφαλαιοποίηση (κάτω από 100 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση) όσο και σε σχέση με την υψηλή κεφαλαιοποίηση (άνω των 500 εκατ. ευρώ) στη διάρκεια του έτους, συνεχίζει το τμήμα ανάλυσης της Π&Κ.

Παράλληλα, η μεσαία κεφαλαιοποίηση ”κράτησε” καλά κατά τη διάρκεια της διόρθωσης του περασμένου μήνα, ενώ ταυτόχρονα ανταποκρίθηκε θετικά την προηγούμενη εβδομάδα.

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, η μικρή κεφαλαιοποίηση τείνει να υποαποδίδει στη διάρκεια πιο μακροχρόνιων περιόδων, καθώς αρκετές μετοχές της εν λόγω κατηγορίας απεικονίζουν χαμηλής ποιότητας θεμελιώδη μεγέθη, ”φτωχή” ανταγωνιστικότητα, ζημιογόνες στρατηγικές, υψηλότερη μόχλευση και χαμηλή αποδοτικότητα σε όρους ιδίων κεφαλαίων, καταλήγουν οι αναλυτές της Π&Κ.

Εξάλλου, σημειώνουν πως παραμένουν επιφυλακτικοί στη διάχυτη ευφορία που επικρατεί στην αγορά, η οποία τροφοδοτείται από την πιθανή επιτυχία δύο βασικών placements που λαμβάνουν χώρα στον ελληνικό τραπεζικό τομέα (Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς) αυτή την εβδομάδα, σε συνδυασμό με τις επερχόμενες ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου.

Για συγκεκριμένες μετοχές, η διατήρηση των ανοδικών τους τάσεων θα απαιτήσει την επικύρωση της θετικής τους προοπτικής για το υπόλοιπο του έτους κατά την άποψή μας, ολοκληρώνει το τμήμα ανάλυσης.

Η Π&Κ, αναφορικά με τη διάρθρωση χαρτοφυλακίου προτείνει διατήρηση του ποσοστού συμμετοχής των μετοχών στα χαρτοφυλάκια στο 75% με 25% διατήρηση ρευστότητας, ενώ η ιδανική κατανομή προϋποθέτει 50% μετοχές εξωτερικού και 50% μετοχές εσωτερικού.

Η λίστα με τις overweight επιλογές της Π&Κ είναι οι μετοχές της Alpha Bank, EFG Eurobank, Cosmote, Panafon – Vodafone, CCHBC, Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης, OΠΑΠ, Intralot, ΔΕΗ, Ελληνική Τεχνοδομική, Άκτωρ, Παντεχνική, Τιτάν, Folli Follie, Γερμανό, ΕΧΑΕ, Autohellas, ενώ προστέθηκε και η μετοχή της J & P Άβαξ με τιμή-στόχο τα 6,70 ευρώ.

Τα επενδυτικά σημεία στα οποία εστιάζει το εβδομαδιαίο report της Π&Κ είναι το placement της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο χαρακτηρίζεται ως θετική εξέλιξη, καθώς θα μειωθεί το ποσοστό του Ελληνικού Δημοσίου, αυξάνοντας τη ρευστότητα της μετοχής και το μερίδιο συμμετοχής των θεσμικών επενδυτών.

Οι προβλέψεις της Π&Κ για τα αποτελέσματα του 9μηνου της Εθνικής, καταλήγουν σε μια αύξηση της τάξεως του 37,9% σε ετήσια βάση, με τα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας να διαμορφώνονται σε 391,13 εκατ. ευρώ, έναντι 276,35 εκατ. ευρώ για το 9μηνο πέρυσι.

Αναφορικά με το placement της Πειραιώς, οι αναλυτές της χρηματιστηριακής διατηρούν μια ουδέτερη στάση, καθώς καταλυτικό ρόλο για την αντίδραση της αγοράς θα αποτελέσει η τιμή που θα προκύψει από την εν λόγω ενέργεια, ενώ διατηρούν την ”underweight” σύσταση τους.

Οι προβλέψεις της Π & Κ για τα αποτελέσματα του 9μηνου της Πειραιώς, κάνουν λόγο για μια αύξηση της τάξεως του 17,2% σε ετήσια βάση, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε 63,18 εκατ. ευρώ, έναντι 54,44 εκατ. ευρώ για το 9μηνο πέρυσι.

Τέλος, αναφορικά με τον τραπεζικό κλάδο, το εβδομαδιαίο report της χρηματιστηριακής σημειώνει την αναβάθμιση της Alpha Bank από τη Fitch, αλλά και την πιθανή επερχόμενη αναβάθμιση από την S & P, ενώ εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη του ομίλου θα κινηθούν ανοδικά κατά 31,3% στα 185,36 εκατ. ευρώ, έναντι αναπροσαρμοσμένων 141,18 εκατ. ευρώ.

Για την EFG Eurobank εκτιμούν ότι θα ανακοινώσει κέρδη μετά φόρων της τάξεως των 186,39 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 18,8%.

Σε άλλα σημεία, αναφέρεται η υποβάθμιση της σύστασης σε ”υποαπόδοση” για τη μετοχή του Μαΐλλη, με τιμή-στόχο τα 3,15 ευρώ, ενώ για την J&P Αβαξ συστήνουν ”overweight” και τιμή-στόχο τα 6,7 ευρώ, στην πρώτη κάλυψη της εταιρίας.

Γιώργος Σαββάκης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v