Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πήγασος: Πτώση 19,6% στα κέρδη 289 εισηγμένων

"Καμπανάκι" για τα επόμενα τρίμηνα αποτελεί η μέση πτώση 19,6% στην κερδοφορία 289 εισηγμένων στο εννεάμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Ποιες εταιρίες ξεχώρισαν. Τα επιμέρους.

Πήγασος: Πτώση 19,6% στα κέρδη 289 εισηγμένων
Πτώση 19,6% σημείωσαν τα κέρδη των 289 εισηγμένων που ανακοίνωσαν αποτελέσματα στο εννεάμηνο 2008, σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 17,3%, ενώ τα EBITDA διαμορφώθηκαν 1,4% χαμηλότερα.

Από τις 289 εξεταζόμενες εισηγμένες, οι 187 εμφάνισαν κερδοφορία και οι 102, ζημίες. Από τις κερδοφόρες επιχειρήσεις, οι 83 εμφάνισαν ενίσχυση κερδοφορίας, οι 89 μείωση και οι 15, αναστροφή ζημιών.

Από τις ζημιογόνες, αύξηση ζημιών εμφάνισαν οι 43, μείωση οι 11, ενώ 48 εισηγμένες παρουσιάζουν αναστροφή κερδών.

Τις καλύτερες επιδόσεις, σε επίπεδο κερδοφορίας (%) εμφάνισαν οι εταιρίες Τζιρακιάν (+36,900%), Κυλινδρόμυλοι Κ. Σαραντόπουλοι (19,550%), Centric (8,132%), Εμπορικός Δεσμός (1,719%), Τηλέτυπος (1,603%), Ευρωσύμβουλοι (614%), Λογισμός (509%), ΕΛΓΕΚΑ (480%), ΚΡΕΚΑ (396%) και Μαθιός (388%).

Η πρώτη ανάγνωση της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ

Σοβαρή επιδείνωση παρουσιάζουν τα αποτελέσµατα των εταιριών στο γ΄ τρίµηνο
της φετινής χρήσης.

Έπειτα από ένα σχετικά ανθεκτικό πρώτο εξάµηνο, η αρνητική εικόνα των εµποροβιοµηχανικών κυρίως εταιριών αποτελεί προάγγελο δυσάρεστων εξελίξεων για την εταιρική κερδοφορία των επόµενων τριµήνων.

Στο εννεάµηνο, τα 2/3 των εταιριών εµφάνισαν ζηµιές ή µείωση κερδών ενώ στο εξεταζόµενο τρίµηνο 117 εταιρίες εµφανίζουν ζηµιογόνο αποτέλεσµα στην τελική γραµµή.

?ς σύνολο, ωστόσο, η εικόνα κρύβει κάποιες θετικές παρουσίες, διαφοροποιήσεις οι οποίες είθισται ακόµα και σε περιόδους ύφεσης να διατηρούν µια ανελαστικότητα ζήτησης σε σχέση µε την υπόλοιπη οικονοµία.

Οι διαφοροποιήσεις αυτές είναι ορατές όχι όµως τόσες σε πλήθος ώστε να δικαιολογούν µια αισιοδοξία σε ό,τι αφορά τη συγκράτηση της επιβράδυνσης των εταιρικών κερδών.

Οι πρώτες ενδείξεις του τριµήνου που βρίσκεται σε εξέλιξη κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, µε το κόστος δανεισµού να αυξάνεται, την οικοδοµική δραστηριότητα να παραµένει σε µεγάλη µείωση και την καθυστέρηση πληρωµών να εκτοξεύεται στο εµπόριο σε πρωτοφανή διάρκεια.

Το περιθώριο καθαρών κερδών στο γ’ τρίµηνο διαµορφώθηκε οριακά στο 2,8%, το χειρότερο καθαρό περιθώριο κερδοφορίας των εµποροβιοµηχανικών εταιριών τρίτου τριµήνου από το 2005, η δε συνεισφορά των εταιριών του εµπορίου διαµορφώθηκε σε 647 εκ. ευρώ λίγο παραπάνω από το 38% του συνόλου των κερδών των εταιριών του ΧΑ.

Αν σε αυτό συνεκτιµηθεί ότι το δ’ τρίµηνο είναι ιστορικά το πιο αδύναµο από πλευράς συνεισφοράς κερδών και το καλύτερο από πλευράς τζίρων τότε η πιθανότητα εµφάνισης ενός ζηµιογόνου δ’ τριµήνου στο σύνολο των εταιριών είναι αυξηµένη αφού οι εταιρίες προσανατολίζονται να κλείσουν την χρήση στους αρχικούς στόχους των τζίρων και λιγότερο στους στόχους των κερδών.

Εκτός από τους παράγοντες που αποδίδονται στην µειωµένη ζήτηση, στο κόστος πρώτων υλών και την αύξηση των επιτοκίων δανεισµού µέρος της κάµψης της εταιρικής κερδοφορίας αποδίδεται και στην απροθυµία των εταιριών να πληρώσουν φόρο (συν τις προκαταβολές) ή µέρισµα την επόµενη χρήση κάνοντας µια διαχείριση της κατάστασης υπέρ της ρευστότητας του
ισολογισµού.

Τα λειτουργικά αποτελέσµατα εµφανίζουν στασιµότητα στο εννεάµηνο (-1,4%) και επιβράδυνση κατά 14% στο γ’ τρίµηνο. Σε γενικές γραµµές εκτιµούµε ότι η πορεία της χρήσης βαθµιαία επιδεινώνεται καθώς η ζήτηση στην πραγµατική οικονοµία µειώνεται αυξάνοντας παράλληλα τον αριθµό των εταιριών που αντιµετωπίζουν πρόβληµα διαχείρισης του σταθερού κόστους παραγωγής.

Συµπερασµατικά θα µπορούσε να υποστηριχτεί ότι στο γ’ τρίµηνο οι εµποροβιοµηχανικές εταιρίες δούλεψαν περισσότερο για τις τράπεζες και λιγότερο για τους µετόχους τους.

Στα πρώτα στοιχεία από το δανεισµό των εταιριών η αρχική εικόνα παρουσιάζει διαφοροποιήσεις στην δοµή της κατανοµής των υποχρεώσεων. Οι εταιρίες έχουν στραφεί σε πιο µακροπρόθεσµα σχήµατα χρηµατοδότησης (οµολογιακά συν µακροπρόθεσµος τραπεζικός δανεισµός) τα οποία είναι αυξηµένα κατά 22% από την αρχή του έτους, µικρότερη αύξηση εµφανίζει ο βραχυπρόθεσµος δανεισµός (+4%) ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις είναι αυξηµένες κατά 14% χρηµατοδοτώντας τον κύκλο εργασιών (κεφάλαια κίνησης, προκαταβολές, επιταγές κλπ) που κινήθηκε σε περίπου ανάλογα επίπεδα.

Σε επιµέρους κλάδους παρατηρείται σηµαντική αύξηση των δανειακών υπολοίπων µε χαρακτηριστικότερους αυτούς του Χονδρικού και Λιανικού Εµπορίου (+30%), της Πληροφορικής (+77%) και Ιχθυοκαλλιεργειών (+17%).

Για τις εταιρίες υψηλής κεφαλαιοποίησης, για τις οποίες υπάρχει διευρυµένο δείγµα εκτιµήσεων, τα δηµοσιευµένα αποτελέσµατα έπεσαν κάτω από τις προβλέψεις της αγοράς, αποδεικνύοντας τον χαµηλό βαθµό προβλεψιµότητας της τρέχουσας συγκυρίας.

Αν και στο εξάµηνο η ικανότητα πρόβλεψης ήταν καλύτερη (οριακές διαφορές), η εξεταζόµενη
περίοδος έβγαλε νέες αβεβαιότητες στην επιφάνεια που σχετίζονται µε προβλέψεις, με επισφάλειες και με αύξηση του κόστους πωληθέντων.

Καλύτερη προσαρµογή εµφανίζει ο τραπεζικός κλάδος, για τον οποίο υπάρχει ακόµα αξιόπιστη "καθοδήγηση" από τις διοικήσεις µετά τις πρόσφατες καθοδικές αναθεωρήσεις κερδών, γεγονός το οποίο µεταφράστηκε σε χειρουργικές εκτιµήσεις υψηλής ακρίβειας ακόµα και σε επίπεδο δεκαδικών ψηφίων!

Σε µικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, η Πήγασος επισηµαίνει τη θετική εικόνα των εταιριών Μπήτρος, Ελγέκα, Ηρακλής, Αλουµύλ, Ιασώ, Ιnform Λύκος και AS Company.

Απογοητευτικά µεγέθη σε ?ΟΛ, Καθηµερινή, Μαϊλλη, Πετζετάκη, Σπύρου, Eurobrokers, Εlbisco, Sciens, Κυριακίδη, Ε.Β.Ζ, Κλωστήρια Ναούσης, Fieratex, Kλ. Ναυπάκτου, Ατλάντικ, Μαξίµ, Χαλυβδόφυλλα, Γενική Τράπεζα, Proton και Προοδευτική ενώ συγκυριακοί λόγοι πίεσαν τα αποτελέσµατα της ΕΥ?ΑΠ και του Ο.Λ.Π.

Πήγασος: Παράγοντες που επηρέασαν το τρίµηνο 

- H κάµψη της οικοδοµικής δραστηριότητας είχε σαν αποτέλεσµα την συµπίεση των περιθωρίων κέρδους σε εταιρίες τσιµέντων, επεξεργασίας µετάλλων και οικοδοµικών υλικών. 

- Το ύψος ρεκόρ στο οποίο κινήθηκαν οι τιµές των καυσίµων λόγω των τιµών του πετρελαίου εκτός από την επίπτωση στο κόστος παραγωγής στην Ενέργεια, τις µεταφορές, την βαριά βιοµηχανία και τον κλάδο χηµικών συρρίκνωσαν σηµαντικά τα καθαρά έσοδα της ακτοπλοΐας. 

- Οι απεργίες σε λιµάνια και ?ΕΚΟ µείωσαν τις επιδόσεις των εν λόγω εταιριών. Επιπτώσεις από την απεργία υπήρξαν και σε εταιρίες από το χώρο του εµπορίου. 

- Η αρνητική χρηµατιστηριακή συγκυρία δεν επέτρεψε την υποστήριξη των κερδών από έκτακτους παράγοντες.

Τα Highlights του 9μήνου 2008

- Στον κλάδο των εταιριών επενδύσεων η διαφορά από έτος σε έτος στο συνολικό αποτέλεσµα από τον κλάδο περιορίστηκε στα 90 εκ. ευρώ (6Μ 2008: 110 εκ. ευρώ) λόγω της συγχώνευσης της ?ίας ΑΕΕΧ µε την Global. 

- Άτυχες θα µπορούσαν να χαρακτηριστούν οι χαρακτηριστούν οι εταιρίες µεταφορών (Ακτοπλοΐα, Aegean) αφού στο γ’ τρίµηνο σηµειώθηκαν οι τιµές ρεκόρ στο πετρέλαιο οι οποίες αύξησαν σε µέσα επίπεδα κατά 50% το ενεργειακό κόστος. 

- Ζηµιογόνο τρίτο τρίµηνο για τις περισσότερες εταιρίες Ιχθυοκαλλιέργειας. 

- Συνεχίστηκαν οι µεγάλες ζηµιές (97 εκ. ευρώ) στον κλάδο της σταθερής τηλεφωνίας αφού ο ανταγωνισµός έχει ωθήσει σε πολύ υψηλά έξοδα διάθεσης ενώ και οι επενδύσεις εξακολουθούν να είναι υψηλές. 

- Ισχυρά αρνητική εώς ανησυχητική, για ένα ακόµα τρίµηνο, είναι η εικόνα της Κλωστοϋφαντουργίας µε όλες σχεδόν τις εταιρίες να εµφανίζουν ζηµιές. Σε οριακό σηµείο και οι καθαρές θέσεις από πλευράς επάρκειας κεφαλαίων. 

- Ανελαστική εικόνα στο κλάδο Υγείας όπου τα λειτουργικά αποτελέσµατα αυξάνονται µε 30%. 

Τα  Επιµέρους 

- Ένα ακόµα δυνατό τρίµηνο για τις εταιρίες: ΟΠΑΠ, Alapis, Ηρακλή, Ιασώ και Σαράντης µε αποτελέσµατα που συνδυάζονται µε θετικές λειτουργικές ταµειακές ροές.

Σε µικρότερες κεφαλαιοποιήσεις επισηµαίνουµε τις θετικές επιδόσεις από Centric Multimedia, Μπήτρο, Elastron, Alpha Grissin και Nexans οι οποίες συνέχισαν την θετική επίδοση και το γ’ τρίµηνο. 

- Τεχνική Ολυµπιακή:Το κλείσιµο της δραστηριότητας στις ΗΠΑ οδήγησε σε αντιστροφή προβλέψεων και κέρδη ύψους 367 εκ. ευρώ. 

- ALTEC, Microland, Aspis Πρόνοια, HOL, Ευρωσυµµετοχές, Καραµολέγγος, Κούµπας, Κλωστήρια Ναούσης, Πετζετάκις, Ιπποτούρ: Αρνητικές καθαρές θέσεις. 

- Εθνική Τράπεζα: Από µόνη της συνεισφέρει το 18% των κερδών του συνόλου. 

- Μυτιληναίος: 12 εκ. ευρώ ήταν οι έκτακτες ζηµιές του οµίλου στο γ’ τρίµηνο. 

- Όφελος αποτίµησης ύψους 24,4 εκ. ευρώ ενίσχυσε τα κέρδη της ?ίας ΑΕΕΧ από την συγχώνευση µε την Global καθιστώντας την ως µοναδική εταιρία του κλάδου µε κέρδη. 

- Έκτακτο αποτέλεσµα στην Informer γυρίζει θετικά τα κέρδη. 

- Aegean:Τα λειτουργικά αποτελέσµατα επηρεάστηκαν σηµαντικά από την ανατίµηση των καυσίµων (+71%) µε αποτέλεσµα την συρρίκνωση του καθαρού περιθωρίου στο 5,66%. 

- Alapis: Ο ενοποιηµένος κύκλος εργασιών έχει επηρεαστεί από την ενσωµάτωση των αποτελεσµάτων των οικονοµικών καταστάσεων των εταιριών που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της χρήσης. Σηµαντικότερη είναι η κατά 35,98% (252,61 εκ. ευρώ) αύξηση του κύκλου εργασιών από την από 01.01.2008 ενσωµάτωση των αποτελεσµάτων των οικονοµικών καταστάσεων της Κ.Π. Μαρινόπουλος Α.Ε. και των θυγατρικών της. 

- Βαλκάν: Η αύξηση κερδών οφείλεται σε κέρδη που προέκυψαν από την αποτίµηση των επενδυτικών ακινήτων. Συγκεκριµένα, η Εταιρία υπέγραψε την 21.10.2008 προσύµφωνο πώλησης των εγκαταστάσεών της στην Αγχίαλο Θεσσαλονίκης έναντι τιµήµατος 37 εκ. ευρώ, µέρος 3,24 εκ. ευρώ του οποίου έχει ήδη καταχωρηθεί στην καθαρή θέση (κονδύλι «αποθεµατικά εύλογης αξίας»). 

- Vivartia:Η σηµαντική αύξηση των εξόδων διοίκησης και διάθεσης κατά 70,6 εκ. ευρώ εκµηδενίζει το µικτό κέρδος του οµίλου κατά 50,1 εκ. ευρώ. Παρόµοια είναι και η δυσκολία που προκύπτει από το λογαριασµό «λοιπά έσοδα εκµετάλλευσης», ο οποίος εµφανίζεται αυξηµένος κατά 14,7 εκ. ευρώ, περιλαµβάνοντας έκτακτο κέρδος 5 εκ. ευρώ από την πώληση παγίων και ισόποσο έσοδο. Σηµαντική και η επίπτωση των καθαρών χρηµατοοικονοµικών αποτελεσµάτων στα καθαρά κέρδη, αφού εµφανίζονται µειωµένα κατά 17,4 εκ. ευρώ. 

- Πήγασος Εκδοτική: Από την πώληση ακινήτου έκτακτα κέρδη 13,75 εκ. ευρώ, µε την αξία κτήσης να είναι 11.2 εκ ευρώ και την τιµή πώλησης να διαµορφώνεται στα 25 εκ. ευρώ. Επιπλέον, τα αποτελέσµατα 9µήνου έχουν επηρεαστεί σηµαντικά από την ενοποίηση των συγγενών εταιριών µε τη µέθοδο της καθαρής θέσης. Η Τηλέτυπος συνεισέφερε στα αποτελέσµατα της Πήγασος Εκδοτικής 10 εκ. ευρώ περισσότερα από το αντίστοιχο µέγεθος κατά την προηγούµενη χρήση. 

- Τηλέτυπος: Ποσό 38,9 εκ. ευρώ που αφορά στο έκτακτο καθαρό έσοδο του Οµίλου από την πώληση της συµµετοχής της θυγατρικής του, Τηλέτυπος Κύπρου Ltd, στη Netmed N.V. περνά σχεδόν αυτούσιο στην καθαρή κερδοφορία. Συγκεκριµένα, το µερίδιο του Οµίλου πουλήθηκε 53.87 εκ. ευρώ, µε τα έξοδα πώλησης και το κόστος επένδυσης να έχουν διαµορφωθεί στα 10 εκ. ευρώ και 4.86 εκ. ευρώ αντίστοιχα. 

- Σηµαντική δανειακή διεύρυνση των ΕΛΒΑΛ, Χαλκόρ, Ελβαλ Folli – Follie, Axon, και MIG. 

- Η Σιδενόρ προχώρησε σε πρόβλεψη υποτίµησης των αποθεµάτων συνολικού ποσού 41,3 εκ. ευρώ µε ισόποση επιβάρυνση των αποτελεσµάτων του 9µηνου 2008. Ανάλογη εγγραφή εµφανίζει και η Βιοχάλκο στον ενοποιηµένο ισολογισµό της. 

- Η πορεία των µεγεθών της ?ΕΗ εξακολούθησε να απογοητεύει. Υψηλά έξοδα για την παραγωγή ενέργειας, χαµηλή συνεισφορά των υδροηλεκτρικών µονάδων, έκτακτα έξοδα ύψους 109 εκ. ευρώ για αγορές δικαιωµάτων εκποµπών ρύπων, έκτακτες ζηµιές ύψους 15 εκ. ευρώ από την Λάρκο, απεργίες και υψηλότερο κόστος δανεισµού εκµηδένισαν την αύξηση των τιµολογίων και έφεραν ένα από τα χειρότερα αποτελέσµατα σε επίπεδο τριµήνου για την εταιρία: 133 εκ. ευρώ ζηµιά µέγεθος το οποίο αποτελεί από µόνο του στρέβλωση στα συνολικά αποτελέσµατα των εµποροβιοµηχανικών εταιριών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v