Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς σχολιάζουν οι ΑΧΕ την εξελιξη με ευρωδάνεια

Αρνητική "με την πρώτη ματιά" κρίνει η Alpha Finance τη χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΑΝ περί του ανοίγματος των ελληνικών συνόρων σε καταναλωτικά δάνεια και κάρτες, ενώ η Marfin Analysis δεν περιμένει σημαντικές επιδράσεις.

Πώς σχολιάζουν οι ΑΧΕ την εξελιξη με ευρωδάνεια
Αρνητική "με την πρώτη ματιά" κρίνει η Alpha Finance τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Ανάπτυξης περί του ανοίγματος των ελληνικών συνόρων σε καταναλωτικά δάνεια και κάρτες από το 2010, ενώ η Marfin Analysis δεν περιμένει σημαντικές επιδράσεις.    

Τα στοιχεία

Η Alpha Finance επισημαίνει ότι τον Μάιο του 2009 η καταναλωτική πίστη στην Ελλάδα έφτασε τα 36,3 δισ. ευρώ, τονίζοντας ότι η διείσδυση της καταναλωτικής πίστης έφτασε στο 16% του ΑΕΠ το 2008 οριακά υψηλότερα από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ (15%).

Όπως θυμίζει η χρηματιστηριακή, η Eurobank αποτελεί τον ηγέτη της αγοράς στην καταναλωτική πίστη με μερίδιο αγοράς στο 26%, ακολουθεί η Εθνική με μερίδιο 18% και η Alpha Bank με 14%.

Οι επιδράσεις για τους καταναλωτές

Ο ανταγωνισμός αναμένεται να διαβρώσει τα spreads της καταναλωτικής πίστης μακροπρόθεσμα, προβλέπει η χρηματιστηριακή, επικαλούμενη και στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία τα spreads των νέων καταναλωτικών δανείων επί του Euribor των τριών μηνών έφτασαν το 8,3% (εξαιρουμένων των προμηθειών) τον Απρίλιο του 2009 και το 10,31% (περιλαμβανομένων των προμηθειών).

Η κυβέρνηση αναμένει ότι ο πιθανώς αυξημένος ανταγωνισμός στη λιανική είναι ενδεχόμενο να οδηγήσει σε χαμηλότερα επιτόκια για τους Έλληνες πολίτες, αναφέρει η Marfin Analysis.

Πώς θα αντιδράσουν οι τράπεζες

Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα απαντήσουν με νέα προϊόντα και προσφορές, αλλά θεωρεί απίθανο τα spreads να παραμείνουν σε τόσο υψηλά επίπεδα μακροπρόθεσμα- ειδικά αν το οικονομικό κλίμα βελτιωθεί και ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειωθεί.

Εκτίμηση της Marfin Analysis είναι ότι οι ανάγκες οργάνωσης ενός συστήματος διαχείρισης και παρακολούθησης της πορείας των δανείων που θα χορηγούν τα ξένα ιδρύματα θα αυξήσει τελικά το κόστος τους και δεν θα επηρεάσει σοβαρά τον ανταγωνισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v