Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Ο "κρυμμένος θησαυρός" των ΑΠΕ

Το deal της Δομικής Κρήτης με την Enel και το απίστευτο ράλι της μετοχής που ακολούθησε επιτρέπει και στους μετόχους αρκετών άλλων εισηγμένων εταιριών να ποντάρουν σε θετικές εξελίξεις…

Εισηγμένες: Ο κρυμμένος θησαυρός των ΑΠΕ
Το deal της Δομικής Κρήτης με την Enel και το απίστευτο ράλι της μετοχής που ακολούθησε επιτρέπει και στους μετόχους αρκετών άλλων εισηγμένων εταιριών να ποντάρουν σε θετικές εξελίξεις…

Η συμφωνία πώλησης στην Enel της δραστηριότητας της Δομικής Κρήτης στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη άνοδο της τιμής της μετοχής της εισηγμένης. Συγκεκριμένα, από την ημερομηνία ανακοίνωσης της επίσημης πρότασης (1/9/2009) έως και τη λήξη της συνεδρίασης της 8ης/9/2009 η τιμή της μετοχής της Δομικής Κρήτης είχε εκτιναχθεί από το 0,56 στο 1,41 ευρώ, καταγράφοντας κέρδη άνω του 150%!

Τι ήταν όμως αυτό που επηρέασε θετικά τη μετοχή; Η Δομική Κρήτης είναι μια μικρομεσαία κατασκευαστική εταιρία που εστιάζει τη δραστηριότητά της στη Μεγαλόνησο και δραστηριοποιείται επίσης σε κάποιον βαθμό και στον χώρο των ακινήτων, στην ίδια περιοχή.

Μέχρι πριν από λίγες ημέρες η χρηματιστηριακή αγορά σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο τίτλο εστίαζε στα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές κατασκευαστικές εταιρίες και στις φτωχές γενικά οικονομικές επιδόσεις της ΔΟΜΙΚ (κύκλος εργασιών 10,4 εκατ. και οριακές ζημίες, παρά την εκτέλεση σημαντικού κατασκευαστικού έργου), ενώ αντίθετα οι συμμετοχές της στην ενέργεια ήταν περίπου σαν… να μην υπήρχαν.

Προφανώς, η στάση αυτή εξηγείται από το ότι αιτήσεις για αιολικά ή/και φωτοβολταϊκά πάρκα έχουν υποβάλει περίπου οι… μισές από τις εισηγμένες εταιρίες! Ή ακόμη επειδή στην προώθηση των συγκεκριμένων αιτήσεων έχει παρατηρηθεί πολυετής καθυστέρηση.

Ή τέλος επειδή ακόμη και σήμερα δεν έχουμε κάποια καθαρή εικόνα για το αν, ποιες και πότε οι αιτήσεις αυτές θα εγκριθούν (στη συνέχεια απαιτείται κατασκευαστική περίοδος 1 - 2 ετών προκειμένου να αρχίσουν να αποφέρουν έσοδα).

Πάντως, το deal της Δομικής Κρήτης με την Enel ήταν απροσδόκητα θετικό για την αγορά, καθώς:

Πρώτον, αποτιμά με 10,3 εκατ. ευρώ την κατά 100% θυγατρική στο Βοσκερό Κρουσώνα Ηρακλείου.

Δεύτερον, αφήνει ανοιχτό το αντίτιμο των υπόλοιπων συμμετοχών της Δομικής Κρήτης, καθώς γι' αυτά θα υπάρξει deal στον βαθμό που τα αιολικά πάρκα θα πάρουν τις απαιτούμενες άδειες. Μία πάντως από τις θυγατρικές (συμμετοχή της Δομικής Κρήτης με 50%) κατέχει το αιολικό πάρκο Κουλουκώνας, ισχύος 5 MW που αναμένεται να ολοκληρωθεί -σύμφωνα με την εισηγμένη- στο β΄ εξάμηνο του 2010.

Σύμφωνα, πάλι, με τη διοίκηση της Δομικής Κρήτης, "αρκετές από τις άδειες αναμένεται να ληφθούν εντός του β΄ εξαμήνου του 2009". Όσο και αν το management όταν έκανε τη συγκεκριμένη εκτίμηση δεν γνώριζε τα περί πρόωρων εκλογών (πιθανολογείται καθυστέρηση κάποιων μηνών στην όλη διαδικασία, σύμφωνα με αναλυτές), φαίνεται πως λίγο-πολύ το νερό έχει αρχίσει να μπαίνει στο αυλάκι.

Με βάση δηλαδή την προσφορά της Enel, το ελάχιστο τίμημα για την αγορά των συμμετοχών στις ΑΠΕ υπερέβαινε την κεφαλαιοποίηση ολόκληρης της εισηγμένης στο ταμπλό της Σοφοκλέους κατά την ημερομηνία της προσφοράς!

Τι "παίζει" για τις άλλες εισηγμένες

Πολιτικός κίνδυνος δεν υπάρχει σε περίπτωση διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι μόνο δεν εναντιώνεται στις ΑΠΕ, αλλά αντίθετα έχει κατηγορήσει επανειλημμένως την κυβέρνηση για καθυστερήσεις και γραφειοκρατία.

Το συμπέρασμα είναι ότι ακόμα και αν ενδεχομένως το +150% της μετοχής της Δομικής Κρήτης ήταν υπερβολικό (σημειώθηκαν και πωλήσεις τίτλων από τους βασικούς μετόχους), η ουσία είναι ότι σε αρκετές εισηγμένες εταιρίες υπάρχουν αιολικά πάρκα και αιτήσεις για πηγές εναλλακτικής ενέργειας που ενδεχομένως -κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και προϋποθέσεις, γιατί πολλές αιτήσεις δεν αξίζουν τίποτε παραπάνω από ένα χαρτόσημο…- να αποτελέσουν μελλοντικά χρυσάφι για τους μετόχους τους.

Και δεν μιλάμε μόνο για τις ισχυρές δυνάμεις του κλάδου της ενέργειας (Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, Iberdrola κ.ά.), τις μεγάλες κατασκευαστικές (Ελλάκτωρ, Μηχανική κ.ά.) αλλά πολλές άλλες εταιρίες διαφόρων δραστηριοτήτων και διαφόρων κεφαλαιοποιήσεων.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες μας, δεν λείπουν και οι περιπτώσεις όπου αιτήσεις για εναλλακτικές πηγές ενέργειας έχουν υποβληθεί από βασικούς μετόχους εισηγμένων εταιριών, οπότε αν αυτές λάβουν άδεια τότε πολύ πιθανόν να ενταχθούν στα "οχήματα" των εισηγμένων.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, σε βάθος χρόνου θα δούμε πολλές από τις μονάδες ενέργειας να αλλάζουν χέρια και να περνούν από τους κατασκευαστές στους operators. "Χρειάζεται ένας διαχειριστής που να έχει τη νοοτροπία του utility, ωστόσο αυτό μπορεί να καθυστερήσει κάποια χρόνια, καθώς το κύριο βάρος των εταιριών ενέργειας στην Ελλάδα τώρα βρίσκεται στην κατασκευή των μονάδων και όχι στη διαχείριση. Ένας ξένος δεν μπορεί να μας βοηθήσει για να λύσουμε τα προβλήματα που έχουμε με έναν δήμο". Αυτό δήλωσε χαρακτηριστικά πρόεδρος εισηγμένης εταιρίας, με έντονη παρουσία στον κλάδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v