Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι μετοχές που έχασαν το τρένο της ανόδου

Οι μετοχές του "ογδοντάρη" και η "άκρα περιφέρεια" παρουσιάζουν είτε απώλειες από την αρχή του ράλι της Σοφοκλέους, είτε μικρότερες αποδόσεις σε σχέση με αυτή του Γενικού Δείκτη. Αναλυτικά στοιχεία.

ΧΑ: Οι μετοχές που έχασαν το τρένο της ανόδου
Στις περιόδους μετοχικής ευφορίας και ανόδου σε πρώτο πλάνο επανέρχονται πάντα οι αποδόσεις ειδικά των μετοχών εκείνων που ξεπέρασαν σε αποδόσεις τον Γενικό Δείκτη ή τον δείκτη των εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Όταν όμως η αγορά καταγράφει νέα υψηλά έτους, τότε ίσως αξίζει περισσότερο τον κόπο να ρίξουμε μια ματιά στους τίτλους που έχασαν το τρένο της ανοδικής πορείας.

Ο Γενικός Δείκτης στις 9 Μαρτίου βρισκόταν λίγο χαμηλότερα από τις 1.630 μονάδες, ενώ στην παρούσα χρονική στιγμή έχει φτάσει σε νέο υψηλό σε κλείσιμο έτους και κινείται στις 2.565 μονάδες, έχοντας καταφέρει να αναρριχηθεί 75% υψηλότερα και να γράφει νέα υψηλά.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης για την ίδια χρονική περίοδο έχει κινηθεί επίσης ανοδικά από τις 718 μονάδες στις 1.344 και τα κέρδη του ανέρχονται σε ποσοστό της τάξεως του 87%.

Όμως, από την άλλη πλευρά, οι δύο μικρότεροι δείκτες της Σοφοκλέους έχουν κινηθεί με διαφορετικό τρόπο, αφού η μεσαία κεφαλαιοποίηση παρουσιάζει άνοδο 77%, σχετικά κοντά με την αγορά, όμως ο FTSE/ASE Small Cap 80 έχει υστερήσει σημαντικά σε σχέση με τους υπόλοιπους τρεις δείκτες, εμφανίζοντας κέρδη της τάξεως μόλις του 33%. Τα επιμέρους κέρδη των εταιρειών είναι σημαντικά, αλλά εξίσου μεγάλες είναι και οι απώλειες πολλών μετοχών.

Οι εταιρείες

Η πλειονότητα των εταιρειών μπορεί να εμφανίζει κέρδη για το διάστημα Μαρτίου - Σεπτεμβρίου, ωστόσο 57 τίτλοι μόνο ξεπερνούν σε απόδοση τον Γενικό Δείκτη. Στο αντίπαλο στρατόπεδο, 32 μετοχές καταγράφουν ζημίες και 30 ακόμα σημείωσαν κέρδη μικρότερα του 10%.

Το συμπέρασμα από τη μετάβαση από το χαμηλό του Μαρτίου στο υψηλό του Σεπτεμβρίου είναι ότι μικρός αριθμός μετοχών ωφελήθηκε πραγματικά και τη μερίδα του λέοντος την έχουν εταιρείες της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Μπορεί η πρώτη εικόνα να προκαλεί ερωτήματα, ωστόσο οι κλάδοι που έχουν πιεστεί σημαντικά από τον περασμένο Οκτώβριο είναι εκείνοι που στο τρέχον εξάμηνο κατάφεραν να δείξουν περίπου δυναμική και ανοδική διάθεση στο ταμπλό.

Μόνο τυχαίο άλλωστε δεν είναι το γεγονός ότι στις 8 από τις 10 πρώτες θέσεις όσον αφορά στις απώλειες φιγουράρουν μετοχές της πληροφορικής, της κλωστοϋφαντουργίας και των τροφίμων.

Μια πιο γρήγορη ματιά στους τίτλους με τις υψηλότερες απώλειες καταδεικνύει ότι τις πρώτες θέσεις με απώλειες καταλαμβάνουν οι μετοχές των Elbisco, ΕΛΒΙΕΜΕΚ, Olympic Catering, Informer, Εικόνα Ήχος, ΛΑΝΑΚΑΜ, Κλωστήρια Ναυπάκτου, Ιπποτούρ, ΒΙΣ και Pasal Development.

Πέραν των κλάδων, υπάρχουν και αρκετές σημαντικές επιχειρήσεις που δεν έχουν καταφέρει να εκμεταλλευτούν τη θετική συγκυρία στο ταμπλό από τα χαμηλά του Μαρτίου στα υψηλά του τρέχοντος μήνα.

- Η μετοχή της Pasal Development, η οποία διαθέτει τη 10η πιο αρνητική απόδοση από τα χαμηλά του Μαρτίου με -18% από το 1,97 ευρώ ανά μετοχή είναι διαπραγματεύσιμη στο 1,62 ευρώ ανά μετοχή.

Η αναμονή της αγοράς για τις επόμενες κινήσεις ανάπτυξης του εμπορικού κέντρου Athens Heart μπορεί εν μέρει να εξηγούν την πορεία, αν και το discount σε σχέση με την εσωτερική αξία της εταιρείας ξεπερνάει το 70%, ειδικά σε μια περίοδο όπου έχουν κοπάσει οι φόβοι ότι οι τιμές των ακινήτων θα συνεχίσουν να... διορθώνουν στο μέλλον, επιδρώντας πτωτικά στα ενοίκια και στην απόδοση των projects των εταιρειών real estate.

- Η μετοχή της Atlantic Super Market έχει αρνητική απόδοση 17%, αφού η τρέχουσα αποτίμησή της είναι στο 1,29 ευρώ, έναντι 1,56 ευρώ στις αρχές Μαρτίου του 2009. Τα αποτελέσματα του εξαμήνου ήταν άκρως απογοητευτικά με σημαντικές ζημίες στα 2,39 εκατ. ευρώ, ενώ φάνηκε καθαρά ότι ο κύκλος εργασιών επηρεάστηκε σημαντικά από την οικονομική κρίση.

- Για την Druckfarben Hellas, η απόδοσή της στο ταμπλό έχει διαμορφωθεί στο -17%, ενώ οι όγκοι συναλλαγών είναι πολύ περιορισμένοι. Όσον αφορά στο εξάμηνο, η κερδοφορία της κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος από κέρδη το 2008, ενώ και τα λειτουργικά κέρδη και ο κύκλος εργασιών ήταν σημαντικά μειωμένα.

- Μία εταιρεία με μεγάλο ειδικό βάρος για την ελληνική αγορά μετοχών είναι ο ΟΠΑΠ. Κατά την περίοδο στην οποία οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης σχεδόν «απογειώθηκαν», ο τίτλος του οργανισμού εμφανίζει απώλειες 16% (από τα 20,36 ευρώ στα 17 ευρώ περίπου), ενώ και η μέση τιμή-στόχος διαμορφώνεται πλέον στα 19,5 ευρώ έναντι 25,5 ευρώ που ήταν τον Μάρτιο.

Η μετοχική πορεία του οργανισμού έχει επηρεαστεί αρνητικά, όχι τόσο από το αβέβαιο μέλλον του προέδρου κ. Χατζηεμμανουήλ λόγω των εκλογών, όσο κυρίως από το roll-out νέων παιχνιδιών και από τη φορολόγηση των κερδών από τυχερά παιχνίδια, θέμα που θα ανοίξει εκ νέου μετά τις εκλογές.

- Αναφορικά με την Elinoil, με απώλειες 14% από τα 2,69 ευρώ στα 2,32 ευρώ σε τρέχουσες αξίες είναι μία ακόμα εταιρεία που έχασε το τρένο της ανόδου στο εξάμηνο που μεσολάβησε από τις αρχές Μαρτίου στα τέλη Σεπτεμβρίου, παρά τα αξιόλογα κέρδη στο α΄ εξάμηνο του έτους έναντι ζημιών στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2008, αλλά και τη σημαντική ενίσχυση του δικτύου της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η άμεσα συγκρίσιμη εταιρεία με την Elinoil είναι η Revoil που από το 0,54 ευρώ κινήθηκε στο 1,07 ευρώ.

- Μία ακόμα περίπτωση με ενδιαφέρον είναι η Audiovisual με αρνητική απόδοση της τάξεως του 13% από το 1,80 ευρώ στο 1,57 ευρώ, ενώ στο εξάμηνο τα αποτελέσματα της εταιρείας ήταν αρνητικά με ζημίες 2,196 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 2,446 εκατ. στο α΄ εξάμηνο του 2008. Αναφορικά με τον κύκλο εργασιών και τα λειτουργικά κέρδη, μειώθηκαν σε ποσοστά 16% και 31,2% αντίστοιχα.

Η αγορά αναμένει τώρα να διαπιστώσει πόσο θα επηρεάσουν τα αποτελέσματα της εισηγμένης οι νέες συνεργασίες και δραστηριότητες, καθώς και οι επιλογές του νέου management.

- Η Minoan Lines επίσης εμφανίζει αρνητικές αποδόσεις για την περίοδο Μαρτίου - Σεπτεμβρίου 9%, ενώ τα αποτελέσματα του εξαμήνου ήταν χειρότερα από αυτά του εξαμήνου του 2008. Ο κύκλος εργασιών εμφανίζεται μειωμένος παρά τη σημαντική πτώση των καυσίμων σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ενδεχομένως να επηρέασε η όξυνση του ανταγωνισμού στον κλάδο και φυσικά η μειωμένη φέτος τουριστική κίνηση.

Για μερικούς ακόμα τίτλους, παρότι εμφανίζουν θετικές αποδόσεις, η σύγκρισή τους σε σχέση με τις επιδόσεις της ευρύτερης αγορά και της υψηλής ή μεσαίας κεφαλαιοποίησης δείχνει ότι έχουν υστερήσει φανερά.

Μερικοί από αυτούς είναι των εταιρειών ΒΙΟΤΕΡ, Πλαίσιο, ΕΥΔΑΠ, S&B, ΟΤΕ, Ιασώ, Byte και Albio Συμμετοχών. Η μετοχή της ΒΙΟΤΕΡ έχει μείνει στάσιμη, όπως και της Πλαίσιο. Οι τίτλοι της ΕΥΔΑΠ, της S&B και του ΟΤΕ εμφανίζουν κέρδη χαμηλότερα του 10%, ενώ του Ιασώ περίπου στο 10%.

Για τις μετοχές της ΕΥΔΑΠ και του ΟΤΕ, οι επιδόσεις τους στο ταμπλό είναι μάλλον ιδιαίτερα χαμηλές, ενώ και για τις δύο εταιρείες τα αποτελέσματα του εξαμήνου ήταν φτωχά. Ειδικά για και την ΕΥΔΑΠ και αρκετά λιγότερο για τον ΟΤΕ, η προεκλογική περίοδος δεν είναι και ό,τι καλύτερο αφού εμφανίζουν αρνητική απόδοση στο ταμπλό του Χ.Α.

Αναφορικά με την S&B, η απόδοση στο ταμπλό είναι της τάξεως του 5% μόλις, όταν οι εταιρείες του κλάδου κινούνται κατά μέσο όρο με +55%. Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου μπορεί να ευνοήσει την πορεία στο ταμπλό, ενώ αναφορικά με τις οικονομικές επιδόσεις η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι το δεύτερο εξάμηνο θα είναι οριακά καλύτερο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό.

* Ο αναλυτικός πίνακας με τις επιδόσεις των τίτλων από τα χαμηλά του Μαρτίου 2009 δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

** Αναδημοσίευση από το 601ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 25 - 29 Σεπτεμβρίου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v