Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΝ.Α.: Μελετώνται μετατάξεις στην Κύρια Αγορά

Tον προσεχή Φεβρουάριο κλείνουν δύο χρόνια από την έναρξη της Εναλλακτικής Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών και σίγουρα ο μέχρι τώρα απολογισμός κάθε άλλο παρά ευχάριστος είναι.

ΕΝ.Α.: Μελετώνται μετατάξεις στην Κύρια Αγορά
Tον προσεχή Φεβρουάριο κλείνουν δύο χρόνια από την έναρξη της Εναλλακτικής Αγοράς του Χ.Α. και σίγουρα ο μέχρι τώρα απολογισμός κάθε άλλο παρά ευχάριστος είναι. Όχι γιατί δεν εισήλθαν αρκετές εταιρείες στο ταμπλό της ΕΝ.Α. Αυτό συνέβη για 13 επιχειρήσεις και για κάποιες από αυτές μάλιστα με επιδόσεις που θα ζήλευαν και εισηγμένες της Κύριας Αγοράς.

Το μεγάλο πρόβλημα έγκειται στην περιορισμένη διασπορά και στη σχεδόν ανύπαρκτη εμπορευσιμότητα. Βέβαια, αντιτείνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, όταν βλέπεις στην Κύρια Αγορά τόσες μετοχές με ημερήσια αξία συναλλαγών κάτω από 2.000 και 1.000 ευρώ και αυτές διαθέτουν πολλές χιλιάδες μικρομετόχους, τι να περιμένεις από επιχειρήσεις 100 ή 150 μικρομετόχων;

Και μάλιστα, όταν πολλοί από αυτούς είναι στελέχη και συνεργάτες της εταιρείας, ή άτομα που γνωρίζουν καλά το management, το εμπιστεύονται και είναι αποφασισμένοι να κρατήσουν τους τίτλους τους για πολλά χρόνια;

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του κ. Εμμ. Δαμιανάκη, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Κρητών Άρτος, τον περασμένο Ιούνιο: «Το πρόβλημα δεν βρίσκεται μόνο στην περιορισμένη διασπορά του 10% αλλά και στο γεγονός πως οι κάτοχοι αυτών των μετοχών δεν πουλάνε. Είναι εργαζόμενοι, φίλοι της εταιρείας, προμηθευτές της κ.λπ. Τη γνωρίζουν καλά και δεν τοποθετήθηκαν για ένα γρήγορο κέρδος. Απλώς αγοράζουν τους τίτλους και μετά τους κλειδώνουν στο μπαούλο».

Ωστόσο, το θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει στις εταιρείες της Εναλλακτικής Αγοράς να μεταφερθούν στην Κύρια Αγορά μετά την πάροδο διετίας και φυσικά μέσα από αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου, ώστε να αποκτηθεί η απαιτούμενη διασπορά.

Και σύμφωνα με πληροφορίες του «Μ», υφίστανται επιχειρήσεις που μελετούν το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, παρά το γεγονός ότι το γενικότερο χρηματιστηριακό κλίμα δεν ευνοεί τις αυξήσεις κεφαλαίου.

Κι αυτό γιατί υπάρχουν και εκείνοι που αισιοδοξούν και υποστηρίζουν: «Στην Εναλλακτική Αγορά υπάρχουν εταιρείες με υψηλά κέρδη και με καλές προοπτικές, που πολλές φορές διαπραγματεύονται με αποτιμήσεις πολύ ελκυστικότερες από αυτές της Κύριας Αγοράς του Χ.Α. Μέσα από αύξηση κεφαλαίου οι συμμετέχοντες όχι μόνο θα αγόραζαν μετοχές με ελκυστική αποτίμηση, αλλά παράλληλα θα συνέβαλλαν και στο να αμβλυνθεί το μεγαλύτερο μειονέκτημα των συγκεκριμένων τίτλων, που είναι η χαμηλή εμπορευσιμότητα».

--- Η πορεία των εταιρειών

Πρόκριμα επίσης για την επιτυχία των εκδόσεων, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, θα είναι και η μέχρι σήμερα πορεία των εταιρειών. «Αν οι επιχειρήσεις αυτές κατάφεραν μέσα στη διετία να αναδείξουν τα πλεονεκτήματά τους, και μάλιστα μέσα σε περίοδο οικονομικής κρίσης, τότε έχουν έναν ακόμη λόγο να προσελκύσουν το επενδυτικό κοινό», καταλήγουν.

Στις εταιρείες που μέσα στο 2010 θα κλείσουν διετή παρουσία στην ΕΝ.Α. -άρα θα μπορούν μέσω ΑΜΚ να μεταφερθούν στην Κύρια Αγορά- συγκαταλέγονται η Epsilon Net, η Mediterra, η Envitec, η Entersoft, η Doppler κ.ά. Αν και αυτές δεν εκδίδουν λογιστικές καταστάσεις κάθε τρίμηνο, οπότε η τελευταία πληροφόρηση που έχουμε σταματά στις 30 Ιουνίου του 2009, όλα δείχνουν ότι η Epsilon Net και η Entersoft θα σημειώσουν φέτος ίση ή και αρκετά αυξημένη κερδοφορία σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ σε υψηλά επίπεδα θα κυμανθούν και τα κέρδη της Envitec, που το 2008 είχαν διαμορφωθεί γύρω στα 11 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα για την Envitec, προ ολίγων μηνών είχε αποφασιστεί αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, αλλά στη συνέχεια αυτή ανακλήθηκε (για λόγους που δεν εξηγήθηκαν στο επενδυτικό κοινό) και το μόνο που σημειώθηκε ήταν οι πωλήσεις κάποιων πακέτων μετοχών.

* Αναδημοσίευση από το 612ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 11-15 Δεκεμβρίου 2009

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v