Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι "καυτές" παρατηρήσεις των ορκωτών

Το 2009 οι "παρατηρήσεις" των ορκωτών λογιστών στις λογιστικές καταστάσεις των εισηγμένων, αν και μειωμένες, είχαν και πάλι την τιμητική τους. Πού εστιάζουν οι ορκωτοί λογιστές. Επτά περιπτώσεις εταιριών.

Οι καυτές παρατηρήσεις των ορκωτών
Αν και μειωμένες σε αριθμό, δεν έλειψαν και φέτος οι περιπτώσεις των εισηγμένων στις οποίες οι ορκωτοί ελεγκτές προχώρησαν στις λεγόμενες «παρατηρήσεις».

Αξιοσημείωτο είναι ότι η έμφαση που δόθηκε τα τελευταία χρόνια στο θέμα των παρατηρήσεων στις λογιστικές καταστάσεις είχε ως αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να προτιμήσουν να δημοσιεύσουν μεγάλες ζημίες παρά «να παίξουν με τη φωτιά».

Έτσι, στις περισσότερες περιπτώσεις, έχουμε παρατηρήσεις σε ομίλους με μεγάλα χρηματοοικονομικά ανοίγματα, ενώ δευτερευόντως καταγράφονται (βλέπε Axon Holdings, Plias) για λόγους δικαστικών περιπετειών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

ΑΤΕΡΜΩΝ: Κατά 50% περίπου υποχώρησε ο κύκλος εργασιών και οι ζημίες ήταν ανώτερες του κύκλου εργασιών (-14,28 εκατ.). Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων στις 31/12/09 ήταν ιδιαίτερα αρνητικό (-21,36 εκατ.). Επίσης, σειρά παρατηρήσεων είχαμε και από τον ορκωτό ελεγκτή, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρεται σε:
 
α) Μη επιβεβαίωση της διενέργειας του ελέγχου απομείωσης σε θυγατρικές, ύψους 1,35 εκατ. β). Μη διενέργεια πρόβλεψης απομείωσης απαιτήσεων 4,95 εκατ.
γ). Αβεβαιότητα σχετικά με τη δυνατότητα της μητρικής εταιρείας και του ομίλου να συνεχίσουν την ομαλή λειτουργία τους στο μέλλον.
δ). Μη διενέργεια πρόβλεψης σχετικά με την έκβαση προσφυγής κατά καταλογισθεισών φορολογικών διαφορών, ποσού 10,4 εκατ.

ΑΤΤΙΚΑΤ: Το ζήτημα της ρευστότητας θέτει ο ορκωτός ελεγκτής, αναφέροντας: «Ο όμιλος και η εταιρεία κατά τη λήξη της κλειόμενης χρήσης αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ρευστότητας, λόγω:
 
α) υψηλών ζημιογόνων αποτελεσμάτων από τη λειτουργική τους δραστηριότητα και
β) ύπαρξης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων 26,3 εκατ. Η συνέχιση της αποτελεσματικής διαχείρισης του κινδύνου ρευστότητας κρίνεται καθοριστικής σημασίας παράγοντας για τη διατήρηση της απρόσκοπτης λειτουργίας στο μέλλον». Η εισηγμένη υποχρεώθηκε το 2009 σε ζημία 29 εκατ. έναντι ζημίας 5,5 εκατ. το 2008. Πάντως, η Αττικάτ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την πώληση περιουσιακών της στοιχείων για να περιορίσει τον δανεισμό της.

ΕΔΡΑΣΗ: Το γνωστό θέμα της ρευστότητας της εισηγμένης θέτει και ο ορκωτός: «Ο όμιλος και η εταιρεία κατά τη λήξη της κλειόμενης χρήσης αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο ρευστότητας λόγω:

α) του γεγονότος ότι το κεφάλαιο κίνησής τους έχει καταστεί αρνητικό και ανερχόταν σε -81,7 εκατ. και -69,7 εκατ. αντίστοιχα,
β) ύπαρξης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων συνολικού ποσού 4 εκατ. και 3,77 εκατ. αντίστοιχα, γ) ύπαρξης περιορισμένων εγκεκριμένων αχρησιμοποίητων τραπεζικών πιστώσεων,
δ) μη τήρησης των τιμών χρηματοοικονομικών δεικτών εντός προκαθορισμένων ορίων, ληφθέντων ομολογιακών δανείων ποσού 45,6 εκατ. και 43,5 εκατ. αντίστοιχα». Και καταλήγει: «Η συνέχιση της αποτελεσματικής διαχείρισης του κινδύνου ρευστότητας και η επιτυχής ολοκλήρωση των διεργασιών για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού κρίνονται καθοριστικής σημασίας παράγοντες για τη διατήρηση της απρόσκοπτης λειτουργίας του ομίλου και της εταιρείας στο μέλλον».

ΜΑΡΑΚ: Τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας είναι χαμηλότερα από το 50% της εισηγμένης, ενώ ο ορκωτός ελεγκτής επισημαίνει επίσης την ύπαρξη μιας σειράς ληξιπρόθεσμων και ρυθμισμένων οφειλών προς το Δημόσιο και προς ασφαλιστικούς οργανισμούς. Μεταξύ των ληξιπρόθεσμων οφειλών συγκαταλέγονται 94.000 ΦΠΑ, 67.000 φόρος μισθωτών υπηρεσιών, 220.000 προς ασφαλιστικούς οργανισμούς κ.λπ.

ΙΠΠΟΤΟΥΡ: Εδώ και χρόνια ζημιογόνος η Ιπποτούρ, προσπαθεί να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου, εδώ και χρόνια οι βασικοί μέτοχοι τη διευκολύνουν ταμειακά. Αναφέρει λοιπόν ο ορκωτός: «Οι διαδοχικές ζημιογόνες χρήσεις της εταιρείας είχαν ως συνέπεια τη διαμόρφωση αρνητικής καθαρής θέσης κατά την 31η/12/2009, ύψους 12,04 εκατ.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη μη ύπαρξη επαρκών ενδείξεων αναστροφής των αρνητικών αποτελεσμάτων στο άμεσο μέλλον θέτει τη συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρείας σε άμεση εξάρτηση από την υλοποίηση προγραμματισμένης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 10,7 εκατ. και τη συνέχιση οικονομικής υποστήριξης από κυρίους μετόχους και συνδεδεμένα μέρη».

AXON ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ: Ο ορκωτός δεν διατυπώνει επιφυλάξεις για τις λογιστικές καταστάσεις, καθώς η εταιρεία είναι κερδοφόρος σε λειτουργικό επίπεδο. Ωστόσο, επισημαίνει μια σειρά σημαντικές διενέξεις της εισηγμένης. Συγκεκριμένα:

α) Υφίσταται προσφυγή θυγατρικής εταιρείας προς επίλυση φορολογικών διαφορών ύψους 11,46 εκατ. και η θυγατρική έχει προσφύγει σε διαιτησία διεκδικώντας ποσό 41,3 εκατ. λόγω μη τήρησης συμβατικών υποχρεώσεων από το ελληνικό δημόσιο. Η έκβαση των υποθέσεων αυτών δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί στο παρόν στάδιο και ως εκ τούτου δεν έχει σχηματιστεί οποιαδήποτε πρόβλεψη στις οικονομικές καταστάσεις σε σχέση με τα θέματα αυτά.
β) Επιπλέον, το ελληνικό δημόσιο άσκησε ενώπιον του Διαιτητικού Δικαστηρίου προσφυγή εναντίον της προαναφερόμενης θυγατρικής με την οποία ζητά να του επιδικαστεί το ποσό των 593,4 εκατ.! Η νομική υπηρεσία της Axon εκτιμά ότι «η εν λόγω προσφυγή είναι προδήλως αβάσιμη και αναπόδεικτη».

PLIAS: Ο ορκωτός ελεγκτής δεν δηλώνει επιφύλαξη για τις λογιστικές καταστάσεις, ωστόσο αναφέρει ότι «υπάρχει εκκρεμοδικία για μη καταχωρισμένη υποχρέωση προς τον ΕΟΦ, ποσού 700.000 περίπου». Ο νομικός σύμβουλος δεν εκφέρει γνώμη για την έκβαση της υπόθεσης και η εταιρεία δεν έχει διενεργήσει καμία σχετική πρόβλεψη.

* Αναδημοσίευση από το 628ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 01 - 06 Απριλίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v