Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες εισηγμένες ανεβάζουν τον πήχη για το 2010

Oλα δείχνουν ότι τα εταιρικά κέρδη, μετά τη «βουτιά» που κατέγραψαν στη διετία 2008-09, θα σημειώσουν νέα πτώση το 2010. Ωστόσο, κάποιες εισηγμένες είναι σε θέση να βελτιώσουν τα κέρδη τους. 14 ενδεικτικές περιπτώσεις.

Ποιες εισηγμένες ανεβάζουν τον πήχη για το 2010
Όλα δείχνουν ότι τα εταιρικά κέρδη, μετά τη «βουτιά» που κατέγραψαν κατά τη διετία 2008 - 2009, θα σημειώσουν και νέα πτώση μέσα στο 2010, παρόλο που δεν αναμένεται να υπάρξει εκ νέου η έκτακτη φορολογική επιβάρυνση.

Οι αναλυτές, άλλωστε, προβλέπουν για φέτος αρνητική πορεία του ΑΕΠ μεταξύ -2% και -4%, ενώ είναι γεγονός ότι στην πραγματική οικονομία το πρώτο τρίμηνο ξεκίνησε ακόμη χειρότερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά σε τομείς όπως η ζήτηση στην οικονομία, η πιστωτική επέκταση προς τον ιδιωτικό τομέα και οι δείκτες οικονομικών προσδοκιών.

Κι όλα αυτά πριν ξεκινήσει ουσιαστικά η εφαρμογή των σκληρών κυβερνητικών οικονομικών μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση προκειμένου να «μαζέψει» το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας.

Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι λίγες οι εισηγμένες εταιρείες οι οποίες, με βάση τουλάχιστον τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, είναι σε θέση μέσα στο 2010 να βελτιώσουν την κερδοφορία τους σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά.

Στη συνέχεια, αναφερόμαστε σε περισσότερα από δέκα ενδεικτικά παραδείγματα, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι και αρκετές άλλες εισηγμένες δεν προβλέπεται να καταφέρουν να τα πάνε καλύτερα από το 2009:

- Σύμφωνα με το guidance της Σαράντης, τα φετινά κέρδη θα προσεγγίσουν τα 17,82 εκατ. ευρώ και θα αυξηθούν κατά 5,5% σε σχέση με την περυσινή επίδοση (16,88 εκατ. ευρώ). Η βελτίωση αυτή οφείλεται στην ανατίμηση της ισοτιμίας νομισμάτων του εξωτερικού σε σχέση με πέρυσι, στη μη επανάληψη της πολιτικής destocking των πελατών στην Ελλάδα καθώς και στην περικοπή των λειτουργικών δαπανών.

- Άνοδο κερδών βλέπουν οι αναλυτές και σε δύο άλλες ισχυρές επιχειρήσεις του εμπορικού κλάδου, την Jumbo και τη Fourlis, λόγω της επέκτασης των λειτουργικών δραστηριοτήτων αλλά και της μη επιβάρυνσης από την έκτακτη φορολογική εισφορά του 2009.

- Σαφώς καλύτερα από τα περυσινά αναμένεται να είναι τα φετινά αποτελέσματα για τον όμιλο Βιοχάλκο, καθώς η «κατολίσθηση» που σημειώθηκε το 2009 στις τιμές των μετάλλων οδήγησε την εισηγμένη στην καταγραφή πολύ υψηλών ζημιών. Ωστόσο, η ζήτηση για τα προϊόντα του ομίλου εξακολουθεί να παραμένει ασθενής (τουλάχιστον στην εγχώρια αγορά), οπότε εξακολουθεί να είναι ζητούμενο εάν τα φετινά αποτελέσματα εκτός από καλύτερα θα είναι και καλά.

- Έπειτα από κάποια χρόνια πτώσης, φέτος αναμένεται rebound κερδών για τον όμιλο Τιτάν, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση στην ελληνική αγορά έχει επιδεινωθεί. Η σταθεροποίηση στην αγορά των ΗΠΑ, η συνεχιζόμενη ανάπτυξη στην Αίγυπτο, η λειτουργία νέων μονάδων στην Τουρκία και στην Αλβανία καθώς και η μη επανάληψη της επιβάρυνσης από την έκτακτη φορολογική εισφορά συντείνουν προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

- Η Frigoglass, ύστερα από κάποια περίοδο προσαρμογής στα νέα δεδομένα, φαίνεται να ανακτά τη δυναμική της και οι αναλυτές τώρα προβλέπουν ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, τόσο για φέτος όσο και για το 2011.

- Στον κλάδο των διυλιστηρίων, η Ελληνικά Πετρέλαια και η Motor Oil προσδοκούν σημαντικά πράγματα από την άνοδο του περιθωρίου διύλισης. Ειδικότερα η δεύτερη φέτος ευνοείται και από την ολοκλήρωση της επένδυσης που θα αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητα του διυλιστηρίου και θα βελτιώσει το περιθώριο κέρδους. Επιπλέον, δεν θα υπάρξει και η επιβάρυνση από την έκτακτη φορολογική εισφορά.

- Θετικά επίσης βλέπουν οι αναλυτές την πορεία της Folli Follie, όπου σύμφωνα με τη FactSet (μέσος όρος αναλυτών) τα κέρδη ανά μετοχή από 2,83 ευρώ το 2009 θα ανέβουν στα 3,15 ευρώ το 2010.

- Η εταιρεία Μάρμαρα Κυριακίδη αναμένει για φέτος στάσιμο κύκλο εργασιών (δεδομένου ότι η ζήτηση στο εξωτερικό από την Κίνα και από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης παραμένει ισχυρή) και άνοδο κερδών, καθώς πέρυσι είχαν εγγραφεί σημαντικού ύψους προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις.

- Η Forthnet ενισχύει σταδιακά το πελατολόγιό της, μεταφέρει πελάτες σε σύστημα ULL (αυξημένο περιθώριο κέρδους) και ενισχύει την κάτω γραμμή των αποτελεσμάτων της. Αυτό αναμένεται να συμβεί και φέτος.

- Παγιωμένη διαδικασία η άνοδος των κερδών για την Τέρνα Ενεργειακή, καθώς ολοένα και περισσότερα αιολικά πάρκα προστίθενται στο δυναμικό της εισηγμένης.

- H εταιρεία πληροφορικής MLS, που το 2009 κατάφερε να αυξήσει τα κέρδη της στα 2,4 εκατ. ευρώ, βλέπει δυναμική ανάπτυξη και μέσα στη φετινή χρονιά, με διεύρυνση της γκάμας των προσφερόμενων προϊόντων της.

- Καλή χρονιά, ή τουλάχιστον καλύτερη από την περυσινή, προβλέπεται να είναι το 2010 για τις επιχειρήσεις του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας, καθώς οι όγκοι των πωλήσεων αυξάνονται και οι τιμές των ψαριών (τσιπούρα, λαβράκι) δεν παρουσιάζουν αξιοσημείωτες μεταβολές.

- Στόχος της Μοτοδυναμικής φέτος είναι η επιστροφή σε κερδοφόρο αποτέλεσμα, παρόλο που η ζήτηση παρουσιάζει και νέα κάμψη. Η προσδοκία για αποφυγή των περυσινών ζημιών εδράζεται στο γεγονός πως το 2009 υπήρξαν κάποια μη επαναλαμβανόμενα έξοδα και στο ότι φέτος θα αποδώσουν πλήρως κινήσεις για την περικοπή δαπανών που ξεκίνησαν από πέρυσι.


* Ο πίνακας με τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή επτά εισηγμένων δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

* Επικαιροποιημένη αναδημοσίευση από το 628ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 1 – 6 Απριλίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v